Davorka Budimir za Narod.hr: ‘Iza nas je samo Venezuela. Stvara se dojam da u Hrvatskoj jedino korupcija uspijeva’

davorka budimir tih
Foto: Fah

“Hrvatska ima problem s funkcioniranjem sustava. Ne postoji učinkovitost niti javne uprave, niti ostalih dijelova sustava. To ukazuje na to da ne postoje sustavne javne politike koje bi podizale kvalitetu svih sektora. Na ljestvici o učinkovitosti javne uprave, gdje je Hrvatska na predzadnjem mjestu, a nakon nje samo Venezuela – to možemo komentirati jednostavnom činjenicom da u sustavu javne administracije postoji mnogo koruptivnih rizika. Sustav je glomazan, trom i građani imaju dojam da taj sustav kaotično funkcionira.

Što se tiče konkurentnosti, privatna sfera također ne može podizati konkurentnost ako postoji veliki broj administrativnih barijera koje onemogućavaju bolji rad poduzetnika i privatnog sektora. Ako morate čekati dozvole i boriti se s neučinkovitom administracijom, onda to stvara velik problem.” – poručila je za Narod.hr dr. Davorka Budimir, predsjednica udruge Transparency international Hrvatska, komentirajući Izvješće o globalnoj transparentnosti koje je nedavno objavio Svjetski ekonomski forum.

Hrvatska po neovisnosti pravosuđa gora od Mozambika, predzadnja u svijetu po javnoj upravi, 3. najgora po opterećenju regulacijama…

Prema ukupnoj ocjeni, Hrvatska je tek na 68. mjesto od ukupno 140 zemalja. Ocjene se temelje na 12 stupova konkurentnosti od kojih je svaki svrstan u četiri podstupa. Najgore rezultate Hrvatska bilježi u učinkovitosti javnog sektora, gdje se od 140 zemalja nalazi na predzadnjem mjestu – na posljednjem je Venezuela. Po neovisnosti pravosuđa Hrvatska je također jako nisko- na 120. mjestu od 140 zemalja. Više detalja možete pogledati u samom izvješću.

“Stvara se dojam da u Hrvatskoj jedino korupcija uspijeva”

O poraznoj ocjeni Hrvatske za pitanje učinkovitosti javnog sektora, dr. Budimir je kazala:

“Ako je iza nas samo Venezuela, a općenito se zna kakvo je stanje u toj državi i s čime se taj sustav bori, onda je to jako loše za Hrvatsku.”

Podsjetila je na sustav hitno.hr za koji se govorilo da će ubrzati administraciju za poduzetnike, no da se to nije postiglo.

“Ta neučinkovitost dovodi do toga da Hrvatska zaostaje za mnogim državama. To je zbog glavnog problema koji u Hrvatskoj postoji – netransparentnosti i korupcije sustava u cjelini. Dobiva se dojam da u Hrvatskoj jedino korupcija uspijeva i to na svim razinama i u svim sferama. Zbog toga građani nemaju povjerenja u institucije i zbog toga Hrvatska zaostaje.

Nakon oštrih kritika u Saboru, Kuščević tvrdi: “Reforme u Ministarstvu uprave idu punom parom”

Kada pak čovjek na osobnoj razini vidi da ne može pošteno živjeti od svoga rada, nastupa razočaranje i mnogi odlaze u druge države koji imaju učinkovit sustav.” – ističe dr. Budimir.

“Govori se o neovisnosti pravosuđa, a tijelo koje bira i imenuje suce je pod izravnim utjecajem politike”

O lošem rezultatu Hrvatske po pitanju neovisnosti pravosuđa, dr. Budimir kaže:

“Općenito građani Hrvatske imaju najveće nepovjerenje u ove dijelove sustava: političke stranke, pravosuđe i zdravstvo. U tim dijelovima imamo i najviše afera i netransparentnosti.

Neovisnost pravosuđa je jedna od pretpostavki funkcioniranja sustava. Ako se otkrije neka afera ili netransparentnost, a sudski procesi protiv toga dugo traju ili postoje neselektivni kriteriji- da za iste prijestupe dolaze različite presude, onda cijeli sustav dolazi u probleme.

To je tako i zbog toga što postoji velika umiješanost politike u kadroviranje u pravosudnom sustavu. Postoji Državno sudbeno vijeće, u koji ulaze predstavnici sudova, ali i predstavnici parlamentarne vlasti i oporbe, čime dolazi do ispreplitanja zakonodavne i izvršne vlasti. A upravo to tijelo bira i imenuje suce: radi regrutaciju u sudstvu. I to je loše za sudstvo. S jedne strane u demokraciji govorimo o neovisnosti pravosuđa, a s druge strane je tijelo koje imenuje i bira suce pod utjecajem politike.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr