Dr. sc. Dobrović predložio ukidanje obveze ugrađivanje razdjelnika što su vladajući odbili

Foto: fah

Na dnevnom redu saborske rasprave u srijedu bio je Mostov prijedlog Zakona o toplinarstvu, kojega je predstavio dr. sc. Slaven Dobrović.

Ovim zakonom bi se, tvrde, stvorile pretpostavke za sigurnu i kvalitetnu opskrbu toplinskom energijom, no Vlada je prijedlog odbila tvrdeći da bi se njime izvan snage stavilo nekoliko europskih direktiva.

Most je među ostalim predložio ukidanje obveze ugrađivanja razdjelnika ostavljanjem na volju građanima da odluče koji model mjerenja potrošnje će prihvatiti.

“Postoje reforme u energetici i tako je i nastao Zakon o tržištu toplinske energije koji je za cilj imao smanjiti gubitke i neefikasnosti u potrošnji toplinske energije. Međutim, taj zakon nije bio sjajan, nije bio dobar, dapače, unio je mnoge poteškoće i mnoge probleme. Jedna od nedaća je to što je išao na silu stvarati dojam da mi imamo slobodno tržište, međutim, tu ga baš ne može lako biti jer – tko opskrbljuje toplinskom energijom? Radi se o velikim objektima, proizvođačima električne energije koji su sposobni po generaciji u velikim gradovima provoditi opskrbu potrošača toplinskom energijom. Transport topline nije tako jednostavna stvar jer se radi o energiji za koju su potrebni veliki volumeni, dakle, to nije električna energija koju bitno lakše možemo transportirati i bitno lakše možemo osigurati uvjete za tržišno djelovanje, što je dobro jer te promjene su omogućile sniženje cijena, dakle, više dobavljača se može danas natjecati i to je dobro. Međutim, u ovom slučaju to baš nije omogućeno.” – rekao je dr. sc. Slaven Dobrović predstavljajući Zakon.

Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ivo Milatić kazao je da Vlade ne može prihvatiti prijedlog Mosta jer bi stavio izvan snage nekoliko direktiva Europske unije.

Zbog blagdana Tijelova Sabor je ovaj tjedan radio od ponedjeljka do srijede, a slijedeća sjednica zakazana je za 26. lipnja, nakon Dana državnosti.

>Apsurd: Vraća se obveza ugradnje ‘Vrdoljakovih razdjelnika’, iako je studija dokazala da su – neisplativi

>Afera iz razdoblja HNS-ovog ministra Vrdoljaka: Članu uprave HERA-e put u Dansku platio proizvođač razdjelnika

>HNS-ov bivši ministar Ivan Vrdoljak ne vidi korupciju u aferi s razdjelnicima

Zastupnik Dobrović je glede prijedloga zakona na svojoj Facebook stranici komentirao uvođenje razdjelnika:

“Već je preko dvije godine kako su odgovornost za hrvatsku energetiku (makar sada u koaliciji sa HDZ-om umjesto SDP-om) ponovo preuzeli oni koji su 2013. uveli nered donošenjem Zakona o tržištu toplinske energije. Taj je Zakon uveo deregulaciju tržišta toplinske energije što je ništa drugo nego stvaranje monopola na tržištu na kojem uglavnom nema tehničkih uvjeta konkuriranja boljom, odnosno jeftinijom uslugom dobave toplinske energije.

Druga nepovoljnost je potpuni izostanak sustavnosti u važnom i kompleksnom resoru pa je tako nametnuta kratkoročna obveza ugradnje razdjelnika topline bez ikakvog povezivanja za nužnim zahvatima u druge elemente sustava poput toplinskih stanica, crpki za uravnoteženje, odnosno zahvata na poboljšanju fizike zgrada (toplinska izolacija). To je rezultiralo kaotičnim stanjem na tržištu, poskupljenjem opreme i mnogobrojnim apsurdima pa je glavni cilj – povećanje energetske učinkovitosti i smanjenje sektorskih emisija potpuno ispalo iz fokusa.

U ove dvije godine, od resornog ministarstva po ovoj temi nismo puno čuli, pa je stoga Most nezavisnih lista iz oporbe dao prijedlog Zakona o toplinarstvu kojim smo ponudili rješenja za ove probleme.

No, prijedlog je odbijen a ovi, opet isti vladajući se kunu da će sve probleme uzeti u obzir i brzo izaći s puno boljim rješenjem. Tko može, neka se nada”, kazao je Dobrović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr