Bruna Esih: ‘Hrvatskoj ne treba uzor, nego kralježnica, da ne kažem nešto drugo’

Zagreb, 09.04.2019. - Neovisni za Hrvatsku predali su Državnome izbornom povjerenstvu (DIP) svoju kandidacijsku listu za izbore za Europski parlament. Na fotografiji Bruna Esih. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Pozvala sam Marine Le Pen jer je Pokret za Europu nacija i sloboda, dakle Europska stranka u sklopu koje djeluju Le Pen i Salvini, pozvala mene. Pozvala sam je kao utjecajnu i karizmatičnu političarku kako bih je upoznala s hrvatskim političkim posebnostima. Gospođa Le Pen sutra može postati šefica Francuske i, ako to iz sektaških razloga neće učiniti hrvatska diplomacija, mi ćemo joj sa zadovoljstvom približiti hrvatske nacionalne interese”, ističe u razgovoru Tomislavom Mamićem za Jutarnji list Bruna Esih, predsjednicu Neovisnih za Hrvatsku.

> (VIDEO) Marine Le Pen podržala Neovisne za Hrvatsku na izborima za EP

O izlasku na europske izbore

Ja sam eurorealist. Prema tome ja sam skeptična tek u pogledu EU koja poprima oblike političke federacije, a ne, kako je isprva zamišljeno, zajednice suverenih država sa zajedničkim tržištem. U Bruxellesu će naši zastupnici raditi na demontaži takve devijantne unije. “Vrijeme je za Hrvatsku”, uostalom, savršeno sublimira naša stajališta o podaničkom odnosu Zagreba prema Bruxellesu i potrebi da se u politici parcijalni, stranački i pojedinačni interesi zamijene jednim jedinim – nacionalnim interesom. Trideset godina nismo uspjeli urediti svoju državu, narod nam odumire jer mladi napuštaju zemlju, a sad se još želimo odreći poluga kojima možemo mijenjati stvari. Vrijeme je za promjene i to radikalne.

Predsjednica sam stranke i ostajem u Hrvatskoj. Moje mjesto na listi, kao i ono Zlatka Hasanbegovića te Željka Glasnovića, govori o tome da svojim imenima jamčimo za našu listu i da će bilo koji kandidat koji ode u Parlament EU provoditi istu politiku koju bismo provodili mi. Zalagali bismo se za dokidanje postojećeg sustava odlučivanja u EU.

> Bruna Esih: ‘Danas je obljetnica jugoslavenske okupacija Hrvatske koja je dokinuta krvlju u Domovinskom ratu!’

O ‘oslobođenju Zagreba’ 1945.

Zagreb je oslobođen uspostavom višestranačja te, na temelju toga, ustavnom odlukom o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske. Bivša latvijska predsjednica Vaira Vike-Freiberga kazala je da Latvija, za razliku od većine zemalja, ne može za sebe reći da je slomom Trećeg Reicha oslobođena, jer je okupirana. Kasnije je, koliko znam, postala miljenica EU režima. Nemam namjeru biti njezina kolegica, samo konstatiram kako istinu nema tko prozivati.

> (VIDEO) NHR o migrantima: ‘Ova seoba naroda novi je oblik kolonizacije Europe’

EU i migranti

EU je zajednica zemalja koja nema unutarnjih granica i dok je tako svaka članica ima pravo i obvezu sudjelovati u raspravi o migrantima i to bez prijetnje Damoklova mača. Masovne migracije potaknula je njemačka kancelarka Merkel i one nisu samo pitanje kulturnih srazova, odnosno sigurnosti, nego i pitanje održivosti gospodarstva zemalja koje socijalnim politikama privlače veliki broj migranata. Hrvatska nije u schengenskoj zoni i morala bi voditi računa o tome da se ne nađe u opasnosti od nemogućnosti deportiranja migranata.

> Unatoč Vladinoj kampanji, većina Hrvata je protiv uvođenja eura

Treba li Hrvatska uvesti euro?

Naravno da ne. Postoje brojne teoretske koristi od eura, ali euro je nedovršen projekt koji se ne može popraviti. Za održivu valutu potrebna je država, integrirana monetarna i fiskalna politika te centraliziran sustav upravljanja novcem. Čak i kada bismo bili za takav umobolan, jasno je da bi Hrvatska u tim okolnostima pala na koljena u gospodarsko ropstvo, bez ikakvih izgleda za suvereno odlučivanje o vlastitim gospodarskim politikama.

> Što Macron poručuje Hrvatima plašeći ih ‘unutarnjim i vanjskim neprijateljima’?

O pismu francuskog predsjednika Macrona

Pročitala sam to patetično pismo i smatram kako bi svi trebali pročitati to pismo kako bi lakše uočili o čemu govori Macron i njemu slični, odnosno o čemu s druge strane govorimo mi. Macron u ime EU režima govori kako je Brexit sjajan simbol opasnosti, zamki i nekakve odgovornosti nacionalizma. Zašto nije ukratko rekao da Brexit, unatoč volji britanskog naroda, još nije ostvaren? Da zemlja članica Europske unije koja poželi izaći iz EU to ne može jer ta slobodoljubiva zajednica nije uopće predvidjela slobodu izlaska iz EU?

O europskim uzorima Hrvatskoj

Hrvatskoj ne treba uzor, nego kralježnica, da ne kažem nešto drugo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji list