Crvena petokraka u Rijeci u sklopu programa europske prijestolnice kulture!

Foto: snimka zaslona

Nakon odluke o obnovi Titovog broda Galeb, u Rijeci sada najavljuju i postavljanje velike crvene petokrake zvijezde, simbola zločinačkog komunizma kojega neki očito, i 28 godina nakon njegovog pada, i dalje neskriveno simpatiziraju.

Ono što još više iznenađuje jest i činjenica da se sve to odvija u sklopu programa europske prijestolnice kulture 2020.

Na dan kada su partizani ušli u Rijeku, 3. svibnja, na vrhu nebodera postavit će se zvijezda petokraka, kao što je to bilo i u doba komunizma.

“Dio je programskog pravca Doba moći, kojim se bavimo više ili manje kontroverznim temama iz povijesti osim na temu oslobođenja Rijeke, koju simbolizira 2800 palih boraca. Tu su, naravno, teme Golog otoka i teme umjetnosti 90-ih”, objašnjava direktorica EPK 2020 Emina Višnjić, prenosi Dnevnik Nove TV.

Građani protiv ovakve političke poruke

Dnevnik Nove TV upitao je građane što misle o ovoj temi.

“Hrvatski sam branitelj koji sam upravo s tim imao problema, tako da nisam za to. Nikakve više zvijezde. Što je bilo bilo je.” – rekao je hrvatski branitelj Milan.

“Kao umjetnička instalacija može stajati, ali kao politička oznaka – ne, apsolutno ne” – rekla je Mirjana.

Riječki gradonačelnik Veljko Obersnel s ponosom predstavlja postavljanje ove instalacije:

“Trećeg svibnja bi se trebala postaviti zvijezda koja asocira na jednu odbačenu partizansku zvijezdu u koju je zabodeno oko 2800 staklenih krhotina kao sjećanje na 2800 poginulih partizana”, rekao je riječki gradonačelnik Veljko Obersnel.

HDZ-ov županijski vijećnik Dinko Beaković misli kako bi bilo smiješno da nije tužno. “Povijest ovoga grada vrlo je bremenita i silovanje sa ovakvim nazovikulturnim projektima i izazivanje žitelja ovoga grada potpuno je besmisleno”, izjavio je.

> Obersnel izlobirao kredit težak 44 milijuna kuna za obnovu Titovog Galeba

> Vedrana Spadoni Štefanić za Narod.hr: Zahtjevamo reviziju statusa kulturnog dobra Titovog Galeba, koji je 1991. bio na agresorskoj strani!

> Problemi za Obersnela: Obnova Titovog Galeba bit će dvostruko skuplja nego što je planirano

> Udruga Primorski Hrvat: Grad Rijeka u Titov Galeb planira svake godine uložiti oko 15 milijuna kuna!

Galeb

Podsjetimo, u listopadu ove godine Gradsko vijeće grada Rijeke odobrilo je kredit za obnovu broda Galeb komunističkog diktatora Josipa Broza Tita i Palače Šećerane u iznosu od 44 milijuna kuna, a odbačen je prijedlog oporbenih vijećnika da se raspiše referendum o obnovi Galeba.

Uz sve to, brod Galeb proglašen je kulturnim dobrom, čemu se udruga Primorski Hrvat oštro usprotivila.

“U najboljem slučaju, uzevši u obzir da će dio ulaganja pokriti EU fondovi i da će brod imati prihodovne djelatnosti, grad Rijeka bi trebao idućih 10 godina (vrijeme vraćanja kredita) svake godine uložiti cca 15 milijuna kuna u brod. To je 15 milijuna kuna manje za stvarnu riječku baštinu!” – upozorili su u srpnju iz udruge Primorski Hrvat, donoseći okvirni izračun troškova kojeg Grad Rijeka planira uložiti u obnovu bivšeg Titovog broda Galeb.

Za Narod.hr izvršna voditeljica udruge Primorski Hrvat Vedrana Spadoni Štefanić u srpnju je upozorila da je brod Galeb nastao u vrijeme fašističke Italije te da je 1991. služio kao vojni brod agresora na Republiku Hrvatsku.

“Na snimci Mussolinijevog Instituta La luce“ koja prikazuje porinuće broda pod kraticom Regia Azienda Monopoli Banane (RAMB) III. 1938. u Genovi lijepo se može vidjeti tko se njime dičio, pod kojim simbolima je zaplovio, odnosno čija je Galeb industrijska baština. Dakle, Mussolinijev dokumentarni film prikazuje trijumfalno porinuće fašističke industrije u Genovi – porinuće broda Galeb, a ondje su prisutni i visoki vojni Mussolinijevi dužnosnici. Dakle, Galeb je izravno nasljeđe fašizma, a nikakvog mira i dobra.” – kazala je Vedrana Spadoni Štefanić, te također podsjetila:

“Galeb se uporno želi predstaviti kao „brod mira“ iako je i u vrijeme fašizma, nacizma i komunizma bio ratni brod. Njegove posljednje zabilježene akcije bile su u ratnom Šibeniku gdje je dopremio neprijateljske vojnike iz Pule u rujnu 1991. Dakle, u Domovinskom ratu bio je na strani agresora.”

Spadoni Štefanić tada je upozorila i kako grad Rijeka priprema slikovnice za djecu o Galebu. “Duboko smo zabrinuti vezano uz te slikovnice jer, ako su registrirali brod kao kulturno dobro, agresorski brod na Hrvatsku, i to uspjeli zataškati, onda možemo i pretpostaviti kakav će biti sadržaj tih slikovnica.”- kazala je za Narod.hr.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr