Anita Papa iz Udruge Lavice: “Sadašnji zakon omogućuje da pedofili budu kažnjeni društveno korisnim radom”

Foto: fah

“Žalosno je, ali svjedoci smo, da se u našoj državi osuđeni pedofili vraćaju na svoja radna mjesta nakon odslužene kazne, u okruženje svojih žrtava.
Svjedoci smo da za spolno zlostavljanje i silovanje djece pedofili dobivaju kazne društveno korisnoga rada.
Svjedoci smo kako su protokoli postupanja kod prijava spolnoga zlostavljanja djece najčešće neučinkoviti.
Svjedoci smo da se u velikom broju slučajeva – teško je i za izreći – da se u velikom broju slučajeva žrtvama i roditeljima ne vjeruje i da ih se ne shvaća ozbiljno.”

Poručila je to, među ostalim, Anita Papa, predsjednica Udruge Lavice za pomoć i podršku žrtvama pedofila, na konferenciji za medije održanoj u četvrtak na trgu svetog Marka, ispred zgrade Vlade.

(FOTO) ​​Udruga Lavice i roditelji Vladi RH: ‘Donesite novi zakon protiv pedofila i izbacite pedofiliju iz kurikula!’

Konferenciju je sazvala Udruga Lavice za zaštitu i podršku žrtvama pedofila i Građanska inicijativa Roditelji protiv institucionaliziranja pedofilije, a na njoj su upozorile na zabrinjavajuću činjenicu da Hrvatski sabor sustavno odgađa donošenje nove zakonske regulative protiv pedofila te upoznale javnost sa zastrašujućim sadržajima unutar školskog kurikula koji se temelje na pedofiliji. S javnošću su podijelile primjer takvog sadržaja te pisanu komunikaciju s Ministarstvom znanosti i obrazovanja na tu temu.

U nastavku u cjelosti donosimo govor Anite Pape.

“Sadašnji zakon omogućuje da pedofili za zlostavljenje i silovanje djece najčešće budu kažnjeni društveno korisnim radom”

Moje ime je Anita Papa, predsjednica sam Udruge Lavice – pomoć i zaštita žrtvama pedofila.

Također s nama je ovdje, prisutna i Građanska inicijativa “Roditelji protiv institucionaliziranja pedofilije”. Zajedno smo Vas pozvali na ovu konferenciju jer želimo istaknuti svoje nezadovoljstvo s dosadašnjim kaznenim zakonom, koji omogućuje da pedofili u Hrvatskoj za zlostavljanje i silovanje djece najčešće bivaju osuđeni kaznama društveno korisnoga rada.

Također smo zgroženi i izbornom lektirom, u našem obrazovnom sustavu, koja promiče pedofilju. O tzv. Spolnom odgoju koji je temeljen na pedofiliji, na kraju će vam govoriti gđa. Gordana Maras, iz Građanske inicijative roditelja.

Pedofilija kao tabu tema veliki je društveni problem; ali najveći je problem naše male djece, koja su bespomoćna i ne mogu se sama obraniti. Stoga smo mi kao društvo dužni u našoj državi donositi zakone koji nikako ne bi smjeli, kao do sada, biti u korist pedofila. Hrvatski zakoni moraju biti takvi da tako strašan, monstruozan zločin kao što je pedofilija može biti i pravedno kažnjen.

“Propisati oštre kazne silovateljima najmanje je što možemo učiniti za žrtve koje će imati cjeloživotne posljedice”

Svi smo svjesni da spolno zlostavljanje djece dovodi do cijeloživotnih posljedica kod žrtava. Iako im nikada nećemo moći umanjiti i izbrisati njihove patnje i ono što im je oduzeto, možemo im barem pružiti toliko malu zadovoljštinu da silovatelje djece oštro kaznimo.
Kao društvo pokažimo zajedno da spolno zlostavljanje i silovanje djece, koje dovodi do cijeloživotnih posljedica, bude također kažnjeno cijelo životnim kaznama.

Irena Petrijavčenin Vuksanović, 28. studenog 2017., na konferenciji za medije, predstavila je novi prijedlog tzv. “antipedofilskog” zakona, uvjeravajući nas kako će biti usvojen do proljeća 2018. god.

Proljeće je i nema riječi u Vladi i Saboru o mijenjanju kaznenoga zakona iako stoji pod točkama 35 i 36 dnevnoga reda. Očekuje se od Vlade da o nacrtu prijedloga zakon s izmjena i dopunama omogući javnu raspravu stručnjaka i Udruga, te svih hrvatskih državljana.

Žrtvama su potrebni učinkoviti zakoni, prije svega kako bi se zaštitila sva ostala djeca. Stoga je potrebno da i same žrtve, danas odrasli ljudi i ali i roditelji žrtava, s kojima surađujemo, mogu dati svoje mišljenje, na što imaju apsolutno pravo!

“Pozivamo premijera Plenkovića i cijelu Vladu da podrže našu borbu protiv pedofilije”

Sadašnji nacrt prijedloga zakona, pod navedenim točkama, donosi vrlo površne izmjene i dopune. Zakon Hrvatske države moramo zajednički hitno izmijenit tako da štiti žrtve, a ne pedofile. Upućujemo otvoreno svoje pozive premijeru Plenkoviću, i cijeloj Vladi da podrže našu borbu protiv pedofilije i da se prvenstveno solidariziraju sa žrtvama, te da hitno postupe u najboljem interesu žrtava.

Javno ih i otvoreno pitamo – “Kada će se prestati štiti pedofili i tko stopira stupanje na snagu novoga zakona?

Žalosno je, ali svjedoci smo, da se u našoj državi osuđeni pedofili vraćaju na svoja radna mjesta nakon odslužene kazne, u okruženje svojih žrtava.

Svjedoci smo da za spolno zlostavljanje i silovanje djece pedofili dobivaju kazne društveno korisnoga rada.

Svjedoci smo kako su protokoli postupanja kod prijava spolnoga zlostavljanja djece najčešće neučinkoviti.

Svjedoci smo da se u velikom broju slučajeva – teško je i za izreći – da se u velikom broju slučajeva žrtvama i roditeljima ne vjeruje i da ih se ne shvaća ozbiljno. Tako dolazi do re-traumatiziranja i produbljivanja boli i patnji, i kod žrtava i kod njihovih obitelji.

Konvencija o pravima djece jasno navodi da svako dijete ima pravo na zaštitu od svakoga oblika zlostavljanja, ujedno i od spolnoga zlostavljanja.

Stoga sve ovo što danas ističemo i naglašavamo jest poziv svakom pojedincu, cijelom društvu, premijeru Plenkoviću, našoj Vladi i stručnjacima da zajedničkim snagama, sinergijom i javnom raspravom hitno postupamo na dobrobit svakoga djeteta i čvrsto odlučimo zaštiti svu našu djecu u Hrvatskoj.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr