Bandić odbio HDZ-ove amandmane: ‘I gradonačelnik može skinuti rukavice i govoriti drugačije o svojim partnerima’

Foto: fah

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić komentirao je najnoviji razvoj situacije oko GUP-a, pozvao HDZ da povuče amandmane i predložio da se ne izglasa nijedan amandman koji nije prošao javnu raspravu. Predlaže i da se u roku od šest mjeseci ide u izmjene i dopune cjelovitog GUP-a.

“Nema nadmudrivanja, vi ste imali moju pressicu 5. veljače uoči Skupštine, sve što sam rekao stojim iza toga, imali ste oglas u subotu Istina je i nemam što dodati, samo bedaki ponavljaju tri puta isto”, komentirao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najnoviji razvoj situacije oko zagrebačkog GUP-a.

Bandić je stigao popodne u skupštinu i najavio je da će se glasati o HDZ-ovim amandmanima, javlja N1.

Pisanim je putem odbio HDZ-ove amandmane koji nisu prošli javnu raspravu.

Gradonačelnik je 10. veljače povukao vlastite amandmane, njegov klub je povukao svojih 65 amandmane, a HDZ je povukao 4 od 15 amandmana.

“Gradonačelnik je razmotrio preostalih 11 amandmana Kluba gradskih zastupnika Hrvatske demokratske zajednice te iste ne prihvaća iz istih razloga iz kojih je povukao i vlastite amandmane. Naime iako su amandmani podneseni u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju i Poslovnikom Gradske skupštine Grada Zagreba isti nisu prošli odgovarajuću proceduru, a koja se prvenstveno odnosi na sudjelovanje stručne i druge zainteresirane javnosti, te ne odražavaju stručni stav izražen u Konačnom prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o donošenju Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba”, stoji u Zaključku o očitovanju na amandmane.

“Jedino pošteno i korektno je da se povuku svi amandmani jer nisam ni 5.2.2020. imao ideju, oni koji nisu prošli javnu raspravu, svih 80 amandmana, to je pošteno i korektno, i drugo da se izglasa GUP koji je prošao dvije javne rasprave i suglasnosti dvaju ministarstava i da idemo raditi na dobrobit građana grada Zagreba.

I to je jedino što imam reći, sve ostalo je plod špekulacija i tko se bude ponašao drugačije ili ima nešto ispod stola ili želi zaustaviti razvoj grada. Ja znam što će raditi Klub Stranke rada i solidarnosti – povući amandmane, ne glasati ni za jedan amandman koji nije prošao javnu raspravu i glasati za GUP koji je prošao sve procedure”, istaknuo je Bandić tijekom dana.

Kaže da je Ministarstvo graditeljstva trebalo još u vrijeme Anke Mrak Taritaš 2014. donijeti pravilnik jer bi sada bili nešto pametniji, a predlaže i da se u roku od šest mjeseci ide u izmjene i dopune cjelovitog GUP-a.

Na pitanje zašto danas nije u Gradskoj skupštini kaže da ga nije Skupština izabrala nego građani. “Ja nisam premijer kojeg bira parlament da mora čučati u parlamentu stalno, ja sam u Skupštini kada mislim da trebam biti, cijeneći svakog zastupnika.”

Rekao je da i gradonačelnik može skinuti rukavice i govoriti drugačije pa i o svojim partnerima. Misli da će proći GUP na Skupštini, ali ne zna kako će HDZ-ovi vijećnici glasati, piše N1.

Podsjetimo, na prošlotjednoj sjednici podneseno je 86 amandmana. Nakon što ih je HDZ podnio 15, Bandićeva Stranka rada i solidarnosti 65, a šest gradonačelnik Milan Bandić.

No, u subotu se Bandić predomislio i najavio da će predložiti povlačenje svih amandmana.

“Ja ću predložiti da se svi amandmani povuku. Moja želja nije bila da se ide amandmanima. To je bila želja HDZ-a. Piše sve u oglasu ‘istina je’ kojeg ste danas dobili. Što se mene tiče treba povući sve amandmane i ministar aktualni treba donijeti pravilnik koji je trebala donijeti ministrica aktualna iz 2014., a nije u roku 90 dana i mi ne bismo imali problema”, rekao je zagrebački gradonačelnik, javlja tportal.

Zagrebački GUP u središtu je pozornosti nakon što je zagrebački gradonačelnik u Dubaiju s tvrtkom Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisao memorandum prema kojemu će dobar dio zelenih površina u Novom Zagrebu biti prenamijenjene u građevinsko zemljište. To bi omogućilo izgradnju projekta ‘Zagreb City’, kojim bi se nepovratno izmijenila vizura Zagreba, a što je izazvalo žestoke prosvjede oporbe, ekoloških i lokalnih nevladinih udruga.

Arhitekti: ‘Na Velesajmu i Hipodromu mogu sagraditi 40.000 m2 poslovnih prostora!’

Nakon izmjena, dopuna, dviju javnih rasprava, nakon 30.000 primjedbi građana, Milan Bandić na prošloj je sjednici uložio 71 amandman na GUP – dokument koji sam predlaže. Prema izmjenama GUP-a predviđene su dvije velike javne garaže u središtu Zagreba, ona ispod Dolca i ona na Šalati, amandmanom se dopušta gradnja još triju javnih garaža ispod parkova – na Trgu Francuske Republike, kod hotela Panorama i na Kennedyjevom trgu.

“Ono što mi smatramo jest da nikako nije dobro poticati centraliziranost grada i sve sadržaje stavljati u Donji grad nego treba promišljati Zagreb policentrično. U tom kontekstu je bio i zamišljen Novi Zagreb s ovim lokacijama Velesajma i Hipodroma”, kaže Ivan Križić iz Društva arhitekata Zagreb za RTL.

Prenamjenu tih zemljišta ovi amandmani ne diraju, to je već osigurano u Izmjenama i dopunama GUP-a. Arhitekti se protive ideji jer se radi o lokaciji zamišljenoj kao središte života za Novi Zagreb. “Ključni problem sa Zagrebačkim velesajmom i Hipodromom je to što su uvrstili mješovitu namjenu. To može značiti da vi na taj prostor možete izgraditi 40 000 m2 stambenih ili poslovnih površina, još je gore ako su poslovne površine jer vi onda tu iza 17 sati dobijete mrtvu zonu u kojoj nitko ne boravi”, kaže Križić.

Zelene površine u stambene

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

500.000 četvornih metara zelene površine amandmanima postaje površina za gradnju. Skupa s kvadratima prije amandmana sve zajedno novi GUP 106 hektara zagrebačkih parkova, šikara, livada, zemljišta – pretvara u stambene. Drugim riječima, površinu Bundeka, Hipodroma i Velesajma – zajedno.

“Sanacija prostora nije prenamjena nekog zemljišta iz zelenog u stambeno nego je to cijeli jedan proces koji bi trebao analizirati sve te kuće koje nisu imale ozbiljnu projektnu dokumentaciju. A, evo konkretno, na obroncima Medvednice jedan od ključnih problema su klizišta, a nitko nije analizirao utječu li one na neke nove procese klizišta”, kaže Križić.

Tako bi primjerice kuće iza NSK koje su izgrađene pa naknadno legalizirane amandmanom bile na adekvatnom prenamijenjenom zemljištu. Što znači da će ih vrlo lako netko moći otkupiti, srušiti, i izgraditi što god treba. Međutim, još nitko ne zna hoće li Bandić povući te amandmane kako je najavio, a HDZ od svojih ne odustaje iako je jasno kako se unutar stranke o suradnji s Bandićem – ne slažu.

“Izrada novog GUP-a bila bi optimalno rješenje”

“Kad bi se mene osobno pitalo, onda bi izrada novog GUP-a bila optimalno rješenje. Koliko god to koštalo i trajalo jer ovo je vrlo zamršena situacija”, kaže Ivan Ćelić, tajnik gradske organizacije HDZ-a, a na tvrdnju da je zauzeo poziciju oporbe, odgovara: ‘To je bio moj osobni stav, ali ja kao odgovoran član HDZ-a poštujem odluke stranačkih tijela i što se donese na stranačkim tijelima, ja ću ispoštovati ili ću neki drugi mehanizam iskoristiti”.

Oporba sve to vidi kao – ucjenu. Zastupnik u Zagrebačkoj skupštini iz redova “Zagreb je naš” Tomislav Tomašević ne vjeruje da će Bandić samo povući sve amandmane već da im šalje poruku: “Povucite vi svoje pa ću ja svoje!”

“Bandić i Plenković i dalje igraju poker s amandmanima, samo što ne igraju svojim novcem nego novcem građana.

I ono što je bitno – čak i ako se povuku svi amandmani i HDZ-ovi i Bandićevi – taj GUP je apsolutno najgori prostorni plan u povijesti ove zemlje”, kaže Tomašević. Godinu dana već slušamo o izmjenama GUP-a, a u ponedjeljak bi priča napokon mogla dobiti – epilog.

Nakon što je Bandić odbio amandmane, tri su opcije:

1. O GUP-u se glasa, i GUP prolazi (ruke bi trebali dići i HDZ-ovci)

2. GUP na glasanju pada (protiv i oporba i HDZ)

3. Bandić GUP povlači s dnevnog reda prije glasanja

Izvor: narod.hr/N1