Ana Sunčana Smith i Iva Tolić dobitnice tzv. znanstvenog oskara

Znanstvenice Ana Sunčana Smith i Iva Tolić dobitnice su tzv. znanstvenog oskara Europskog istraživačkog vijeća (ERC, European Research Council) budući da su njihovi radovi izabrani među deset posto najboljih u iznimno jakoj konkurenciji od nekoliko tisuća prijavljenih projekata.

Obje su znanstvenice povratnice u Hrvatsku i sljedećih će godina raditi u Institutu “Ruđer Bošković”, gdje su u petak predstavljeni njihovi projekti.

Ana Sunčana Smit: U sljedećih ćemo se pet godina baviti istraživanjima membrana i živih stanica

Znanstvena savjetnica Zavoda za fizičku kemiju Ana Sunčana Smith nagrađena je za projekt “Biološke membrane na djelu: Poveznica proteinskih međudjelovanja, stvaranja makrostruktura i aktivnog transporta”. Na taj natječaj ERC-a prijavljeno je 3239 projekata, a financijski će biti potpomognuto njih 287, među kojima i projekt Ane Sunčane Smith, koja se na “Ruđer Bošković” vratila iz Instituta u njemačkom gradu Erlangenu.

“Zahvaljujući ERC projektu, vrijednom 1,5 milijuna eura, zaposlit ću tim mladih znanstvenika, među kojima čak troje povratnika, i u sljedećih ćemo se pet godina baviti istraživanjima membrana i živih stanica. Namjera nam je prošititi dosadašnje spoznaje o procesima koji povezuju fiziku, biologiju i znanost o materijalima, a rezultati bi mogli unaprijediti razvoj novih lijekova i terapija”, rekla je Ana Sunčana Smith.

Iva Tolić: Riječ je o istraživanju koje je na rubu svih dosadašnjih istraživanja

S druge strane, znanstvena savjetnica Zavoda za molekularnu biologiju IRB-a Iva Tolić, zahvaljujući više od dva milijuna eura koje će dobiti za istraživanje od ERC-a, namjerava osnovati vlastitu istraživačku skupinu i opremiti laboratorij vrhunskom opremom kako bi, istaknula je, mogla doći do novih ključnih spoznaja u istraživanju diobe stanica.

“Riječ je o istraživanju koje je na rubu svih dosadašnjih istraživanja budući da se mikrotubuli premosnice do sada nisu proučavali”, rekla je Iva Tolić, koja je, među ostalim, do sada radila u znanstvenim institucijama u Danskoj i Njemačkoj.

ERC je nagradio njezin projekt “Nova klasa mikrotubula u diobenom vretenu koji proizvode silu na kinetohore”.

Branko Grčić: Biti u osam do deset posto izabranih u cijeloj Europskoj uniji zaista je pokazatelj izvrsnosti

“Biti u osam do deset posto izabranih u cijeloj Europskoj uniji zaista je pokazatelj izvrsnosti. To je velik pomak za Hrvatsku i očito je da se na ‘Ruđeru’ stvara čvrsta jezgra znanstvenika s vrhunskim dosezima”, rekao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Po njegovim riječima, hrvatski je cilj u sljedećih sedam do deset godina povećati ulaganja u istraživanje i razvoj s trenutačnih 0,7 posto BDP-a na 1,4 do 1,5 posto BDP-a.

“Moramo ulagati i u ceste i u mostove i ostalu infrastrukturu, no takvi projekti imaju tzv. gospodarski multiplikator jedan do dva, a ulaganje u znanost i istraživanje i razvoj novih proizvoda ima multiplikator 15 do 20”, rekao je Grčić, dodajući kako ćemo “jedino uz ulaganje u istraživanje i razvoj držati korak s razvijenim svijetom”.

Ravnatelj Instituta “Ruđer Bošković” Tome Antičić istaknuo je da njegov institut trenutačno ima devet iznimno važnih projekata vrijednih šest milijuna eura, a ubuduće će se, po uzoru na najrazvijenije zemlje, zauzimati za veću suradnju znanosti i gospodarstva.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah