Dr. Iva Tolić dobitnica stipendije od 2,15 milijuna eura!

Stipendija Europskog istraživačkog vijeća, u vrijednosti 2,15 milijuna eura za razdoblje od pet godina, dodijeljena je danas dr. Ivi Tolić, znanstvenoj savjetnici Instituta Ruđer Bošković na svečanosti u Europskom parlamentu, priopćio je ured Europskog parlamenta u Zagrebu.

Europsko istraživačko vijeće dodijelilo je danas jubilarnu, 5000. istraživačku stipendiju od svog osnivanja.

Dr. Iva Tolić je znanstvena savjetnica Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, a bavi se proučavanjem biofizike stanica.

U sklopu događaja dodjele stipendije  dr. Iva Tolić pridružila se predsjedniku Europskog istraživačkog vijeća, Jean-Pierreu Bourguignonu u razgovoru s članovima Odbora za industriju i istraživanje Europskog parlamenta.

Predsjednik Odbora za industriju Jerzy Buzek tom je prigodom izjavio kako je “veoma ohrabrujuće susresti 5000. znanstvenika kojega je stipendiralo Europsko istraživačko vijeće i čuti iskustva znanstvenice o tome što ova stipendija znači za nju”.

“Odbor za industriju, istraživanje i energiju jako je naporno radio kako bi osigurao novac namijenjen za znanstvenike, kroz Europsko istraživačko vijeće kao i kroz ostale dijelove programa Obzor 2020. Nadam se da će ova stipendija omogućiti dr. Tolić da se u potpunosti posveti svojem istraživačkom projektu u Institutu Ruđer Bošković. Budućnost Europske unije ovisi o znanstvenicima poput nje”, istaknuo je Buzek.

Nakon rasprave u Odboru za industriju, istraživanje i energiju, dr. Tolić je primila i simboličan ček u biblioteci Solvay u Leopold parku ispred Parlamenta.

Europsko istraživačko vijeće uspostavljeno je kao dio Sedmog okvirnog programa za istraživanje. U trenutnom istraživačkom programu Europske unije, Obzor 2020, fondovi za Europsko istraživačko vijeće udvostručeni su na 13 milijardi eura za razdoblje 2014. do 2020. godine.

Europsko istraživačko vijeće uspješno je obranilo taj projekt usprkos prijedlogu Komisije i stavu Vijeća pri pregovorima o Europskom fondu za strateške investicije. To je ujedno i jedna od jedine tri stavke unutar okvirnog programa koja nije pretrpjela rezanje proračuna, navodi se u priopćenju zagrebačkog ureda Europskog parlamenta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: irb.hr