Bartulica za Narod.hr: ‘Rodna ideologija postala je službena dogma EU-a, nameće se kroz javne institucije, prije svega škole’

Bartulica
Foto: Thinkstock, fah, Fotomontaža: Narod.hr

“Načelno podržavam svaku inicijativu koja želi osvijestiti ljude o opasnosti rodne ideologije, pogotovo za djecu. Ova je ideologija, na neki način, već postala službena dogma Europske Unije, tako da se nameće kroz javne institucije, prije svega škole, u zemljama članica. Smatram da bi roditelji morali biti upoznati sa svim tezama rodne teorije tako da dobiju uvid u sadržaj koji se nameće njihovoj djeci”, rekao je zastupnik Domovinskog pokreta dr. sc. Stjepo Bartulica za Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povodom aktualnosti u državi koje su iza, ali i ispred nas – razgovarali smo s dr. sc. Stjepom Bartulicom o: prosvjedu u Zagrebu koji je organiziran nakon velike afere u Ini, Vladinim mjerama u jeku krize, plakatu u centru Zagreba koji direktno vrijeđa kršćane, rodnoj ideologiji, velikim medijskim korporacijama koje neprimjeren sadržaj nude djeci bez kontrole i odobrenja roditelja te izborima u BiH.

Narod.hr: Sudjelovali ste na prosvjedu “Dajemo vam otkaz”, organiziranom nakon velike pljačke Ine. Možete li ukratko reći što Vas je potaknulo na dolazak? Koji sve problemi u Hrvatskoj potiču ljude na prosvjede?

Dr. sc. Stjepo Bartulica: Načelno podržavam mirne prosvjede građana, pogotovo kad imaju opravdanje za svoje nezadovoljstvo i zabrinutost. Glavni povod je razotkrivena pljačka i Ini u kojoj su glavni protagonisti članovi HDZ-a, pa je logično bilo da su se građani okupili ispred sjedišta te stranke. Kao društvo ne smijemo prihvatiti da je korupcija i zloupotreba moći normalna pojava nego moramo i dalje biti osjetljivi na svaki slučaj. O tome Papa Franjo kaže slijedeće: “Korumpirana je osoba koja odašilje neugodan miris trulog srca, koje je u temelju iskorištavanja, propadanja, društvene nepravde i nedostatka usluga potrebnih ljudima; onoga koje je u korijenu ropstva, nebrige za gradove, za opće dobro, za prirodu.”

> Hodak za Narod.hr: ‘Velika je haranga protiv Franciškovića, to mi govori samo jednu stvar – da ga se boje’

Na kraju je rekao da “korupcija smrdi”. Hrvatski je narod duboko svjestan da zemlja ne ide u dobrom smjeru te da je ovakav model upravljanja duboko nepravedan. S druge strane moramo uvijek biti dostojanstveni u izricanju kritike i žao mi je da je došlo do ekscesnih situacija. Svako nasilje moramo jasno osuditi. Međutim, Plenković pokušava dobiti status žrtve i iskorištava prosvjed u napadanju političke oponente. Kad ukazujemo na korumpirane članove u redovima HDZ-a, to nije govor mržnje nego opravdana kritika aktualne vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jednom ću ponoviti da nije slučajno da se velike korupcijske afere događaju u javnim poduzećima ili u tvrtkama u kojima država ima veliki udjel kao što je INA. Gdjegod politika vodi glavnu riječ, pojedinci iskorištavaju prilike za osobnu korist. Zato se zalažem da se uloga politike maksimalno smanji u našem gospodarstvu, to je preduvjet da Hrvatska postane zemlja blagostanja.

Narod.hr: U Saboru ističete da su Vladine krizne mjere loše. Što je po Vama loše u njima i kakve mjere bi predložili kao bolje?

Dr. sc. Stjepo Bartulica: Ovo što vlada nudi kao pomoć građanima je “copy paste” rješenje iz Bruxellesa. Prvo, zamrzavanje cijena će izazvati negativne posljedice i nestašice nekih proizvoda, što se već može vidjeti u nekim sredinama. Ako je tako jednostavno odrediti cijene političkom odlukom, zašto Plenković ne zamrzne, primjerice, cijene nekretnina u hrvatskim gradovima? Mnogim obiteljima su ovakve cijene nedostupne pa se postavlja pitanje zašto Vlada nešto ne poduzme?

Odgovor je da bi takav potez izazvao još težu situaciju jer bi mnogi prestali graditi stambene objekte. Ne može se prkositi ekonomskim pravilima koja su zadana, nego država mora smanjiti vlastite apetite i provesti strukturne reforme. To ova Vlada nikako ne želi učiniti, a cijena je vrlo visoka za njihovo nečinjenje. Nećemo nikad znati koliko investicija nije ostvareno u Hrvatskoj zbog toga što nismo više “business friendly” zemlja. Udjel ukupne države u našem BDP-u je previsok tako da možemo opisati Hrvatsku kao zemlju crony kapitalizma, što znači da tržište nije zapravo slobodno nego političari u velikoj mjeri određuju dobitnike i gubitnike. Uvjeren sam da bi naši građani brzo vidjeli sve prednosti slobodne ekonomije u odnosu na ovo stanje danas. Na kraju gledam uvođenje Eura kao još jednu zamjensku mjeru za stvarne reforme koje se odgađaju, tako da ne očekujem da će naši građani imati korist od nove valute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Narod.hr: U Zagrebu je u sklopu izložbe Students for Tolerance u Zagrebu ZGDW postavljen plakat koji je vrijeđao kršćane pod krinkom ‘tolerancije’ i ‘umjetnosti’. Nakon što je Narod.hr pisao o njemu, plakat je maknut. Riječ je o plakatu koji prikazuje obitelj za stolom ispod križa s natpisom “Odvratno, ali ja to toleriram”. Kako ste se Vi osobno osjećali kad ste vidjeli ovaj plakat i kako komentirate da su pokrovitelji izložbe na koje se pojavio takav plakat Ministarstvo kulture i medija i Grad Zagreb?

Dr. sc. Stjepo Bartulica: Prvo treba naglasiti da ta izložba nije umjetnost, a nema nikakve veze s uvažavanjem drugog. Zašto smeta križ i obitelj na okupu na večeri? Jedina je svrha vrijeđanje osjećaje kršćanskih vjernika u Hrvatskoj. Odmah sam rekao da je jedino sama izložba odvratna i velika je blamaža za Grad Zagreb i Ministarstvo kulture da takvo nešto sponzoriraju. Drago mi je da je taj plakat uklonjen i da ne moraju građani Zagreba više to gledati.

> Velika pobjeda portala Narod.hr: Maknut plakat koji je pod pokroviteljstvom Obuljen i Tomaševića vrijeđao kršćane

Ostaje, međutim, činjenica da je u novoj politički korektnoj kulturi, koja se sustavno nameće, dozvoljeno vrijeđati katolike bez posljedica. Križ će uvijek biti simbol koji svijet odbacuje ili smatra spornim, ali imamo obvezu se boriti za istinu i ne prihvaćati status građana drugog reda. Na kraju sloboda vjeroispovijesti i savjesti se mora žestoko braniti u javnom prostoru jer vidimo da bi neki htjeli da se javni prostor do kraja sekularizira i da se vjernike vrati u strogo privatnu sferu svojih domova. Ako ne dignemo svoj glas, bit će pritisak sve veći i veći za ograničavanje vjerskih sloboda. Skandal je da HDZ-ova vlada financira ovakve projekte.

Narod.hr: Spominjali ste rodnu ideologiju kao velik problem današnjice, podržali neke inicijative kojima se htjelo upozoriti na opasnost koju ona nosi…

Dr. sc. Stjepo Bartulica: Načelno podržavam svaku inicijativu koja želi osvijestiti ljude o opasnosti rodne ideologije, pogotovo za djecu. Ova je ideologija, na neki način, već postala službena dogma Europske Unije, tako da se nameće kroz javne institucije, prije svega škole, u zemljama članica. Smatram da bi roditelji morali biti upoznati sa svim tezama rodne teorije tako da dobiju uvid u sadržaj koji se nameće njihovoj djeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Bartulica i Dretar podržavaju Kavura i prvu hetero paradu ponosa: ‘Svi roditelji moraju dignuti svoj glas!’

Radi se o pokušaju indoktrinacije djece u ranoj dobi odrastanja, obično bez pristanka roditelja. U nekim zemljama se već to provodi u vrtićima. Rodna ideologija negira biološku činjenicu da postoje samo muško i žensko i protivi se zdravom razumu i ljudskom iskustvu. U vrijeme velike demografske krize, ovo zaista predstavlja još jednu prijetnju opstanku našega naroda. U nekim zemljama se tzv. klinike za rodnu tranziciju zatvaraju zbog velikog broja tragičnih slučajeva mladih osoba koje shvaćaju što im se napravilo kad je prekasno. Posljedice na društvo su razarajuće. U SAD-u, primjerice, ženski sport je danas ugrožen jer se dopušta biološkim muškarcima da se natječu s djevojkama.

Narod.hr: Jednom prilikom ste istaknuli da svjedočimo zloupotrebi korporativne moći kada se neprimjeren sadržaj nudi djeci bez kontrole i odobrenja roditelja. Gdje je to danas najvidljivije i kako to zaustaviti?

Dr. sc. Stjepo Bartulica: To sam spomenuo u kontekstu Disneyja, ali vrijedi i za druge velike medijske korporacije kao što su Netflix i Amazon. Dakle, radi se o sadržaju koji se nameće kroz filmove ili serije za djecu sa ciljem da se normalizira određene oblike ponašanja koje nisu u skladu s kršćanskim svjetonazorom, Već duže vrijeme se to događa a roditelji su se počeli buniti, što je dobar znak.

> Uznemirujući tajni dogovor: Najveća dječja bolnica u Chicagu potiče škole na rodnu ideologiju – Promovirat će sex igračke djeci?

Glavni kritičar Disneyja je guverner savezne države Floride Ron DeSantis koji je ušao u otvoreni sukob s ovom korporacijom koja ima sjedište u toj državi. Problem je što takve vrlo moćne kompanije ne skrivaju namjeru da preodgoje našu djecu u vrijednostima koje većina roditelja ne dijeli. Ja sam odrastao na Disneyjevim filmovima koji su bili nadahnuti poznatim pričama iz mašte osnivača Walt Disneyja. Međutim, danas on ne bi mogao prepoznati tvrtku koja nosi njegovo ime. Akcija “otkaži pretplatu” imala je veliki odjek i nadam se da će se tako nastaviti.

Narod.hr: Uskoro se održavaju izbori u BiH, po izbornom zakonu koji nije nimalo dobar za Hrvate. Što je, po Vama, najveći problem ovih izbora? Kakva je budućnost BiH nakon izbora?

Dr. sc. Stjepo Bartulica: Daytonski sporazum, na čiju se dosljednu primjenu svi pozivaju, sam po sebi predstavlja neku vrstu luđačke košulje i legalizaciju višestrukih nepravdi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nelegitimni Komšić je već tri puta izabran za hrvatskog člana Predsjedništva, prvi put 2006. godine. Šteta da hrvatska politika ovdje u Hrvatskoj a i u BiH nije bila ujedinjena i već davno žestoko reagirala kako bi priječila ponavljanje istih scenarija. Zbog tih propusta je danas situacija puno teža nego što bi trebala biti. Danas smo svjedoci da razni politički akteri, prije svega Milanović i Plenković, zbog ovog pitanja se obračunavaju i na kraju hrvatski narod u BiH neće imati koristi od toga. To mi izgleda više kao borba za naklonost birača nego stvarna državnička politika.

U rješavanje pitanja Izbornog zakona BiH podignula se razina uključenosti hrvatske Vlade, barem nominalno, no to nije samo po sebi dovoljno.

Očito je da ako izostaje volja međunarodne zajednice da putem Visokog predstavnika i njegovih tzv. Bonnskih ovlasti nametne barem kompromisno rješenje onda je jedina opcija dogovor unutarnjih političko-nacionalnih čimbenika. Taj dogovor je kao što vidimo izostao. Zašto je izostao? Od smrti prvih predsjednika Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića, odnosi između političkih elita Hrvata i Bošnjaka su drastično pogoršani, što ne koristi niti jednima niti drugima a koristi samo trećima u bosanskohercegovačkom trokutu tj. srpskoj političkoj eliti koja će uvijek jednim okom gledati na Beograd.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.