Dr. Plavec o smjeni ravnatelja DB Srebrnjak: ‘Mislite da bismo mogli proći sve inspekcije i revizije da to što se tvrdi iz Grada jest istina?’

Foto: N1

Pomoćnik ravnatelja dječje bolnice Srebrnjak dr. Davor Plavec u TNT-u je ustvrdio da nitko iz moralnih razloga ne može prihvatiti da sjedne u stolicu docenta Nogala jer svi smatraju da je on protupravno smijenjen.

Na pitanje kako komentira tvrdnje iz Grada Zagreba da su provođeni postupci koji se nisu smjeli provoditi i zapošljavani ljudi koji nisu imali kvalifikacije odgovara: “Mislite da bismo mogli proći sve inspekcije HZZO-a, revizije i da se protiv nas ne bi pokrenuo kazneni postupak da to što se tvrdi iz Grada jest istina?”.

Kaže da je gradski ured radio kontrolu iako uopće nije ovlašten provoditi takvu kontrolu i provoditi ocjenu zakonitosti. “Mi smo takve kontrole od 2012. do danas prošli više puta od strane onih koji su za to zaduženi i niti u jednom od tih inspekcija nisu nađene osnove da bi se pokrenula smjena ravnatelja.”

Smatra da su Bandićeve zamjenice i pomoćnice sve iskonstruirale i kao primjer navodi da nikada nisu zapošljavali bez natječaja i znanja Upravnog vijeća iako u Gradu tvrde suprotno.

Na pitanje je li ugrožen europski projekt težak 60 milijuna eura odgovorio je usporedbom da je to sada situacija kao da u Ligi prvaka netko zamijeni Pepa Guardiolu kada dogura ekipu do finala s nekim trenerom iz treće lige.

“Radi se o projektu izuzetne složenosti koji nikada do sada nije izveden u Hrvatskoj pa ni na razini Europe”, rekao je i dodao da su o svemu izvijestili i europske partnere.

“Vjerujem da i oni prate detaljno što se dešava, kakva je podrška javnosti bolnici i smijenjenom ravnatelju i kakva je ugroza projekta da će reagirati kroz diplomatske kanale i slanjem OLAF-a”, rekao je.

Za vrijedno zemljište na Brestovcu kaže da su ondje planirali i ponudili projekt rehabilitacijskog centra na Sljemenu, ali bi o tome više trebao govoriti Grad Zagreb.

Jutarnji list u današnjem izdanju piše kako je i rujnu 2018. godine ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak dobio poziv iz Gradskog ureda za zdravstvo na čijem je čelu Vjekoslav Jeleč. Tema razgovora – prijedlog za revitalizaciju područja oko bivše bolnice za plućne bolesti i sanatorija Brestovac.

Riječ je o području od gotovo 80 tisuća metara kvadratnih na Medvednici, čijim će dijelom ići i trasa nove Sljemenske žičare. Prijedlog je išao u smjeru da se na tom području sagradi novi centar u postojećim gabaritima, koji bi bio rehabilitacijskog i zdravstvenog karaktera.

Osim toga, novi centar na Brestovcu bio bi otvorenog tipa, a cijeli novi objekt imao bi i rekreacijsku zonu sa sportskim sadržajima te wellness zonu. Od međustanice Brestovac, koja će biti u funkciji nakon završetka žičare, bio bi udaljen oko 500 metara.

U bolnici su se prihvatili zadatka, vrlo brzo poslali dokumentaciju s planom da se cijeli projekt prijavi na fondove za brownfield lokacije. Nakon toga, umjesto daljnjih pregovora i dogovora, zavladala je omerta.

Kako je Boro Nogalo, od ove srijede smijenjeni ravnatelj Srebrnjaka, rekao u kasnijem razgovoru za Jutarnji list tada su počele pucati veze između njega i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, prenosi Hina.

“Ne znam otkud vam ta informacija za centar na Brestovcu, ali točna je. Mi smo dobili prijedlog Gradskog ureda i složili program, a onda je sve zastalo. Zašto? Ne znam. Vi istražite”, kratko je u subotu ujutro poručio Nogalo.

Prema mišljenju sugovornika Jutarnjeg lista koji su dobro upoznati s ovim slučajem, tri su stvari koje se pojavljuju kao razlog za smjenu. Službeno su to nepravilnosti oko zapošljavanja, dok su preostala dva projekt novog Brestovca te projekt Centra za translacijsku medicinu vrijedan 432 milijuna kuna koji bi se povukli iz europskih fondova, a koje bi, kako navode oni bliski ravnatelju, Bandiéeva gradska uprava željela imati pod nadzorom.

> Tko su članovi Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak i kako je izgledala sjednica na kojoj je smijenjen ravnatelj? 

> (VIDEO) Liječnici sa Srebrnjaka podržali smijenjenog dr. Nogala: ‘Zaključili smo da nije bilo protupravnih radnji, ništa nije provodio izvan svojih ovlasti’ 

> Smijenjeni ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak se rasplakao: ‘Teško je gledati što rade našoj bolnici i kako mene politički smjenjuju’ 

Podsjetimo, Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak u srijedu je smijenilo dosadašnjeg ravnatelja Bolnice, doc. dr. sc. Boru Nogala.

“Dozvolite nam da Vam uputimo zabrinjavajuće radnje i postupanja predsjednice upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak, prof. dr. sc. Ane Stavljenić Rukavina, dr. med. Naime, dotična je iskorištavajući svoj službeni, društveni i politički položaj u svojstvu predsjednice Upravnog vijeća odlučila u ime i za račun interesne skupine koju zastupa pokrenuti postupak razrješenja dužnosti prije isteka manadata doc. dr.sc. Boru Nogala, ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak”, priopćili su nezadovoljni djelatnici bolnice u pismu upućenom medijima i zainteresiranoj javnosti.

 

Priopćenje u cijelosti možete pročitati ovdje, a mi u nastavku donosimo podatke o tome tko su članovi upravnog vijeća Bolnice Srebrnjak.

Tko su članovi upravnog vijeća Bolnice Srebrnjak?

Uz prof. dr. sc. Anu Stavljenić Rukavinu, koja je predsjednica Upravnog vijeća, Upravno vijeće bolnice čine i prof. dr. sc. Boris Labar, dr. med., mr. sc. Jozo Milićević, prof. dr. sc. Davor Plavec, dr. med. te Zrinka Kolak, bacc. med. techn.

Prof. dr. sc. Ana Stavljenić Rukavina doktorica je biomedicinskih znanosti i profesor emeritus. Danas je u mirovini te je članica stranke Milana Bandića. U Gradskoj skupštini grada Zagreba obnaša dužnost predsjednica Odbora za zdravstvo, članice odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju te članice odbora za javna priznanja.

Prof. dr. sc. Boris Labar priznati je stručnjak i ekspert na području interne medicine i hematologije. Stručnjak je za bolesti krvotvornog sustava, od slabokrvnosti, preko bolesti zgrušavanja i tromboze, do zloćudnih tumora krvotvornog sustava, leukemija i limfoma, navodi se na stranicama Centra za ekspertnu medicinu. Dugi niz godina na Rebru vodio je Zavod za hematologiju, Klinike za unutrašnje bolesti, KBC Zagreb i Medicinskog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu. Prof. dr. Labar ima iskustva i znanja u primjeni svih oblika liječenja zloćudnih tumora krvotvornog sustava od primjene kemoterapije do liječenja transplantacijom krvotvornih matičnih stanica. Prof. dr. Boris Labar redovni je profesor Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Specijalist je interne medicine, uža specijalizacija hematologija.

Prof. dr. sc. Davor Plavec specijalist je medicine rada i sporta i pomoćnik ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak u kojoj je uspješno realizirao brojne projekte i gdje radi već 15 godina. Radio je u Institutu za medicinska istraživanja gdje je naučio puno o medicini rada, alergologiji i pulmologiji. Napisao je preko 300 publikacija, radi na brojnim projektima, što medicinskim, što informatičkim, pisao je HRT, koji navodi i da je Plavec član brojnih društava i dobitnik prestižnih nagrada.

Bacc. med. teh. Zrinka Kolak glavna je medicinska Sestra poliklinike Dječje bolnice Srebrnjak.

Kako je smijenjen ravnatelj?

Prema informacijama koje su poznate, prof. dr . Stavljenić Rukavina je sa sjednice izbacila čak i odvjetnika bolnice. Ravnatelj je smijenjen jer je, prema nalazu Gradskog ureda za kontrolu, “u posljednjih sedam godina zaposlio desetak liječnika, a da za to nije dobio odobrenje Upravnog vijeće bolnice”.

S druge strane u priopćenju dr. Nogala navodi se kako je mogući povod za smjenu činjenica da je Dječja bolnica Srebrnjak u srpnju u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, predsjednika Skupštine grada Zagreba prof. dr. sc. Drage Prgometa i ostalih resornih ministara potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u RH financiran iz strukturnih fondova EU vrijednosti 60 mil. eura (441,5 mil. kuna), sa željom preuzimanja i kontrole nad istim.

“Europska komisija na čelu s europskim povjerenikom za zdravlje i sigurnost hrane g. Vytenisom Andriukaitisom je ocijenila svoj europski projekt Dječji centar za translacijsku medicinu Srebrnjak kao jedini centar svjetske razine u translacijskoj medicini iz područja pedijatrije u Europi u razdoblju financijskog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”, naglašava se u priopćenju.

Smijenjen je glasovima članova UV u omjeru 3:2, predstavnici bolnice su bili protiv, a politički predstavnici za njegovu smjenu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1