Bure nema ni za lijek, pršuti ugroženi: Ovo je zlo, kiša non-stop, vlaga…

pršuta
iStock

I dalje na vidiku nema spasonosne bure i niskih temperatura pa su mali proizvođači pršuta u Dalmaciji jako zabrinuti. Potraje li ovakvo vrijeme pršuti iz pušnica mogli bi umjesto na stolovima, završiti u otpadu. Ono što se uspije spasiti i osušiti plaćat će se suhim zlatom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto da se suše, znoje se već danima na južini i visokim temperaturama. Zoran Zekić iz Polače strahuje za pedesetak svojih pršuta.

– Ovo je zlo, kiša non-stop, vlaga… Borba. Teško se izvlačimo, ali se borimo. Malo ventilatori, dim, dan-noć… Nadamo da će izići na dobro, ali situacija je loša, kaže za HRT.

Dragan Peraić, također iz Polače, svoje je pršute tek izvadio ispod piza. Zbog nepovoljnog vremena znatno je smanjio količinu pa će ih ovu godinu osušiti svega desetak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Pregledavali smo kad smo ih okretali, sve je bilo OK. Čeka se bura, blažena bura. Ove godine je nema, kaže.

Bure nije bilo gotovo dva mjeseca. Presudna je u cijelom procesu stvaranja dalmatinske delicije. Bez nje, pršuti su poput pudinga na srpanjskom suncu.

– Ne može se stisnuti, nema bez bure tu ništa. Oni su dobro iscijeđeni, ali su meckavi, nije to to. Bez bure nema ništa, kaže Zoran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Topla zima izaziva brige svima koji suše meso; kako zaštititi kobasice, kulene…?

Za sada nije bilo još konkretne štete i bacanja, no potraje li ovakvo vrijeme, mali proizvođači strahuju i od toga scenarija. Zoran i Dragan koriste se ventilatorima kad nema bure, ali oni troše struju i stvaraju, uz ostala poskupljenja, nove troškove. Već sada prilično skupi pršut mogao bi mnogima postati nedostupan.

– Skaču sve cijene, vidite i sami. S ovim eurom sve je išlo gore, mislim da će i ovo ići gore. Vidjet ćemo što će biti. Što ja znam, 20, 25, 30 posto će ići sigurno, kaže Dragan.

Kako stvari stoje u vremenu koje dolazi pršut će se kupovati u fetama, a ne kilogramima ili komadima. Dođe li do najavljenog poskupljenja, moglo bi doći i do probijanja famozne granice od 400 kuna ili, ako vam je lakše, 53 eura po kilogramu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.