Andrus Ansip u Saboru zamolio nastavak podrške razvoju jedinstvenog digitalnog tržišta

Foto: Fah

Andrus Ansip, potpredsjednik Europske komisije nadležan za jedinstveno digitalno tržište, rekao je u utorak u Saboru kako je jedinstveno digitalno tržište iznimno važnu za europsku budućnost, priopćeno je iz Sabora.

Ansip se sastao sa članovima Odbora za europske poslove, Odbora za gospodarstvo te Odbora za informiranje, informatizaciju i medije kako bi ih izvijestio o trenutnom statusu i budućim planovima razvoja JDT-a.

“Smatram da je jedinstveno digitalno tržište vrlo važno za europsku budućnost. Trenutačno imamo 28 malih fragmentiranih tržišta i ako ne ostvarimo jedinstveno tržište, prijete nam gospodarske štete u konkurenciji s velikim državama kao što su SAD, Kina ili Japan, kao i odlazak mladih ljudi i startupova u naprednije države izvan Europe”, naglasio je Ansip.

Dodao je kako je malim i srednjim tvrtkama i startupovima gotovo nemoguće razumjeti 28 različitih nacionalnih zakonodavstava, pri čemu im je takvo gospodarsko okruženje između ostaloga i preskupo.

Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević kazao je kako Hrvatska podupire jedinstveno digitalno tržište s ciljem povećanja razine konkurentnosti i postizanja ekonomskih ciljeva, nastavlja se u priopćenju.

Kako provedba strategije o tom tržištu ulazi u završnu fazu, Europska komisija iznijela je prijedloge za gotovo sve predviđene inicijative, a pozornost je u ovome trenutku usmjerena na postizanje političkog dogovora s Europskim parlamentom i Vijećem o nizu ključnih inicijativa poput reforme okvira za zaštitu autorskih prava, paketa o telekomunikacijama i audiovizualnim medijskim sadržajima.

Od 24 iznesena zakonodavna prijedloga, EP i Vijeće usvojili su samo njih osam. U svojoj Komunikaciji o pregledu JDT-a iz svibnja 2017. Komisija je naglasila političku odgovornost da se zakonodavni prijedlozi dovrše do kraja 2018., utvrdivši tri glavna područja u kojima je potrebno daljnje djelovanje na razini EU-a: razvoj europskog podatkovnog gospodarstva, rješavanje izazova kibernetičke sigurnosti te regulacija internetskih platformi, za što je Ansip tijekom razgovora sa saborskim zastupnicima zamolio podršku Hrvatske.

Ansip se nadalje osvrnuo i na pitanje telekomunikacijske infrastrukture i povezivosti. Prema indeksu DESI 2017. Hrvatska zauzima posljednje mjesto u kategoriji povezivosti: u odnosu na europski prosjek bilježi znatan raskorak po pitanju pokrivenosti naprednim mrežama, pokrivenosti u ruralnim krajevima te pokrivenosti 4G mrežom, te je stoga nužna primjena mjera koje bi poticale ulaganja u napredne mreže, rečeno je tijekom sastanka.

Na sastanku se razgovaralo i o potrebi otklanjanja regulatornih prepreka te računalstvu visokih performansi što bi trebale podržati sve države članice, istaknuo je Ansip.

Komisija je sredinom siječnja predstavila plan za ulaganje u razvoj infrastrukture za europska superračunala koja su pokretačka snaga digitalnog gospodarstva, a cilj inicijative EuropHPC-a je do 2020. osigurati vodeća svjetska superračunala europskim istraživačima i poduzećima, dodaje se u priopćenju.

Ansip se ranije sastao i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović s kojom je zajedno posjetio osnovnu školu Izidora Kršnjavoga u kojoj se provodi projekt e-Škola, sufinanciran iz europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Sastao se i s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Izvor: Hina/gs