Bačić najavio da će zastupnici s koronavirusom moći glasovati i od kuće, zašto to nisu omogućili hrvatskim biračima na izborima? 

Foto: fah

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić bio je gost Novog dana uživo iz Sabora prije konstituirajuće sjednice.

Govorio je i o tome razmišljaju li da omoguće glasovanje zastupnika iz samoizolacije.

“Mi smo krajem travnja promijenili poslovnik Sabora, na način da smo omogućili drugačiji rad i to samo u slučajevima kada je proglašena epidemija. Tim poslovnikom smo omogućili da u Sabornici bude tri puta manje zastupnika i da zastupnici mogu glasati u drugim prostorijama. Mi ćemo idućih dana na razini Odbora za Ustav, raspraviti o mogućnosti da pojedini zastupnik kojem je određena izolacija ili je pozitivan na koronavirus glasa od kuće”, pojasnio je Bačić.

Tehički dio bi, kaže Bačić dogovorili s Tajništvom i stručnim službama u Saboru te kako će to još raspraviti.

Zašto isto nisu omogućili hrvatskim biračima na izborima?

I SDP i HDZ protiv dopisnog glasovanja

U Hrvatskoj se pak HDZ i SDP već godinama oštro odupiru uvođenju dopisnog i elektroničkog glasovanja.

“Elektroničko i dopisno glasovanje ima vrlo malo zemalja u Europi, a elektroničko glasovanje ima samo Estonija. To je jedan sustav koji je još uvijek vrlo težak za primjenu, teško ga osigurati identitet onih koji glasuju, teško je osigurati zaštitu”, ocijenio je HDZ-ov Gordan Jandroković tijekom kampanje, a na pitanje novinarke kako se može elektronički prenijeti milijun kuna, a ne može se glasovati Jandroković je ustvrdio:

“Jeste čuli kada za kibernetičke udare, mješanje pojedinih velikih zemalja u zapadne demokracije i utjecanje na izbore? Dakle postoje određeni rizici i još uvijek se i u najrazvijenim demokratskim zemljama glasuje tradicionalno. Dakle ne vidim razloga da i mi idemo u smjeru koji je avanturizam i koji je nesiguran”.

Iako je za glavnog tajnika HDZ-a uvođenje elektroničkog glasovanja predstavlja upuštanje u avanturizam, HDZ ga je nudio u izbornom programu 2016. godine.

Ne samo da je HDZ u dvije verzije programa tada govorio da će ga uvesti nego su vodeći se logikom napisanoga, preduvjeti za uvođenje e-glasovanja već ostvareni.

Dopisnom i elektroničkom glasovanju protivio se i oporbeni SDP, čiji je Arsen Bauk jednom prilikom izjavio da SDP “neće podržati izmjene Ustava koje bi išle na elektronsko i dopisno glasovanje iz vrlo jednostavnog razloga – smatramo da bi se na taj način dramatično promijenio i povećao utjecaj dijaspore na izbore!”

Za čovjeka koji je 4 godine obnašao dužnost ministra uprave nevjerojatno je da iznese ovako nelogičnu izjavu. Naime – broj zastupnika koje mogu izglasati hrvatski državljani koji žive izvan Hrvatske je definiran – to su 3 zastupnika (koliko god da ljudi glasuje). U Hrvatski sabor građani biraju po 14 zastupnika iz 10 izbornih jedinica, zatim 8 zastupnika manjina – koji imaju zagarantirana mjesta te 3 zastupnika hrvatskih državljana sa prebivalištem izvan Hrvatske.

GI Narod odlučuje predlagao dopisno i elektroničko glasovanje

Podsjetimo, udruga U ime obitelji 2014., za vrijeme Baukova mandata, s građanskom inicijativom Birajmo zastupnike imenom i prezimenom  prikupila je dovoljan broj potpisa za referendum za promjenu izbornog sustava, a među prijedlozima bilo je i dopisno i elektroničko glasovanje. Tada je referendumsko izjašnjavanje zaustavljeno tvrdnjama ministra Bauka i Ustavnog suda – da je broj birača u Hrvatskoj bio viši, nego što je to bilo u stvarnosti. Istovremeno, HDZ se kao oporbena stranka također protivio promjeni izbornog sustava.

Prije dvije godine je GI Narod odlučuje prikupila dovoljan broj potpisa, a tada je HDZ-ov ministar uprave Kuščević tvrdio da nema dovoljno potpisa – dok je SDP iz oporbe podržao zaustavljanje referenduma o promjeni izbornog sustava. I među prijedlozima GI Narod odlučuje bilo je dopisno i elektroničko glasovanje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1