Bulj protiv rušenja Pločastog mosta: ‘Ova ministrica kulture je ministrica urušavanja kulture’

pločasti most
Foto: Most

Saborski zastupnik Mosta nezavisnih lista Miro Bulj danas je kod Pločastog mosta na rijeci Cetini u istoimenom naselju koje pripada općini Civljane organizirao prosvjed s kojeg je prozvao brojne državne i lokalne dužnosnike optuživši ih za kulturocid na štetu Hrvatske, a posebno na štetu cetinskog kraja. Podršku prosvjedu i borbi za zaustavljanje ovog neviđenog kulturocida na rijeci Cetini došli su pružiti i stanovnici cetinskog kraja kao i predstavnici civilnih i braniteljskih udruga, a članovi Konjičkog kluba Samarica prevalili su desetke kilometara na konjima kako bi podržali prosvjed protiv rušenja Pločastog mosta.

Miro Bulj naglasio je kako kao jedini saborski zastupnik cetinskog kraja, a i kao čovjek, poručuje Ministarstvu kulture da ne će dozvoliti rušenje Pločastog mosta koji je kulturni spomenik iz XV. stoljeća i turistička atrakcija cetinskog kraja.

„Ovaj naš cetinski kraj čuvali smo od puno većih neprijatelja i sačuvali smo ga, a Ministarstvu kulture i ovim štetočinama koji sad rade kulturocid na ovom području i koji žele ovaj most, kulturni spomenik iz XV. stoljeća, srušiti da bi napravili novi most poručujem da im to ne ćemo dopustiti. Svi stručnjaci u Republici Hrvatskoj su protiv rušenja ovog spomenika koji se je uklopio u ovaj zavičaj kao turistička atrakcija. Stećci iz XIV. stoljeća obilježeni križom ruše se bagerom. Ova situacija jedinstvena je u svijetu i zato ne smijemo dozvoliti da nam na našoj Cetini izvode štetne projekte i da nam uništavaju našu povijest i našu tradiciju bez obzira na to što se radi o načelniku, naravno iz SDSS-a, stranke Milorada Pupovca, koji ovdje upravlja i koji radi velike štete.

>Povjesničar dr. sc. Mladen Ančić za Narod.hr o Žarku Puhovskom, rušenju Pločastog mosta na Cetini, lustraciji…

>Rušenje Pločastog mosta na Cetini: Evo što nam je odgovorio ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika

>Evo odgovora Ministarstva kulture o rušenju Pločastog mosta na Cetini

Sve ovo događa se uz veliku pomoć bivšeg načelnika Gutića, čovjeka koji je sagradio vilu na vrelu Vukovića vrila s kojeg se napaja cijeli vrlički kraj. Takvi ljudi upravljaju ovim krajem, a Ministarstvo kulture dalo im je blagoslov. Ovo je potpisao i netko iz Šibenika. Znaju li oni da se svi stručnjaci; arheolozi, arhitekti, građevinari, povijesničari ovome protive i da su čak i oni pokrenuli peticiju? Ja kao čovjek iz ovog kraja želim da im zajedno pošaljemo poruku da nama trebaju razvojne investicije, trebaju nam projekti koji će održati ljude ovdje, a ne projekti koji su iselili cijeli cetinski kraj i Dalmatinsku zagoru. I zato ne ćemo dozvoliti rušenje ovog mosta. Jedini naš zahtjev s ovoga skupa je da se odmah vrate ovi stećci i ovaj most u prvobitno stanje. Mi imamo obavezu da im pošaljemo glasnu poruku koja će odjekivati do Trga Svetog Marka – ne-će-te! Uništili su nam ekonomiju, uništili su nam budućnost, ali ne ćemo im dozvoliti da nam unište našu povijest! Ova ministrica kulture zapravo je ministrica urušavanja kulture, a ministar zaštite okoliša Čorić je ministar ugroze okoliša, što je vidljivo po svim pitanjima, a poglavito ovdje gdje nam šalju bagere da bi SDSS i HDZ muzli novce iz ovog projekta.“ – jasno i glasno poručio je Miro bulj.

S izjavom Mire Bulja složio se i profesor povijesti s Filozofskog fakulteta u Splitu, doc.dr.sc. Marko Rimac koji je rekao da je ovdje riječ o nekoliko velikih propusta.

„Veliki je propust činjenica da nešto što je ovako vizualno vrijedno u prostoru nije uopće bilo pod zaštitom, a druga stvar je da ovaj projekt, za koji su na prvu ruku svi mislili da je privatni projekt, zapravo projekt koji financiraju općina i Ministarstvo kulture. Ovaj most trebalo je ostaviti ovakav kakav je, trebalo ga je ostaviti da pruža vizualan dojam koji je savršen u ovom ambijentu. Njegova uporabna funkcija je potpuno nepotrebna, a u smislu turističke prezentacije apsolutno je potrebnije da se umjesto novog mosta za iste novce ovdje napravi nekakvo izletište. Ovakav projekt izgleda kao nepotrebno trošenje novca.“ – rekao je Rimac.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr