Budimir: Dokazan sukob interesa bivšeg SDP-ovog ministra, ali nema sankcija, što to govori o Povjerenstvu?

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Zbog pravnih praznina u Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, iako je dokazan sukob interesa bivšeg SDP-ovog ministra Tihomira Jakovine, Povjerenstvo mu ne može naplatiti sankciju, upozorila je za Narod.hr dr. sc. Davorka Budimir, predsjednica udruge Transparency International Hrvatska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O čemu se točno radi i zašto Tihomiru Jakovini Povjerenstvo ne može izreći sankciju dr. sc. Budimir, pojašnjava:

„Radi se o pravnim prazninama Zakona o sprječavanju sukoba interesa“ kaže dr. sc. Budimir te objašnjava: „Tim Zakonom predviđeno je da se kazna može naplatiti samo od onih koji su na javnim dužnostima“.

> Zašto Državno odvjetništvo još nije istražilo Vrdoljaka i Jakovinu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Jakovina napustio SDP – sjećate li se njegovih afera dok je bio ministar poljoprivrede?

To bi značilo da je Jakovina izbjegao kaznu jer trenutno nije više na dužnosti.

Budimir ističe: „Po tome se vidi da taj Zakon treba doraditi jer na ovaj način ne uspjeva ostvariti svoju svrhu.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. sc. Budimir također smatra kako su kazne koje Povjerenstvo propisuje premalene: „Najviša kazna koju Povjerenstvo može izreći je 40 000 kuna što je manje od mnogih stvarnih šteta koju neki dužnosnik može prouzročiti.“

> Kad će državno odvjetništvo istražiti sada već bivšeg SDP-ovca Jakovinu?

> Tihomir Jakovina – bivši ministar poljoprivrede koji je išao iz afere u aferu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također dodaje: „Temelj borbe protiv korupcije je pravovremena odluka- to znači da povjerenstvo mora donijeti odluku u razumnom roku.“ Ističe kako se može primijetiti da je za neke odluke Povjerenstva potrebno jako mnogo vremena da se donesu, dok se druge donose u vrlo brzom.

„Tu bi se također u Zakonu trebala donijeti ograničenja. Rastezanje ili ubrzavanje pojedinih postupaka ukazuje na to da se taj institut sukoba interesa koristi za političke obračune, što je jako loše za borbu protiv korupcije. Ako stalno potencirate jedni te iste ljude ili jednu te istu političku opciju, onda to pokazuje da niste neutralni.“

> Nema kraja nabrajanju: Sve afere ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine

Trenutno je, ističe Budimir, aktualan izbor novih članova Povjerenstva budući da sadašnjem sastavu mandat istječe 18. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povjerenstvo za utvrđivanje sukoba interesa osnovano je radi provedbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Ono je, navodi se na službenim stranicama, stalno, neovisno i samostalno državno tijelo koje obavlja poslove iz djelokruga rada i nadležnosti određenih ovim Zakonom. Sastoji se od predsjednika i 4 člana koji se biraju na mandat od 5 godina.

Predsjednika i članove odabire Hrvatski sabor većinom zastupnika na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja na temelju prijava građana.

Naša sugovornica ističe kako je do sada za članove povjerenstva pristiglo oko 30-ak prijava građana, što je znatno manje nego za prošli mandat kada se prijavilo više od 200 građana. Također smatra lošim da je rok za prijavu bio usred ljeta- u kolovozu 2017., u vrijeme kada je većina građana na godišnjim odmorima.

Iz analize prakse rada Povjerenstva u ovih prvih pet godina njegova postojanja, potrebno je, smatra Budimir, utvrditi koji još nedostaci Zakona o sprječavanju sukoba interesa postoje te, sukladno tome, doraditi Zakon.

Niz afera SDP-ovog ministra bez ijedne sankcije?

Podsjetimo, Povjerenstvo za sukob interesa objavilo je rezultate o pokretanju postupka protiv pojedinih osoba. Među objavama posebnu pozornost privuklo je i ono vezano uz bivšeg SDP-ovog ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu, za kojega je utvrđeno da je bio u sukobu interesa jer je u roku od godinu dana od napuštanja zastupničke dužnosti otišao na dužnost direktora što je zabranjeno zakonom. No, “s obzirom da mu Povjerenstvo ne može naplatiti sankciju ona mu nije ni izrečena“.

Povjerenstvo je protiv bivšeg Tihomira Jakovine pokrenulo 21. rujna 2017. postupak jer je obnašao dužnost SDP-ovog saborskog zastupnika do 14. listopada prošle godine zbog moguće povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa koja proizlazi iz obavljanja funkcije direktora trgovačkog društva ASPIRA u razdoblju od 12 mjeseci od dana prestanka obnašanja zastupničke dužnosti.

Povjerenstvo je također tom prilikom donijelo odluku da protiv Jakovine neće pokrenuti postupak zbog toga što je kao član Skupštine trgovačkog društva Hrvatske šume sklopio ugovore s članovima Uprave tog trgovačkog društva kojima je utvrđen iznos plaće i pravo na isplatu varijabilnog dijela plaće (bonusa) u vrijeme dok je na snazi bila Odluka Vlade kojom je bio propisano da se članovima uprava trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu neće isplaćivati bonus.

Ispitivanje zakonitosti sklapanja predmetnih ugovora nije u nadležnosti Povjerenstva, već drugih državnih tijela, zaključilo je Povjerenstvo.

Proljetos su poljoprivrednici bivšeg SDP-ovog Tihomira Jakovinu istaknuli kao glavnog krivca za uništenu hrvatsku poljoprivredu, a pozvali su DORH na reakciju i početkom ovoga tjedna.

> SDP-ove afere s poljoprivrednim zemljištem: Poljoprivrednici traže da DORH pokrene istragu

Državno odvjetništvo RH do danas se nije oglasilo vezano uz brojne afere SDP-ovog ministra.

Tihomir Jakovina prekršio zakon, Povjerenstvo ne može naplatiti sankciju – hoće li reagirati DORH?

Pogodovanja i nepravilnosti tijekom mandata Tihomira Jakovine

SDP-ov bivši ministar Tihomir Jakovina u Slavonskom Brodu osnovao je početkom srpnja tvrtku Aspira za savjetovanje i usluge. Kako je pisao Večernji list, Jakovina računa s konzultantskim biznisom s Ministarstvom poljoprivrede Srbije, koje od kraja godine kreće s projektima za EU fond IPARD.

Tako se očito okrenuo novim poslovima, iako iza sebe ima brojne repove, a DORH iz nekog razloga ne reagira.

Od 2004. do 2016. hrvatskim je poljoprivrednicima isplaćeno oko 36 milijardi kuna poticaja a istovremeno je proizvodnja smanjena za 27 posto. Očito su nepravilnosti u sustavu i kriva upotreba poticaja doveli do toga. Lutalo se u politikama i rješenjima, ali svaki je pokušaj ispao još veći promašaj.

Nekadašnji SDP-ov ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina došao je u središte pozornosti 2016. godine kada je Europska komisija blokirala poticaje zbog sumnje da se radilo o mogućem pogodovanju i nepravilnostima tijekom njegovog mandata.

Blokiranih je bilo čak 1,23 milijarde kuna.

Pravi su problemi poljoprivredno zemljište, poticaji i ono što se proizvodi. Hrvatska danas troši 6,5 milijardi kuna hrane vrjednije od onog što proizvede.

Da je SDP-ov Zoran Milanović sa svojom Kukuriku vladom koju su činili SDP-HNS-IDS i HSU postrožilo kontrolu kvalitete uvezene hrane, koja je bila upitna, spajanje industrije i poljoprivrede te poljoprivrede i turizma svakako je hrvatskom gospodarstvu moglo pomoći.

Više o izuzetno brojnim aferama bivšeg SDP-ovog ministra Tihomira Jakovine možete pročitati ovdje:

> Afera Jakovina: Kad će političari u Hrvatskoj početi vlastitom imovinom plaćati svoja kaznena djela?

> SDP-ov Tihomir Jakovina obećao milijunske bonuse direktorima Hrvatskih šuma

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.