Dr. Goluža: Tomašević je promijenio način naplate, a ne prikupljanja otpada!

goluža
Narod.hr

U podcastu Željke Markić gostovao je Trpimir Goluža, poznati zagrebački ginekolog, zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, nezavisni zastupnik u klubu Mosta, čovjek koji u Skupštini kroz brojne argumentirane rasprave zastupa interese građanki i građana Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O problemu odvajanja, prikupljanja i odlaganja otpada u Zagrebu

Navodno se radi o odluci o novom načinu prikupljanja otpada, međutim, ovo što se događa u Zagrebu nije novi način prikupljanja otpada, nego novi način naplate otpada. Naime, prikupljanje otpada je praktički ostalo isto. Velika promjena je u načinu naplate, koji je takav da će se posegnuti dublje u džep prosječnog građanina Grada Zagreba. I to će omogućiti Čistoći značajno više prihoda, koji se procjenjuje na oko 150 milijuna kuna na godišnjoj razini.

> Pršte kritike, a Tomašević hvali novi sustav odvoza otpada: Centar izgleda kao drugi grad!

Tom cijelom problemu odvajanja i prikupljanja otpada pristupilo se loše i ishitreno, nisu stvoreni nikakvi preduvjeti da bi to zaživjelo na primjerenoj razini. Ja sam iznosio prijedloge da se sustav cjelovito pripremi na to. Nisu napravljene niti fundamentalne pripreme za to, tako da sada podzemni spremnici za otpad ne postoje niti u samom centru grada, gdje bi trebali postojati. Druga je stvar što se tiče komuniciranja s građanima, najavljena je organizacija 17 tribina po svim gradskim četvrtima.

A onda je zanimljivo da su u svega u par četvrti održane te tribine. A u ovim ostalim dijelovima Grada tek će se održati nakon 1.10.. Dakle, nakon što je nov način prikupljanja otpada već započeo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O zabrinutosti građana da će se otpad koji građani odvajaju ponovno miješati s miješanim komunalnim otpadom

Najveći problem je obrada odvojenog otpada. Mi zapravo nemamo kapacitete da se taj odvojeno prikupljeni otpad pretvori u vrijednu sirovinu koja će se ponovno koristiti. Dolazimo u situaciju da se taj odvojeni otpad ne može adekvatno obraditi, a kako ga se treba riješiti, doći će do situacije da će se, iako je odvojen, ponovno miješati s miješanim komunalnim otpadom.

O Tomaševićevom modelu zapošljavanja po stranačkoj liniji i oponašanju Bandića

Tomašević je došao na vlast obećavajući da će promijeniti Bandićev model. Za koji je tvrdio da ga treba mijenjati. Sad vidimo da on koriti isti model. Tako sam, na primjer, detaljno proučio ono što je gospodin Tomašević govorio o odvojenom prikupljanju otpada kada je bio u oporbi. Otkrio sam da danas on predlaže nešto vrlo slično, gotovo isto što je predlagao bivši gradonačelnik Bandić.

> Tomašević građane tjera odvajati biootpad, a Zagreb nema kompostanu: Dobrović – Bez sortirnice, to je kao da imamo veliki auto koji guramo
> Eko udruge optužuju “političkog ekologa” Tomaševića: Čistoća noću dovozi biootpad na Jakuševac

Tomašević je u vrlo nezgodnoj situaciji zato što je postao svjestan da bez određenih rješenja koje je nudio Bandić, a on se protiv njih borio dok je bio u oporbi, neće moći riješiti problem otpada u Gradu Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odnos Joška Klisovića i Možemo

Joško Klisović je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, što znači da je njegov poslodavac gradonačelnik Tomašević. Ja sam odmah na početku rada Skupštine shvatio da tu postoji jedna vrlo suspektna suradnja Tomaševića i Klisovića. Tomašević je u cilju određenih ušteda Grada Zagreba, značajno smanjio plaće pročelnicima svojih gradskih ureda. I određenim rukovodećim strukturama za otprilike 30%. Nama u Gradskoj skupštini, gradskim zastupnicima, smanjena je naknada za rad u Gradskoj skupštini za otprilike 80%.

A gospodinu Klisoviću plaća je smanjena za 9%. To je gotovo 10 puta manje nego zastupnicima. Gospodin Klisović apsolutno podilazi Tomaševiću, a s druge strane degradira instituciju Gradske skupštine. Zbog toga sam ranije pokrenuo inicijativu za opoziv predsjednika Klisovića s mjesta predsjednika Gradske skupštine. A povod za to bila je nezakonita odluka, koju je on osobno predložio o ukidanju mjere roditelj odgojitelj. I koju je Visoki upravni sud srušio.

> Dobrović o novom sustavu odvoza otpada: ‘Tomašević uopće nema svijest o potrebi nadopune sustava sortirnicom umjesto da plaća tu uslugu’

Sada se ispostavilo da sam bio u pravu, te da je Jošku Klisoviću isključivo važna pozicija predsjednika Gradske skupštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto se Tomašević želi riješiti Gradske plinare?

Tomašević se želi riješiti puno toga čime bi trebao upravljati. Sada imamo situaciju da se želi riješiti zemljišta u Blatu, Kliničke bolnice „Sveti Duh“, koju on također želi prodati jer stvara određeni gubitak. I želi prodati plinaru. On se toga želi riješiti jer gleda jako kratkoročno. Želi pokazati da se gradski proračun Grada Zagreba stabilizirao dok je on na mandatu. Naravno da će se stabilizirati ako dođe do prodaje, međutim, on to, koliko znam, želi prodati po cijeni koja je debelo ispod stvarne vrijednosti…

Jedino što je zanimalo zastupnike Možemo na sjednici Odbora za zdravstvo Grada Zagreba bilo je da se i na Svetom Duhu rade pobačaji! Na moju inicijativu održana je sjednica Odbora za zdravstvo Gradske skupštine, na kojoj smo analizirali poslovanje svih bolnica Grada Zagreba. Tema je bila i Klinička bolnica „Sveti Duh” u kojoj postoje mnogi problemi.

Generira se veliki gubitak. Ima kadrovskih i organizacijskih problema… jedna jedina stvar koja je zanimala zastupnike „Možemo!“. A to je bilo kad će se početi raditi pobačaji u toj
bolnici.

O ogromnom zaduživanju Grada Zagreba

Ugovor koji je potpisan kada je Tomašević stupio na vlast bio je vezan za kupovinu plina po
varijabilnoj cijeni. S opcijom da može prijeći na kupovinu plina po fiksiranoj cijeni, kako bi se spriječio veći gubitak. No tu se radilo prvenstveno o pohlepi ljudi koji su vodili Gradsku plinaru, koji su smatrali da će cijena plina tijekom ljetnih mjeseci pasti, da će ju onda fiksirati i stvoriti veći dobitak za plinaru. Međutim, te godine je došlo do promjena na tržištu i cijena plina u ljetnim mjesecima je rasla, a oni su u petom ili šestom mjesecu dogovorili cijenu plina po kojoj će prodavati poduzetnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gubitak je postajao sve veći, umjesto da su fiksirali cijene plina, oni su čekali i napravili kobnu grešku, obraćajući se poduzetnicima i tražeći od njih da im plaćaju plin po višoj cijeni no što su ugovorili plin za tu godinu.

Protuzakonito korištenje nekretnina gradskog vodovoda i Plinare

Imamo određene tvrtke u Gradu Zagrebu koje su vlasnice određenih nekretnina. Da bi se njihove nekretnine mogle zakonski koristiti kao jamstvo za kredit koji traži Tomašević, potrebna je suglasnost upravnog odbora te tvrtke. Onima koji su odgovorni za tvrtku bilo je jasno da su takva jamstva protuzakonita. To je konkretno stvar s vodoopskrbom i odvodnjom, gdje je Vijeće za vodne usluge, kao državno vijeće, eksplicitno navelo da ne postoji zakonsko uporište da bi vodovod i odvodnja pristali da njihove nekretnine budu zalog za podizanje kredita Zagrebačkog Holdinga.

Mišljenje vijeća za vodne usluge datira od 15. rujna, a oni su se 8. rujna odlučili zadužiti, tako da su 8 minuta prije početka sjednice Gradske skupštine donijeli prijedlog te odluke. I onda su to izglasali, cijela oporba je napustila tu sjednicu upravo zato što nismo stigli proučiti tu dokumentaciju, a onda su se dignule ruke i doveli su do toga da se izglasalo to što se izglasalo, što je vrlo vjerojatno protuzakonito.

Vijeće za vodne usluge se 15. rujna očitovalo se da je ovaj slučaj protuzakonit, a sada očekujem da će netko tko je odgovoran podnijeti sudsku tužbu protiv Grada Zagreba, odnosno Holdinga, koji je potpisao odobrenje da se te tvrtke koje su pružile otpor da budu sudužnici u tome, jer je to protuzakonito, u stvari prikažu kao sudužnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.