Donatorska večera ‘U ime obitelji’ – za novi način društvenog zagovaranja

Udruga „U ime obitelji“ jučer je u Zagrebu održala donatorsku večeru kako bi prikupili sredstava za nastavak aktivnosti. Na poziv udruge se odazvalo preko tristo sudionika – pojedinaca i tvrtki.

Članovi upravnog odbora „U ime obitelji“ su uz prigodan program podsjetila na najvažnija postignuća u dosadašnjem djelovanju, te kako je u svega godinu i pol dana postala važan sudionik u demokratizaciji Hrvatske.

“Novim načinom društvenog zagovaranja ‘U ime obitelji’ odredila je što je važno u društvu, povezala mnogo različitih ljudi, otvorila prostor za javnu raspravu o najvažnijim pitanjima u Hrvatskoj – i ponudila provediva rješenja” istaknuli su iz udruge.

Glazbeni uvod dala je svojim izvedbama skladbi A. Kabilja, Schuberta magistra glazbe Franka Umiljanović.

Željka Markić i Krešimir Planinić predstavili su provedene aktivnosti Udruge U ime obitelji na području zaštite braka i obitelji.

Donatorska vecera UIO002

Krešimir Planinić donio je pregled najvažnijih dosadašnjih aktivnosti udruge u Hrvatskoj.

“Djelujući zajedno organizirali smo prvi nacionalni ustavotvorni referendum i otvorili vrata za druge referendumske inicijative. Ustavom smo žaštitili brak kao zajednicu žene i muškarca, najbolje mjesto za stvaranje i podizanje djece. Radili smo zdušno da se ne dogodi promjena Ustava na kraju 2013. kojom se željelo faktično dokinuti referendum i spriječiti izručenje g. Perkovića i g. Mustača Njemačkoj. Jedni smo od onih koji su tražili ocjenu ustavnosti i suspendirali loš obiteljski zakon ministrice Opačić, zatražili ocjenu ustavnosti nametnutnog Zakona o životnom partnerstvu, ukazali na pristranost i neprofesionalnost velikog dijela medija. Upoznali smo i sebe i širu javnost sa time koliko je nepravedno izborno zakonodavstvo u Hrvatskoj zbog kojeg je preko 600 000 birača koji su izašli na izbore ostalo bez svojih političkih predstavnika. Skupili smo 380 000 potpisa i onda, kad smo čuli da to nije 10% biračkog tijela RH razotkrili smo da u Hrvatskoj postoji pola miljuna „birača duhova“. Svratili smo pozornost na uskraćivanje biračkog prava Hrvatima izvan Hrvatske” istaknuo je.

Donatorska vecera UIO001

Željka Markić osvrnula se na međunarodne aktivnosti udruge:

“Uz sve ove aktivnosti u Hrvatskoj – bili smo aktivni i na međunarodnom planu. Uspješna zaštita braka u Hrvatskoj ohrabrila je mnoge druge zemlje i udruge u Europi i svijetu. Uveli smo novi način borbe za obiteljske vrijednosti – referendum kao najdemokratskiji način odlučivanja i iznošenje pravnih i znanstvenih agrumenata. Pozvani smo kao gosti govornici na konferencije u SAD-u, Parizu, Švicarskoj, Italiji i Vatikanu. Postali smo dio međunarodne mreže udruga koje štite brak, obitelj i demokraciju.”

Donatorska vecera UIO004

Istaknula je kako je udruga ‘U ime obitelji’, u samo prva 3 mjeseca ove godine učinila mnogo:

– Udruga je organizirala i istrenirala 800 promatrača koji su svojim radom otežali izborne prijevare i povećali transparentnost predsjedničkih izbora
– Pripremila za tisak priručnik za promatrače na izborima
– Podnijela tužbu Međunarodnom sudu u Strasbourgu zbog manipuliranja brojem birača
– Razotkrila zloupotrebu državnih institucija – kroz 4 mjeseca USKOK je pozivao na razgovore, dolazio i zvonio na vrata članova UIO – izdvojivši U ime obitelji od 400 udruga kojima je Grad Zagreb ustupio na korištenje 50 štandova ili osigurao financijska sredstva. Županijski sud srušio je USKOK-ovu optužnicu prije dva tjedna
– Poslano je više od 4.000 e-mail poruka hrvatskim zastupnicima u EU parlamentu – da zatraže izbacivanje prozivanje Hrvatske zbog referenduma o braku iz Izvješća Panzeri i založe se za obiteljske vrijednosti
– Ovu se godinu udruga posvetila osnaživanju volonterske mreže i jačanju suradnje sa partnerskim udrugama u Hrvatskoj – u svim većim podružnicama, te planira tijekom ove godine odžati radionice za volontere, kao i volontere partnerskih udruga za javne nastupe, prikupljanje sredstava, građanski aktivizam u lokalnoj zajednici
– Tijekom ove godine U ime obitelji potiče sposobne i od korupcije slobodne ljude da se uključe u platformu koja će na sljedećim parlamentarnim izborima osigurati da u Saboru imamo predstavnike koji će se zalagati za vrijednosti za koje se U ime obitelji zalaže u civilnom društvu
– Udruga ‘U ime obitelji’ podržala i referendum o Termo elektrani u Pločama
– Portal Narod.hr proslavio je prvi rođendan
– Pripremljena je kampanja za promicanje braka i obitelji koju udruga planira pokrenuti na jesen

Donatorska vecera UIO006

Član Upravnog odbora Lino Zonjić predstavio je kampanju za promicanje braka i obitelji, te promotivni filmić “Rastava boli, razmisli još jednom” koji je napravljen za tu prigodu.

Dubravka Hrabar - Donatorska vecera UIO009

Gošća govornica profesorica Dubravka Hrabar u svom je predavanju istaknula kako je obitelj temelj svakog društva i države i potaknula okupljene na budući angažmana u zaštiti obitelji, koja je u krizi i u svijetu i u Hrvatskom društvu.

Donatorska vecera UIO012

Članovi Upravnog odbora Natalija Kanački i Ivan Munjin predstavili su provedene aktivnosti udruge ‘U ime obitelji’ na području osnaživanja demokracije.

Donatorska vecera UIO014

Kratko izlaganje imao je i gost govornik profesor Nino Raspudić zahvalio se udruzi ‘U ime obitelji’ koja je kroz svoje inicijative učinila mnogo da se razbije atmosfera straha u Hrvatskoj.

Donatorska vecera UIO019

Portal Narod.hr, koji je u veljači napunio godinu dana, predstavio je Dražen Vukotić.

Donatorska vecera UIO020

Za ugodan glazbeni finale pobrinula se klapa Leggiero.

Sredstva prikupljena na Donatorskoj večeri namijenjena su nastavku aktivnosti “U ime obitelji” u 2015. godini – jačanju uloge braka i obitelji u Hrvatskoj kroz društvene kampanje, za treniranje i osnaživanje volonterske mreže ‘U ime obitelji’, demokratizaciji medijskoga prostora te građanskom nadzoru državnih institucija i političkih predstavnika građana.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.