Bivša stranka Manolića i Mesića u stečaju duguje 59.000 kuna

Trgovački sud u Zagrebu u srijedu je objavio oglas u kojem se pozivaju ovlašteni zastupnici Hrvatskih nezavisnih demokrata (HND), bivše političke stranke Josipa Manolića i Stjepana Mesića, da u skraćenom stečajnom postupku predaju popis imovine i obveza te stranke kojoj je evidentiran dug od 59.321 kune.

U oglasu Trgovačkog suda pozivaju se i vjerovnici HND-a da u roku 45 dana od objave oglasa predlože otvaranje stečajnog postupka te predujme novac za namirenje troškova stečajnog postupka.

Ako vjerovnici to ne učine ili ako u roku 15 dana zastupnici HND-a ne predaju popis imovine i obveza, sud će smatrati da je dužnik HND nesposoban za plaćanje i donijeti rješenje o otvaranju i zatvaranju skraćenog stečajnog postupka.

Pokušaj puča 1994. godine

Hrvatske nezavisne demokrate su 1994. osnovali HDZ-ovi disidenti – bivši šef obavještajnih službi Josip Manolić te tadašnji predsjednik Sabora Stjepan Mesić nakon sukoba s konzervativnom strujom u toj stranci koju je predvodio ministar obrane Gojko Šušak.

Nova je stranka računala na glasove HDZ-ovih birača i prelazak zastupnika te stranke u njihove redove, no na izborima tijekom 90-ih godina to se nije ostvarilo.

Antun Babić o toj je epizodi napisao: “Manolić i Mesić napravili su toliko štete mladoj hrvatskoj državi, od pokušaja državnog udara na proljeće 1994. godine, do Mesićevog veleizdajničkog svjedočenja protiv hrvatskih generala i Hrvatske u Hagu nakon velike pobjedničke ratne akcije Hrvatske vojske – Oluja 1995. godine. Da su kojim slučajem 1994. uspjeli dobiti većinu u Hrvatskom saboru i srušiti Vladu HDZ-a, samostalne hrvatske države danas vjerojatno više ne bi bilo. To nam potvrđuju Mesićeva i Manolićeva kasnija otvorena politička distanciranja od državotvorne politike dr. Franje Tuđmana”, zaključuje Babić.

Nakon izbornog neuspjeha Mesić je 1997. prešao u Hrvatsku narodnu stranku koja ga je podržala u kandidaturi za predsjednika Republike 2000. dok je Manolić ostao na čelu marginaliziranog HND-a još nekoliko godina.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah