Arsen Bauk za Narod.hr: ‘Ministarstvo je napravilo greške u postupku provjere potpisa’

Foto: fah

“Izvješće Vlade o provjeri vjerodostojnosti i broja potpisa građanskih inicijativa izglasano je, utvrđeno je da nema dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma, a na ovaj zaključak Hrvatskog sabora moguće je uložiti žalbu Ustavnom sudu”, kazao je za Narod.hr SDP-ov Arsen Bauk. Dodaje da se glasovalo o formalnim uvjetima koji su potrebni za raspisivanje referenduma, a on sam nije ulazio u pojedinačne slučajeve, odnosno u pojedinačne potpise koji su proglašeni nevažećima.

> (VIDEO) GI Narod odlučuje: ‘HDZ i SDP ukrali referendum da zaštite svoje privilegije’

> Zbog 500 tisuća ‘duhova birača’ ministra Bauka zatražena reakcija europskih institucija

“Bilo je grešaka u radu Ministarstva uprave po pitanju provjere vjerodostojnosti i broja potpisa GI Narod odlučuje”, ističe Bauk.

“Ministar Kuščević sam je sebi otežao posao onog trenutka kad nije dozvolio prisutnost promatrača građanskih inicijativa. To mu nije trebalo, a nije mu trebalo niti uništavanje kontrolnih lista”, smatra Bauk koji također dodaje da nema predožbu o tome što bi te kontrolne liste trebale predstavljati.

Bauk se također osvrće na izjavu državne tajnice ministarstva uprave, Josipe Rimac, koja je Mostovim saborskim zastupnicima poručila da im za uvid u nevažeće potpise treba privola osoba čiji su potpisi proglašeni nevažećima.

“Montipajtonovska izjava”

“Ja se doista nadam da je riječ o nespretnom izražavanju jer, ako je Rimac mislila ono što je rekla onda je riječ o “montipajtonovskoj” izjavi. Ne razumijem kako dobiti privolu osoba čiji identitet nije bilo moguće utvrditi? Ako je pak moguće utvrditi njihov identitet i dobiti privolu, onda su ti potpisi važeći”, objašnjava naš sugovornik.

Bauk također ističe da je on, na koncu, ipak podržao Izvješće Vlade jer, kako kaže, stava je da sve ove pogreške ministra Kuščevića i njegovog ministarstva nisu značajno utjecale na ishod brojanja potpisa.

“Mislim da sve te greške nisu utjecale na ono najbitnije – da nema dovoljnog broja potpisa za raspisivanje referenduma”, zaključuje Bauk za Narod.hr

Velika koalicija pri glasovanju o izvješću

Podsjetimo, u petak, 15. veljače Hrvatski sabor prihvatio je izvješće Vlade o provjeri vjerodostojnosti i broja potpisa građanske inicijative Narod odlučuje, a kojim je ustvrđeno kako građanska inicijativa nije prikupila dovoljno potpisa, odnosno nisu ostvareni uvjeti za održavanje referenduma o pravednijem izbornom sustavu. Zanimljivo je pri tome kako su prisutni zastupnici SDP-a i HDZ-a zajednički podržali Vladino izvješće, osim zastupnika HDZ-a Steve Culeja koji se izuzeo od glasovanja.

Konkretno, protiv Vladinog izvješća glasovali su 2 zastupnika Živog zida Branimir Bunjac i Ivan Pernar, tri zastupnika Neovisnih za Hrvatsku Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović, 9 zastupnika Mosta Miro Bulj, Nikola Grmoja, Tomislav Panenić, Božo Petrov, Robert Podolnjak, Ante Pranić, Marko Sladoljev, Hrvoje Runtić, Ines Strenja Linić, zastupnik Ivan Lovrinović (PH) i zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr