Benčić se sada zalaže ‘za najbolje interese djece’, a stigmatizirala je djecu roditelja odgojitelja

Benčić
Zagreb, 07.10.2022. - Hrvatski sabor, konferencija za medije Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka na temu "Pulski Lungomare - Imaju li građani pravo odlučivati o svojem gradu?”. Na fotografiji Sandra Benčić. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

U emisiji Otvoreno HRT-a sinoć se raspravljalo o posvajanju djece iz Konga. Jedna od gošći bila je i Sandra Benčić, saborska zastupnica Možemo. Benčić se sada aktivno zalaže za prava djece, ali i prava i zaštite građana, posebno roditelja posvojitelja. No, podsjetimo, Benčić je bila jedna od najvećih zagovornica ukidanja mjere roditelj odgojitelj ističuću da to „nisu prava, to je milost božja jednog čovjeka.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispred svega treba staviti interes djece

Benčić je kazala da je bila u kontaktu s nekoliko posvojitelja djece iz DR Konga, te da su brojne obiteljima na taj način posvajale djecu. Dodala je da mnoge obitelji sada prolaze kroz teško razdoblje zbog načina na koji se cijela situacija prezentira u medijima
„Trebamo ojačati sustav zaštite. Prije svega zbog najboljeg interesa djeteta i u drugom redu i naših građana koji jesu posvojitelji. Ali o tome kada govorimo, da govorimo tako da ne dovodimo u paniku, strah ili osjećaj gaženja dostojanstva one djece i onih posvojitelja koji u Hrvatskoj već žive.

Dodala da je postignut konsenzus oko nekih pitanja i da se sve strane slažu da je potrebno ojačati sustav provjere dokumentacije koja dolazi iz trećih zemalja, posebno onih koje nisu potpisnice Haške konvencije. Kazala je da „su svi bili zgroženi“ činjenicom da neki sudovi nisu posebno provjeravali dokumentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Selak Raspudić o Možemo: Izbjegavaju temu jer je njihov vijećnik dio afere Zambija

„Ovdje se radi o djeci i našim građanima posvojiteljima. Sustav ih mora zaštiti i moramo imati jače mehanizme. Nevjerojatno je da u 30 godina niti jedan ministar socijalne skrbi nije našao za shodno da te nedostatke koje imamo predloži u obliku zakona Saboru“, ističe Benčić.

Zabrana posvajanja u DR Kongo

Osvrnula se na tvrdnju Marije Selak Raspudić da postoji zabrana posvajanja u DR Kongo. Benčić je tvrdila da zabrana nije apsolutna i da ima određene iznimke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Benčić je kazala da su svi posvojitelji koji su prošli proces međudržavnog posvojenja i posvojili djecu iz Konga prošli kroz svoje centre za socijalnu skrb

„Morali su biti u registru posvojitelja jer je to uvjet za dobivanje uopće odluke o posvojenju u Kongu“, dodala je.

Vesna Vučemilović i Marija Selak Raspudić dodale su kako to nije slučaj s trenutačno optuženim parovima iz Hrvatske koji su ilegalnim putem pokušali posvojiti djecu. No, Benčić je tvrdila da se dva para nalaze u registru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Biti u registru i u postupku nije isto“, odgovorila je Vučemilović.

Prebacuje krivnju na druge

Benčić je dodala da mora postojati jedan zajednički registar te prozvala Mostovog zastupnika Marina Miletića.

„Druga stvar kada govorimo o tome da je potrebno napraviti registar govorimo o tome da bi državna tijela imala informacije koje moraju imati. Međutim zahtjevi koje smo čuli od saborskih zastupnika, konkretno od Miletića, koji je za saborskom govornicom rekao da želi znati svako ime i prezime djeteta koje je posvojeno to je nedopustivo“, istaknula je.

Marija Selak odgovorila joj je da lopticu stalno pokušava prebaciti na nekog drugog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Vi ne možete preko usta prevaliti da imamo slona u sobi kojim se svi trebamo baviti, a to je problem trgovanja djecom. Ono čime biste se vi željeli baviti je da bacate drvlje i kamenje po drugima“, kazala je Selak Raspudić.

Mjera roditelj odgojitelj

Podsjetimo, Tomislav Tomašević prošle je godine htio ukinuti mjeru roditelj odgojitelj za što je imao podršku svojih kolega, među kojima je jedna od najglasnijih bila upravo Benčić. Ona je u zalaganju za ukidanje uspješne demografske mjere stigmatizirala djecu o kojima brinu roditelji odgojitelji.

“Rješenja, kao akt uprave, nikad nisu dobili. Tu ne može biti govora o retroaktivnosti. Milošću Božjom je to rađeno od strane Bandića. Odluka na temelju koje se daje pomoć, i to se svugdje zove pomoć, nigdje se ne zove pravo, i piše da se pomoć daje u skladu s demografskom politikom Grada Zagreba. Demografska politika Grada Zagreba promijenila se nakon lokalnih izbora prošle godine“, govorila je tada Benčić.

>Što su o mjeri roditelj odgojitelj govorile ekstremno lijeve Sandra Benčić i Danijela Dolenec?

Pravna bitka za roditelje odgojitelje

Podsjetimo, pravna bitka za status roditelja odgojitelja u Zagrebu traje od kada je nova zagrebačka vlast na čelu s gradonačelnikom Tomaševićem (Možemo) odlučila de facto ukinuti ovu hvalevrijednu pronatalitetnu mjeru.

> U ime obitelji očekuje brzu odluku ili privremenu mjeru Visokog upravnog suda!
> Mjera roditelj odgojitelj i kaznena prijava protiv Dolenec: Koja je veza prof. Barić i Tomaševićeve vlasti?
> Odvjetnik Novosel: Roditelji odgojitelji moraju istovremeno podnijeti dva prigovora – da ne izgube svoja prava

Iako je Visoki upravni sud svojom presudom obustavio odluku Grada o ukidanju mjere, gradska vlast ponovno je donijela odluke koje idu u tom smjeru.

Udruga U ime obitelji nastavila je početkom studenoga svoju borbu za roditelje odgojitelje.

“U ime obitelji očekuje od Visokog upravnog suda da donese brzu odluku kojom će zaštititi oko 5 500 obitelji koje koriste mjeru roditelj odgojitelj u Zagrebu te više od 20 000 djece, od toga više od 7 000, prema najnovijim podacima – vrtićke dobi – ili da donese privremenu mjeru kojom će spriječiti ovu protuzakonitu samovolju Tomaševića i ideološki rat koji vodi protiv obitelji i djece u glavnom gradu Hrvatske”, naglasila je dr. Željka Markić, izvršna direktorica udruge U ime obitelji početkom studenoga, kad je udruga predala podnesak Visokom upravnom sudu.

Iz udruge su tom prilikom objasnili kako sud nije omogućio svim strankama u postupku ravnopravno sudjelovanje.

> U ime obitelji: Tomašević ignorira Odluku Suda praznim obećanjima o izgradnji vrtića
> Dr. sc. Palić: ‘Tomaševiću je mjera roditelj odgojitelj atraktivna meta, uzrok je svjetonazorski – nepodnošenje obitelji s više djece’
> U ime obitelji u javnoj raspravi oko mjere Roditelj odgojitelj: Tomaševićeva vlast nije provela nikakvu analizu niti istraživanje, evo što predlažemo

Odvjetnik Karlo Novosel, voditelj pravnog tima udruge U ime obitelji naglasio je: “U ovom ponovljenom postupku očekuje se od Visokog upravnog suda RH poštivanje procesnih normi koje uređuju ovaj postupak, napose onih koje se odnose na dokazivanje iznesenih činjenica, a kako bi se otklonile svake sumnje u pristranost u postupanju te donošenje odluke u postupku u kojem će se u cijelosti omogućiti svakoj stranci koja u njemu sudjeluje ravnopravno sudjelovanje.”

“Bitno je ukazati”, nastavio je odvjetnik Novosel, “da u prvotno provedenom postupku udruzi U ime obitelji niti bilo kojem drugom sudioniku podnositelju obavijesti/zahtjeva nije dostavljeno na razmatranje i očitovanje Grada Zagreba na obavijesti/zahtjeve za ocjenu zakonitosti Izmjene Odluke o roditeljima odgojiteljima niti su dostavljena mišljenja znanstvenika konzultiranih od strane suda, a što je zakonom utvrđena obveza suda.”

Na Visokom upravnom sudu u Zagrebu donesena je nakon toga nova odluka o mjeri roditelj odgojitelj i podnesku udruge U ime obitelji. Sud je, naime, obustavio provođenje Tomaševićeve odluke za roditelje odgojitelje, a kojom bi ta skupina roditelja ponovno bila lišena svojih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.