Aleksandar Srećković, predsjednik Bet Israela optužio Hrvatsku za kapilarno širenje proustaških ideja

Foto: www.bet-israel.com, fah; fotomontaža: Narod.hr

U priopćenju koji je u ponedjeljak objavila Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA) pod naslovom “Vjerska zajednica Bet Israel zgrožena rehabilitacijom Filipa Lukasa osuđenog na smrt 1945.” predsjednik Bet Israela Aleksandar Srećković ponavlja optužbe koje je o najdugovječnijem predsjedniku Matice hrvatske iznosila komunistička partija i ne navodi nikakve objektivne, nekomunističke dokaze za svoje tvrdnje i uvrede.

“Rehabilitacija Filipa Lukasa još je jedan dokaz kapilarnog širenja proustaških ideja u Hrvatskoj. Židovska vjerska zajednica Bet Israel smatra da se ovom presudom u Hrvatskoj dodatno ojačava atmosfera nesnošljivosti, a Hrvatska sramoti pred svijetom”, stoji između ostalog u priopćenju koje potpisuje predsjednik Bet Israela Aleksandar Srećković.

> Dr. sc. Stipe Kljaić o Filipu Lukasu, eliti formiranoj u komunizmu, Tuđmanovoj pomirbi, povijesnom revizionizmu…

Podsjetimo, Županijski sud u Zagrebu sredinom srpnja 2017. objavio je potpunu reviziju presude kojom je na smrt bio osuđen Filip Lukas, intelektualac i dugogodišnji predsjednik Matice hrvatske. Taj Zahtjev za rehabilitacijom Lukasa i poništenjem presude podnijela je ove godine Udruga U ime obitelji.

Na dan predaje zahtjeva, Krešimir Planinić, član Upravnog odbora udruge U ime obitelji, rekao je kako “smo danas ovdje kako bismo pokušali vratiti ugled i na hrvatskoj sceni osvježili lik i djelo profesora Filipa Lukasa”.

“Želimo ispraviti nepravdu i pomoći prisjetiti se naših, hrvatskih velikana u povijesti od kojih možemo podosta naučiti za sadašnje i buduće hrvatske prilike”, istaknuo je tada Planinić.

> Tko je bio Filip Lukas – za kojeg odvjetnik Planinić kaže: Raduje me pravda kod revizije postupka vrhunskog intelektualca

Lukas je na smrtnu kaznu osuđen u studenom 1945. To je izbjegao emigriravši iz Hrvatske u Austriju pred masovnim zločinima partizana. Umro je u Rimu 1958. godine. Od 1928. do 1945. bio je na čelu Matice hrvatske i to je bila njegova jedina krivica.

> Ivica Marijačić: Ima li razlike između onih koji su 1945. osudili Lukasa na smrt i onih koji 2017. opravdavaju tu presudu

Zagrebački Županijski sud je 18. srpnja poništio presudu Okružnog narodnog suda za grad Zagreb od 21. studenoga 1945., potvrđenu mjesec dana kasnije od Vrhovnog suda, kojom je Lukas osuđen na kaznu smrti strijeljanjem te na trajan gubitak političkih i građanskih prava. Optužnica ga je teretila da je “vršio akciju i propagandu u korist okupatora i njegovih pomagača širenjem nacionalne i vjerske nesnošljivosti, opravdavanjem okupacije i osuđivanjem Narodno-oslobodilačke borbe”.

Zagrebački Županijski sud utvrdio je da je Lukas osuđen zbog političkog kaznenog djela i to verbalnog političkog delikta kao posljedice zlouporabe političke moći tadašnje komunističke vlasti u kaznenom postupku u kojem su prekršena međunarodno priznata načela pravne države, kao što su načelo zakonitosti i načelo primjene blažeg zakona.

U obrazloženju navode da je Lukas osuđen za kazneno djelo i na smrtnu kaznu “koji nisu bili propisani u vrijeme počinjenja kaznenog djela”. Pozivajući se na obrazloženje drugostupanjske presude u kojoj stoji da je “optuženi lice koje je svojim radom dokazalo da je izdao narodnu borbu i bilo u dosluhu sa okupatorom te radilo protiv narodne vlasti” ističu i da je Lukas bio “proglašen narodnim neprijateljem u skladu s Uredbom o vojnom sudovanju”, iako nije bio vojna osoba.

Sud na Zrinjevcu također je lani u srpnju poništio presudu kardinalu Alojziju Stepincu kojom su komunističke vlasti 1946. osudile hrvatskog kardinala na 16 godina zatvora.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina