Damir Kajin o Tajanijevoj izjavi: ‘To je nedopustivo, Istra je prošla strahote dva totalitarizma’

Foto: Fah

Bivši političar i dugogodišnji saborski zastupnik Damir Kajin osudio je Tajanijeve izjave. U svome priopćenju navodi da su nedopustive, a njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

> (VIDEO) Skandalozni govor predsjednika EP-a Tajanija: ‘Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija’

Antonio Tajani, predsjednik Europskog parlamenta: “Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, živjeli esuli, živjele vrijednosti naše domovine”

To ne može reći čovjek pri zdravoj pameti. To je nedopustivo. Istra je kao malo koji kraj u prošlom stoljeću prošla strahote dva totalitarizma, fašizma, ali i poratnog komunizma. Protiv fašizma se na strani partizana, kao jedinog hrvatskog pokreta u Istri, borio i nemali broj Talijana.

> Tajani: ‘Žao mi je ako su moje su riječi krivo protumačene’

U Drugom svjetskom ratu stradalo je 17 000 Istrijana. U peridu od 1920-1930 Istru napušta 50 tisuća Hrvata i Slovenaca, a nakon rata Istru napušta 140 000 ljudi, uglavnom Talijana.

>Tko su bile žrtve fojbi, čiju je komemoraciju predsjednik EP-a zlorabio za slanje iredentističkih poruka?

U fojbama je nakon “male slobode” i 1945. završilo oko 600 ljudi, (bez Trsta i zarobljenih njemačkih vojnika). Inače hrvatske prostore napušta 186 000 Talijana, tj. onih koji odlaze u Italiju, a sa onima iz Slovenije brojka se penje na 225 000 ljudi.

Sudbina imovine tih ljudi bila je”nacionalizacija”, tj.opcija kojom je Italija naknadila ex Jugoslaviji ratnu štetu. Kao što se Poljska 1945. proširila na račun Njemačke, tako je i Jugoslavija stupila u posjed krajeva koje je Italija dobila nakon Prvog svjetskog rata, i to je pitanje riješeno Ugovorom o miru iz Pariza, 10.02.1947, te onim iz Londona 1954. Da ondašnja Titova diplomacija-Kardelj, Koča Popović i dr. nisu uspjeli zatvoriti sva granična pitanja, situacija bi danas naspram Italije izgledala daleko dramatičnije od hrvatsko-slovenskog spora.

Međutim, poratni egzodus se duboko urezao u memoriju svakog Istrijana i on ne predstavlja nesreću samo za one koji su napustili Istru, već i Istru samu, priopćio je Damir Kajin.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr