Obersnel izlobirao kredit težak 44 milijuna kuna za obnovu Titovog Galeba

Foto: fah Fotomontaža: narod.hr

Gradsko vijeće u ponedjeljak je odobrilo kredit za obnovu Galeba i Palače Šećerane u iznosu od 44 milijuna kuna, jer su prijedlog podržala i tri vijećnika Liste za Rijeku pa je za bio 21 vijećnik, dok je protiv bilo 16. vijećnika. U zadnjoj točki prihvaćenog dnevnog reda vijećnici će raspravljati o prijedlogu oporbe za raspisivanjem referenduma oko financiranja obnove Galeba.

Iako za to nije bilo obveze, a nakon sastanka klubova vijećnika, predsjednik Gradskoga vijeća Andrej Poropat uvrstio je kao posljednju točku glasovanje o referendumu u vezi s obnovom Galeba, a čije raspisivanje traži 15 oporbenih vijećnika.

Poropatov prijedlog prihvaćen je jednoglasno. Prema prijedlogu vijećnika, referendumsko pitanje bi trebalo glasiti – Jeste li za to da se raskinu i/ili otkažu svi ugovori koji obvezuju Grad Rijeku na financiranje troškova rekonstrukcije i opremanja motornog broda Galeb iz vlastitih sredstava? Ipak, većinom glasova vijećnika nije prihvaćen zahtjev 15 gradskih vijećnika da se raspiše lokalni referendum, prenosi Novi list.

>Obersnel kaže da su obnovu Titovog Galeba podržali bivši HDZ-ovi ministri

>Vedrana Spadoni Štefanić za Narod.hr: Zahtjevamo reviziju statusa kulturnog dobra Titovog Galeba, koji je 1991. bio na agresorskoj strani!

>Udruga Primorski Hrvat: Grad Rijeka u Titov Galeb planira svake godine uložiti oko 15 milijuna kuna!

Odluka je donesena nakon rasprave na posljednjoj točki dnevnog reda sjednice koja je trajala 11 sati. Protiv su glasovali vijećnici vladajuće koalicije i tri vijećnika Liste za Rijeku, a za su bili predlagači, vijećnici HDZ-a, Mosta nezavisnih lista, Akcije mladih, Živog zida, Hrvoje Burić iz Nezavisne liste Bura i nezavisni vijećnik Marinko Koljanin.

No, ono što je svakako najbitnije je točka koja je odmah uslijedila, a to je glasovanje o kreditu za obnovu broda Galeb i Palače šećerane i koja stvara prijepor u gradskom parlamentu već nekoliko mjeseci.

Naime, omjer snaga je bio neriješen u vezi s prihvaćanjem kredita, s tim da je Lista za Rijeku najavila da bi mogla podržati zaduženje jer bi odbijanje kredita prouzročolo veću štetu za gradski proračun budući da su obnova Galeba i Palače šećerane vezani istim ugovorom za europska sredstva.

Glasovanje je trajalo nekoliko sekundi, a kredit za obnovu Galeba i Palače Šećerane je odobren jer su prijedlog podržala i tri vijećnika Liste za Rijeku pa je za bio 21 vijećnik, dok je protiv bilo 16. vijećnika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Novi list