Dr. Goluža, najaktivniji gradski zastupnik: ‘Tomaševiću nedostaje vizija i zastranio je u ideološke vode’

Goluža

Na godinu dana vlasti Tomislava Tomaševića i ultralijeve platforme Možemo osvrnuo se u razgovoru za Narod.hr dr. Trpimir Goluža, zastupnik Mosta u zagrebačkoj gradskoj skupštini.

Narod.hr: Iza nas je prva godina Tomaševićeva gradonačelništva. Kako se, po Vama, Tomašević snašao na zahtjevnoj dužnosti gradonačelnika Grada Zagreba?

Dr. Trpimir Goluža: Gradonačelnik Tomašević je u prvoj godini mandata pokazao zabrinjavajuće nesnalaženje u upravljanju gradom. Nepovjerenje koje je iskazao i iskazuje prema svim zaposlenicima koji nisu dio platforme Možemo! očitovalo se blokiranjem javnih nabava čime je grad doveden u nezavidnu situaciju. Nepobitne su činjenice da se danas u Zagrebu: smeće neredovito odvozi, slabije se održavaju zelene površine, javni gradski prijevoz prometuje rjeđe no ikada, ulice i prometnice se loše održavaju, onemogućeno je spajanje novih potrošača na vodovodnu mrežu i izdavanje uporabnih dozvola za novoizgrađene objekte.

Navodna promjena načina upravljanja gradom pokazala se teškom floskulom. Osim formalnog spajanja određenih ureda i smanjenja njihova broja sa 27 na 16 ništa se bitno nije promijenilo. Od potrebnih šesnaest izabrana su samo dva nova pročelnika gradskih ureda. Mistificiranje javnih natječaja prelazi u grotesku jer se isti poništavaju sve dok se ne izabere kandidat koji je na ideološkoj crti trenutne gradske vlasti. Birokracija i dalje funkcionira na isti neučinkovit način.

Restrukturiranje Holdinga posve je nejasno. Gradska plinara Opskrba dovedena je pred stečaj, a najveći gradski EU projekt je pred propašću. Obnova grada nakon potresa zabrinjavajuće je spora.

Osim nepoznavanja procesa i procedura nužnih za zakonito i uspješno funkcioniranje Grada, Tomašević je pokazao i nedostatak vizije i političke mudrosti pa je posve nepotrebno zastranio u ideološke vode.

> Goluža o situaciji u Zagrebu: Ima li nam spasa uz LGBTitoiste?

> Goluža Tomaševiću: Zašto ste obmanuli hrvatsku javnost tvrdeći da ste odbili pokroviteljstvo Hoda za život?

Narod.hr: Najaktivniji ste gradski zastupnik, istovremeno imate i najviše izrečenih opomena. Kako to komentirate?

Dr. Trpimir Goluža: Bez proaktivnog pristupa nemoguće je bilo što pokrenuti, a kamoli učiniti. Drago mi je što je Klub Mosta uvjerljivo najaktivniji u Gradskoj skupštini, no kvaliteta i sadržajnost istupa važnija mi je nego njihova učestalost. Brojne analize, inicijative, pitanja i prijedlozi Kluba Mosta u Skupštini bili su argumentirani, kvalitetni i konstruktivni. Uostalom, to su nam u više navrata priznali i vladajući.
Velika aktivnost i žustrina raspravljanja donose sa sobom i rizik dobivanja opomena.

Narod.hr: Pozicija Vam prigovara da ste Gradsku skupštinu pretvorili u “pozornicu” na kojoj inicirate verbalne sukobe sa gradonačelnikom. Zašto dolazi do takvih skupštinskih duela Vas i gradonačelnika?

Dr. Trpimir Goluža: Moje beskompromisno ukazivanje na gradonačelnikovu nevjerodostojnost i njegova nesposobnost suočavanja s istinom razlog su naših učestalih verbalnih sukoba u Gradskoj skupštini. Neprihvatljivo mi je pasivno gledati i slušati gradonačelnikovo smišljeno obmanjivanje javnosti. Držim da sam dužan prvenstveno zbog povjerenja koje su mi iskazali birači i podrške koju mi svakodnevno iskazuje sve veći broj sugrađana, bez obzira svidjelo se to gradonačelniku ili ne, upozoravati javnost na gradonačelnikove propuste i potencijalnu štetu koju nanosi Zagrebu. Gradska skupština je jedino mjesto gdje to mogu izreći izravno se obraćajući gradonačelniku. To radim i radit ću i ubuduće.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.