Direktor HUP-a Majetić: ‘Nadamo se da ćemo nakon nekog vremena ipak doći na zaposlenost kao što je bila prije korone’

Foto: Snimka zaslona

Nastavlja se s potporama gospodarstvu, na snagu će stupiti i mjera skraćivanja radnog vremena koja bi se odnosila na poslodavce s više od deset zaposlenih, a iznosila bi do 2000 kuna neto mjesečno po radniku. Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović rekao je u večerašnjoj HRT-ovoj emisiji Tema dana da će na ovu mjeru do kraja godine utrošiti nešto manje od 3 milijarde kuna.

Aladrović je rekao da ovom mjerom žele čuvati radna mjesta te da će financirati dio primanja između 10 i 50 posto, ovisno o tome koliko radnog vremena djelatnici ne mogu provesti efikasno u radu.

– Mjere smo predstavili danas, one su prošle Upravno vijeće HZZ-a, stupaju s 1. 6., tako da i za šesti mjesec poslodavci već mogu potraživati određenu količinu sredstava za te neiskorištene sate, rekao je Aladrović.

Što se tiče mikropoduzetnika koji imaju manje zaposlenika, odlučili su da onima koji imaju između jednog i devet zaposlenika, a imaju pad prihoda veći od 50 posto, sufinanciraju s 2000 kuna po zadržanom radnom mjestu, objasnio je Aladrović.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić rekao je da je važno čuvati radna mjesta jer tako čuvamo naše tvrtke.

– Svi se nadamo da ćemo nakon nekog vremena ipak doći na nekakvu zaposlenost kao što je bila prije korone. U tom smjeru moramo sačuvati radna mjesta, rekao je Majetić, dodavši da pozdravljaju ove mjere.

Rekao je da s velikim interesom čekaju i novac EU-a.

– Uz taj novac i uz tu pomoć vjerujemo da možemo sačuvati jezgru hrvatskog gospodarstva i očekivati onaj brzi oporavak, što svi želimo, rekao je Majetić.

Aladrović je rekao da će mjeru djelomično sufinancirati direktno iz državnog proračuna, a za određeni dio očekuju podršku kroz zajam kroz program SURE Europske komisije.

– Projekcije zasad pokazuju, iako ćemo sigurno i korigirati kroz vrijeme, da ćemo nešto manje od 3 milijarde kuna utrošiti u ovom periodu do kraja godine, rekao je Aladrović.

Majetić je rekao da je ovo isključivo mjera za radnike i da to nije jedina mjera.

Aladrović je rekao i da su uspjeli očuvati radna mjesta, a sada su fokus preusmjerili i na kreiranje novih, pa zato reaktiviraju mjere aktivne politike zapošljavanja.

– Tu će se kreirati nova radna mjesta, dotjerali smo mjere za samozapošljavanje. Ova korona nas je zapravo i naučila da trebamo možda više cijeniti ili možda više propagirati određene sektore, tako da smo ih sada podijelili sektorski. Sektori koji stvaraju višu dodanu vrijednost i koji su potrebniji našoj ekonomiji će biti više stimulirani, oni sektori koji bi možda malo manje trebali biti zastupljeni će biti nešto niže stimulirani, rekao je Aladrović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT