Dekan filozofskog fakulteta izbacio odvjetnicu suspendirane prodekanice, pa mu plenum izglasao nepovjerenje

Ne smiruju se strasti oko ugovora Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Katoličko bogoslovnog fakulteta – neki se i dalje oštro protive. Na današnjoj sjednici fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta trebala je prisustvovati Lina Budak, odvjetnica suspendirane prodekanice Branke Galić, ali nju je dekan Previšić izbacio uz objašnjenje da na njoj nema pravo sudjelovanja. Podsjetimo, prodekanica je sudjelovala na tribini oko suradnje FF i KBF-a na kojoj je izrazila svojoj protivljenje tim ugovorima, a nakon toga je smijenjena, što je brzo preformulirano u suspendirana, jer samo fakultetsko Vijeće može smijeniti prodekanicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sinoć se održao treći plenum studenata i građana na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je jedna od točaka bila rasprava o pravnim aspektima slučaja profesorice Galić. Na plenumu su uputili studentske predstavnike i profesore da traže tajno glasovanje na Vijeću što je upravo zatraženo i na Vijeću koje je u tijeku. Prije današnje sjednice studenti su profesorima podijelili prigovor profesorice Galić protiv suspenzije sa svih poslova prodekanice za znanost i međunarodnu suradnju do konačne odluke fakultetskog Vijeća, piše Srednja.hr

“Izbačena sam sa sjednice jer je tako odlučio Dekan i tajnica pod objašnjenjem da ćemo se vidjeti na sudu i tamo raspravljati jer na Vijeću ne mogu biti u svojstvu punomoćnice prodekanice Galić. Mislim da je mojoj stranci uskraćeno pravo na odvjetnika i pravo na pravnu zaštitu. Smatram da je to protuzakonito i protuustavno. Poslala sam prigovor fakultetskom Vijeću koje danas raspravlja o prigovoru protiv suspenzije koju je dekan donio. Tada bih zahtijevala da se raspravi o našem prigovoru i da moja stranka može iznijeti svoju stranu ove priče. To joj je uskraćeno. Ne znam ni hoće li biti rasprave jer nisam unutra”, rekla je odvjetnice prodekanice Lina Budak za Televiziju Student.

Prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju je suspendirana nakon što je sudjelovala na tribini oko suradnje FF-a i KBF-a, a dekan FF Vlatko Previšić odbacuje kako ju je suspendirao radi protivljenja ugovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svemu zajedničkom pretpostavljala je osobne motive, a najnužnije poslove tek je odrađivala. Konfliktno je komunicirala s ostalim prodekanima, zbog čega sam više puta morao posredovati. Iz prostora svog ureda treštavom je glazbom otežavala rad drugih djelatnika. Eh, sada bi se sve to, i drugo, trebalo prikazati kao žrtva protivljenja Branke Galić potpisivanju ugovora Filozofskog fakulteta i nekih drugih sastavnica. Uzgred, čudi me licemjerno ponašanje prodekanice Galić imaju u vidu činjenicu da je ona baš ona bila dio dekanske ekipe koja je potpisala ugovor s KBF-om koji u nekim elementima nije bio povoljan za naš fakultet. Tada ne samo da se nije bunila, nego ga podržala, a danas, kada je predložen bolji i transparentniji prijedlog, Branka Galić nalazi tobožje zamjerke”, rekao je Jutarnjem prije dva tjedna dekan Previšić.

Dario Mican, predsjednik Studentskog zbora KBF-a, istaknuo je za naš portal da smatra da je ljudima već dosta takvih plenuma, netolerancije i ideoloških podjela: “Oni žele voditi rat s Katoličko bogoslovnim fakultetom. Ponavljam kako je to stvar Filozofskog fakulteta, a ne KBF-a. Nažalost, njima smeta što smo mi uopće u sastavnici Sveučilišta u Zagrebu. Oni svojim izjavama samo krše statut i zakone koje je izdala Republika Hrvatska i samo Sveučilište. KBF je otvoren za svaku suradnju i sa svim sveučilištima, pa tako i s Filozofskim fakultetom, bilo po pitanju studenata novoga smjera ili po pitanju profesorskih suradnji i projekata”.

Fakultet političkih znanosti održao tribinu “Sekularnost i obrazovanje u Hrvatskoj”

Svoj doprinos cijeloj priči dao je Fakultet političkih znanosti koji je o sekularnosti i obrazovanju raspravlja na svojoj tribini koju je organizirao Klub studenata Fakulteta političkih znanosti. Govorili su Zoran Kurelić (Fakultet političkih znanosti), Tanja Bukovčan (Filozofski fakultet) i Ana Raffai (mirovna aktivistica i katolička teologinja).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tribina “Sekularnost i obrazovanje u Hrvatskoj”TV Student FPZG Vimeo

Plenum Filozofskog fakulteta: Je li došlo vrijeme da dekan Previšić ode s čela fakulteta?

Plenum Filozofskog fakulteta danas se oglasio putem medijskog priopćenja, u kojemu se osvrnuo na odluke Uprave Filozofskog fakulteta na čelu s dekanom Vlatkom Previšićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu 20. travnja 2016. izglasao je nepovjerenje Upravi Filozofskog fakulteta na čelu s dekanom Vlatkom Previšićem zbog cenzure, prisvajanja ovlasti koje mu ne pripadaju te nepoštivanja zakona i propisa.

Smatramo da je svrha uprave jednog fakulteta, pa tako i Uprave FF-a, u potpunosti štititi i raditi u interesu studenata, profesora i znanstvenog djelovanja uopće, te da je svrha postojanja fakulteta i svih ostalih obrazovnih institucija razvijanje progresivnih društvenih snaga.

Ova odluka nije došla iznenada, već je posljedica dugotrajnih ignoriranja studentskih zahtjeva i postupanja protivno volji i interesima studenata, ali i čitavog fakulteta. Uprava dekana Vlatka Previšića je na krajnje nedemokratski način uzela sebi za pravo arbitrarno i selektivno odlučivati o dostupnosti materijala koji će biti priloženi članovima Fakultetskog vijeća te opstruirati korištenje službenih unutarfakultetskih komunikacijskih kanala (službene mejling-liste i web-stranice fakulteta) čime je onemogućila normalno funkcioniranje Fakulteta u cijelosti i bacila ljagu na inače demokratsku instituciju otvorenu svima, koja brižno njeguje slobodnu misao, demokratičnost i transparentnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uprava gluha za potrebe studenata

U kojoj mjeri se ova Uprava oglušila na zahtjeve i volju studenata jasno nam govori činjenica da molba studentskih predstavnika za provođenje istraživanja mnijenja studenata o prijedlogu ugovora s Katoličkom bogoslovnim fakultetom u obliku dvopredmetnih studijskih programa, koju su samoinicijativno pokrenuli i organizirali, dekan do današnjeg dana nije odobrio. Paradoksalno, dekan uporno u javnim istupima, ali i na sastancima fakultetskih tijela, besramno tvrdi da se ugovoru s Katoličkim bogoslovnim fakultetom protivi skupina studenata izmanipulirana interesima pojedinaca pri čemu ga istraživanje u skladu s dobrom metodološkom praksom znanstvenih istraživanja previše ne zanima.

Svoje pravo lice Uprava je pokazala na sjednici Fakultetskog vijeća 21. travnja 2016. kad je svim snagama pokušavala onemogućniti otvorenu raspravu o vlastitim zabrinjavajućim perfidnim postupcima kojima se već mjesecima služi, a sve s ciljem da zadovolji nepresušne apetite vladajućih elita na štetu studenata i radnika vlastitog fakulteta. Takvo postupanje prema studentima i radnicima fakulteta izazvalo je revolt među članovima Fakultetskog vijeća koji su današnjim demonstrativnim napuštanjem sjednice pokazali da ova institucija neće nikada pristati na nedemokratske standarde koje dekan pokušava nametnuti kao općeprihvaćen princip djelovanja fakultetskih tijela.

Krajnje je vrijeme da se svi navedeni postupci trenutne Uprave fakulteta podvrgnu ozbiljnom razmatranju i da se u skladu s time odluči je li došlo vrijeme za promjenu na čelu Fakulteta. Plenum apelira na sve studente i radnike Fakulteta, ali i zainteresirane građane, da se odazovu na sljedeći plenum gdje će se, u suportnosti s navedenom nedemokratskom praksom dekana, provesti otvorena i demokratska rasprava o navedenom pitanju.

Obrazovanje NIJE na prodaju!

Jedan svijet, jedna borba!”, zaključuje Plenum Filozofskog fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.