Hrvatska po neovisnosti pravosuđa gora od Mozambika, predzadnja u svijetu po javnoj upravi, 3. najgora po opterećenju regulacijama..

Foto: Fah

Svjetski ekonomski foruma objavio je u srijedu Izvještaj o globalnoj konkurentnosti koji pokazao je da Hrvatska na ovoj globalnoj ljestvici konkurentnosti ne stoji dobro – RH je na listi 140 zemalja na 68. mjestu u svijetu.

Od zemalja u okruženju Mađarska se nalazi na 48. mjestu, Poljska na 37., Češka na 29., Slovačka na 41. mjestu, a jedina zemlja gora od nas je Bosna i Hercegovina koja se našla na 91. mjestu. Susjedna Slovenija i Srbija su bolje prošle Globalnom indeksu konkurencije od Hrvatske.

> Plenković pronašao od koga je njegova Vlada uspješnija: ‘U Africi bi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj’

> (FOTO) Plenković na Sorbonni ‘držao predavanje’ dvorani punoj djece

> On to ozbiljno? Plenković hvalio uspjehe svoje Vlade: reforme daju konkretne rezultate, a naročito je zadovoljan suradnjom s manjinskim zastupnicima

> Još jedan Plenkovićev (ne)uspjeh: Inflacija u Hrvatskoj dosegnula najvišu razinu od 2013.

Metodologija Svjetskog ekonomskog foruma temelji se na procjeni kvalitete institucija, infrastrukture, primjene ICT-a, makroekonomske stabilnosti, zdravlja, obrazovanja i vještina, tržišta proizvoda, tržišta rada, financijskog sustavu, veličine tržišta, poslovne dinamike i kapaciteta za inovacije. Pritom su ti stupovi razvrstani u četiri skupine, a odnose se na poslovno okruženje, ljudski kapital, tržišta i inovacijski ekosistem.

Po neovisnosti pravosuđa Hrvatska iza Mozambika

Po indeksu neovisnosti pravosuđa od 140 zemalja, Hrvatska se našla na 120. mjestu iza Mozambika, Zimbabvea, Ugande i drugih srednje razvijenih zemalja afričkog kontinenta. Naime, po Svjetskom ekonomskom forumu države s ocjenom 7 imaju potpuno neovisno pravosuđe, a najbliže tome su Finska (6.7) i Švicarska (6.4).

> Rezultat Plenkovićeva rada: Hrvatska među zemljama EU-a s najvećim padom industrijske proizvodnje na godišnjoj razini!

S druge strane, ukoliko država ima ocjenu 1, smatra se da uopće nema neovisno pravosuđe, te se iza Hrvatske (2.5) nalaze primjerice Jemen (2.4), Burundi (2.3), Čad (2.1) i komunistička Venezuela (1.1).

Samo komunistička Venezuela ima goru javnu upravu od Hrvatske

Po tom specifičnom parametru Hrvatska je još gora te se nalazi na 135. mjestu, a iza Hrvatske su tek Ekvador, BiH, Angola, Bolivija i Venezuela.

Po pitanju opterećenja državnom regulacijom, Hrvatska je još gora pa se tako nalazi na 138. mjestu, a iza nje su tek Venezeula i Brazil.

Koliko dobro Vlada reagira na promjene (tehnološke,društvene,demografske) te ima li dugoročne planove?

I tu smo također, jedna od najgorih zemalja u svijetu te smo 133. od 140. na indeksu, a iza nas su tek Grčka, BiH, Mauritanija, Yemen, Salvador i Venezuela.

Kada su u pitanju vizije Vlade i sposobnost dugoročnog planiranja, Hrvatska je ponovno jedna od najlošijih zemalja na svijetu, pa je tako čak i Bosna i Hercegovina (134) jedno mjesto ispred nas, a iza nas se nalaze tek Grčka, Jemen, Salvador i na zadnjem mjestu, ponovno komunistička Venezuela.

Donald Trump učinio Ameriku ponovno prvom

Na ljestvici globalne konkurentnost što se tiče samih stupova Hrvatska je najlošije rangirana u stupu makroekonomske stabilnosti, gdje drži 106. poziciju, po tržištu rada je na 96. mjestu, po veličini tržišta drži 78. mjesto, a kada su u pitanju institucije nalazi se na 76. poziciji. S druge strane, Hrvatska je najbolje pozicionirana po infrastrukturi, na 36. mjestu, zdravlju (51.) te kapacitetu inovacija (63.).

> Martina Dalić će koštati porezne obveznike još 281.000 kuna, iako je bogata primat će plaću još godinu dana za nerad

> (FOTO) Plenković: ‘Hrvatsko gospodarstvo raste na zdravim temeljima’; Predsjednica upozorava na ‘nesustavnost i političku nezrelost’

> Ivica Šola: Kako smo dobili istanbulsko evanđelje po Andriji

Pod vodstvom Donalda Trumpa, SAD je najkonkurentniji u svijetu, a slijede Singapur, Njemačka, Švicarska, Japan, Nizozemska, Hong Kong, Ujedinjeno Kraljevstvo, Švedska i Danska.

Prije 4 mjeseca, Plenković ustvrdio da je Hrvatska uspješnija od Afrike

Kada je premijer Plenković pokušao oprati ruke od odgovornosti za sve veće iseljavanje i pad nataliteta u Hrvatskoj ustvrdio je sljedeće:

‘Taj trend (iseljavanja) je svojstven mnogim zemljama u Europi upravo naše veličine, to je jedno od temeljnih pitanja, i jučer smo dijelom o tome govorili, imate ogromne plus demografske trendove u zemljama Afrike i srednjeg istoka gdje je sasvim drugačija situacija, tamo je takvo siromaštvo da bi svi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj’, kazao je Plenković.

> Rezultat Plenkovićeva (ne)rada: Hrvatska među zemljama EU-a s najnižim stopama rasta u prvom tromjesečju

> Nekoliko dana nakon ratifikacije IK Ministarstvo znanosti i obrazovanja umjesto spola uvelo “rod”

Vlada spajanje agencija s ministarstvima predstavlja kao njihovo ukidanje i racionalizaciju

Prije ovogodišnje ljetne stanke, Vlada je spajanje raznih državnih agencija koje su ionako u nadležosti ministarstava, predstavila kao njihovo ukidanje i racionalizaciju. U stvarnosti, samo premještanje sjedišta desetine agencije predstavljat će ogroman trošak, a sva eventualna nepotrebna radna mjesta bi i dalje opstala kroz državna ministarstva.

> Silvana Oruč Ivoš: Što je Pupovac radio u Tesla štednoj banci?

> Jesu li Pupovčeve Novosti i ove godine dobile 3,2 milijuna kuna kao avans političke trgovine?

> Slučaj Croatia Airlines: Kako je uspješna hrvatska kompanija došla pred propast?

> (VIDEO) Glasnović: ‘Hrvatska provodi ‘direktive EU’ u čijem parlamentu sjedi osoba za koju je divno voditi ljubav s 5-godišnjim djetetom’

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr