Dr. sc. Hrvoje Pende: Strogo povjerljivo – Tko je u Vladi RH smislio i proveo plan poništavanja potpisa za referendum?

Foto: narod.hr

I tako je jučer navečer u Saboru počeo završni čin amaterske i za hrvatsku državu tragične predstave pod nazivom „Provjera broja i vjerodostojnosti potpisa za referendum za pravedniji izborni sustav“, na kraju kojeg će saborski zastupnici većinom glasova posve sigurno potvrditi lažirano izvješće Vlade RH. Svojim glasovima omogućit će najveću prijevaru birača na ovim područjima od „demokratskih izbora“ 1945. do danas. Time će Hrvatsku, kao članicu EU-a, još dublje vratiti u balkansku birokraciju koju, na žalost, nikad nismo ni napustili.

Svi koji će nakon rasprave podignuti ruku za sramotno izvješće Vlade dodatno će oslabiti ono malo demokracije u našoj državi te narod još više udaljiti od svake pomisli da svojim aktivnostima može pridonijeti potrebnim promjenama. Svojim glasovanjem protiv referenduma, svaki od Plenkovićevih poslušnika napunit će nekoliko autobusa mladih ljudi koji će samo ove godine napustiti Hrvatsku da bi svojoj obitelji osigurali dostojan život u nekoj od demokratskih zemalja.

Ovisni i poslušni

Koliko ovisan i nemoralan zastupnik može biti da svoju ruku digne za izvješće koje vrišti nepravilnostima i nezakonitostima. Podsjetimo samo na činjenicu da je Vlada uništila kontrolne liste – dokumente koji sadrže podatke o svim potpisima koji su proglašeni nevažećim – ime, prezime, razlog zašto je potpis proglašen nevažećim i mjesto potpisa u potpisnoj knjizi.

Tko u ovoj nelegitimnoj vlasti može dati racionalno objašnjenje za taj čin, posebice uzevši u obzir pravila uredskog poslovanja koja nalažu da se svaki dokument koji je nastao u vezi predmeta stavlja u spis; a spis je (da podsjetimo ministra uprave) skup pismena, priloga i drugih dokumenata koji se odnose na isto pitanje ili zadaću ili na koji drugi način čine posebnu cjelinu.

Svako tijelo javne vlasti obvezno je čuvati svaki spis (sa svim dokumentima koji ga čine) određeno vrijeme, od godine dana do trajno – ovisno o važnosti. Znači, sva dokumentacija koja nastane u vezi s predmetom pohranjuje se u spis i čuva točno određeno vrijeme, a ne uništava se prema osobnim željama i potrebama. Kontrolna lista je dokument koji se odnosio na predmet provjere broja i vjerodostojnosti potpisa i mjesto mu je bilo u predmetnom spisu, a ne u smeću.

Doduše, od jučer se kontrolne liste prigodno nazivaju „radnim materijalom“ koji se valjda u pravilu uništava jer se na njemu nalaze neke nevažne stvari poput razloga poništavanja svakog potpisa. O ponovnoj provjeri potpisa kojoj bi taj „radni materijal“ itekako poslužio, ionako u Vladi nisu ni mislili. Točnije, znali su da je neće dopustiti. Oni su svoje napravili i tragove posla treba uništiti.

O uništenju kontrolnih lista GI NO je obavijestila javnost prije nekoliko mjeseci, a prošli tjedan, na konferenciji za medije, o tome je ukupnu javnost obavijestio i saborski zastupnik Mosta, prof. Podolnjak. Međutim, Vlada i dalje ustraje u svojoj mantri kako je sve super i za pet, nojevksi gura glavu u pijesak i pomoću svojih medija pred javnost plasira „važnije teme“, poput tetovaže učenice, huliganstva u Splitu, situacijske i dnevnopolitičke izjave predsjednika EU parlamenta i sl.

Tajan predmet

Čim je HDZSDP društvo shvatilo da je GI NO prikupila dovoljno potpisa – cijeli je predmet neformalno dobio oznaku tajnosti – broj potpisa koji je GI NO predala Saboru preko noći je de facto postao službena ili čak državna tajna. Znamo da je taj podatak za HDZSDP koaliciju iznimno osjetljiv i „top secret“ jer njegovo otkrivanje ugrožava „društveno-politički poredak“ kakav oni provode i kakvog žele provoditi u budućnosti.

Nakon što su suočeni s narodnom voljom (brojem potpisa), nekoliko mjeseci su vijećali što i kako napraviti da prikriju prijevaru i spriječe referendum. Trebalo je angažirati one najpovjerljivije. Ovdje se ipak radi o poništavanju narodne volje i nepropisnom postupanju, što nije mala stvar. Treba se svaki dan probuditi, pogledati u ogledalo i shvatiti da si sudjelovao u nečemu velikom kao što je krađa narodne volje.

Znači, iako se s formalnog aspekta radi tek o provjeri potpisa referendumske inicijative, u stvarnosti je ovaj predmet postao tajan pa se s njim postupalo suprotno propisu – prema usmenom naputku – ali čijem? Tko je bio glavni nalogodavac, tko su bili izvršitelji, a tko podizvršitelji? Tko je bio taj koji je nekome rekao: uništi kontrolne liste! poništi potpise! Jer u stvarnosti, upravo se to dogodilo.

Inicijativa „opasnih namjera“

Budući da je HDZSDP koalicija od samog početka referendumske inicijative za pravedniji izborni sustav, istu jasno prepoznala kao glavnu opasnost za nastavak njihova upropaštavanja Hrvatske, odlučili su se svim sredstvima boriti protiv nje. Referendumsku inicijativu napadali su na najbrutalniji način da bi se pred kraj cijelog procesa potpuno razgolitili, Urbi et Orbi pokazali do kuda su spremni ići kako bi zaštitili vlast.

Vlada je sama sebi priredila aferu koja otkriva niz manipulacija, uništavanja dokumenata, laganja – svega onog što je suprotno demokratskom poretku, moralu i poštenju. Najnovija u nizu laži izjavljena je jučer od ministra Kuščevića kad je mrtav-hladan pred kamerama izjavio da svaki građanin sve potpise može provjeriti u Saboru. Iako je u ovom poslu bio glavni koordinator, očito se nije na vrijeme koordinirao s tajnikom Hrvatskog sabora koji je u svojem dopisu Uredu predsjednika Hrvatskog sabora od 12.02.2019. (Klasa: 014-01/19-01/02; Urbroj: 6541-19-02) jasno izjavio da Sabor ne posjeduje dokumente u kojima se nalaze potpisi koje je vladino povjerenstvo proglasilo nevažećim.

Budući da je tajnik Hrvatskog sabora tu izjavu napisao na službenom memorandumu, potpisao i pečatirao službenim pečatom, a ministar Kuščević je svoju izjavu dao pred kamerama, onako, za narod, u vjetar, sklon sam vjerovati da istinu govori tajnik Sabora, a neistinu (po ne znam koji put) ministar Kuščević. No, to je samo jedna od novijih među brojnim lažima i manipulacijama koje su obilježile cijeli postupak provjere potpisa koji je provela Vlada RH.

Ova nedemokratska i nezakonita predstava u organizaciji Plenkovićeve Vlade događa se pred očima Europskog parlamenta, Europske komisije i raznoraznih europskih tijela kojima je zadaća štititi demokraciju u EU. Činjenica da sve to u tišini promatraju jasno govori o tome što je danas EU i koliko joj je stalo do demokracije.

Izjava o povjerljivosti: Omerta u HDZ-u

Ne znam koliko prljav posao s potpisima za referendum ima veze s famoznom izjavom o povjerljivosti kojom su hadezeovci htjeli dodatno ušutkati i disciplinirati svoje članstvo, ali da je i u ovom slučaju bilo loših namjera – to je više nego očito.

Pojedini HDZ-ovci (oni koji čitaju i razumiju što potpisuju) začudili su se izjavi koju su trebali potpisati, a koja je od njih tražila da čak i pred sudom zašute i ne otkrivaju povjerljive informacije, ako prije toga nemaju dozvolu stranke! Točnije, prije odavanja „povjerljive informacije“ sudu, vladinom ili nekom drugom tijelu (DORH-u, policiji?), hadezeovac o neugodnoj situaciji mora pisanim putem izvijestiti stranačka tijela i bez dozvole stranke ni pod kojim uvjetima ne smije informaciju podijeliti s navedenim tijelima.

U biti, HDZ je htio uvesti Omertu – zakon šutnje kojim je pripadnicima mafije zabranjeno u javnosti i pred svim tijelima javne vlasti iznositi informacije koje se tiču njih samih ili drugih pripadnika mafije. To se naravno najviše odnosi na informacije čije bi objavljivanje pripadnicima mafije ili mafiji u cjelini moglo nanijeti štetu.

Inače, Agencija za zaštitu osobnih podataka (čijeg ravnatelja imenuje Sabor) ima gotov, besplatan obrazac izjave o povjerljivosti koju preuzimaju organizacije čiji su zaposlenici istu dužni potpisati (https://azop.hr/info-servis/detaljnije/izjava-o-povjerljivosti). Ne znam zašto HDZ-u to nije bilo dovoljno nego su vrijeme trošili kako bi pronašli autora nove, dorađene i stručnije izjave? Možda zato jer nigdje u postojećoj, već pripremljenoj izjavi nema ništa sličnog ovome što je proizvela tvrtka Apicura Business Intelligence, isključivo za potrebe HDZ-a.

Business Intelligence?!

Pustimo sad sličnosti u načinu razmišljanja koje dijele mafijaši i vrh HDZ-a. Prava poslastica u ovoj priči je promptno i javno posipanje pepelom tvrtke Apicura Business Intelligence kojoj se, eto, nebulozna izjava dogodila omaškom. To su oni onako, na svoju ruku malo pogriješili, a da im nitko nije predložio kakva izjava mora biti. Valjda su osjetili puls HDZ-a i njihovu potrebu za modifikacijom već pripremljene izjave od nadležne javne agencije.

Ako se već nisu proslavili profesionalizmom i znanjem, onda su barem ušli u sam vrh sluganstva i degradiranja vlastitog integriteta, sve kako bi se sačuvao ugled i ozbiljnost nalogodavca – HDZ-a. Jer znamo, kad se u Hrvatskoj zamjeriš glavnim poslodavcima (HDZSDP & Co.), možeš slobodno zaboraviti unosne poslove i brzo bogaćenje.

Uzevši u obzir nesnalaženje HDZ-ovaca s izjavom o povjerljivosti, treba ih podsjetiti da se izjave kakvu su oni zamislili, a koja je navodno greškom sastavljena i greškom otpremljena svim hadezeovcima, nikad ne pišu ni ne snimaju. O njima se ne ostavlja trag. One se izjavljuju u nekim mračnim podrumima, udaljenim i napuštenim dvorcima; ponekad tu bude i miješanja krvi, katkad je sve začinjeno krabuljama i sličnom opremom. Ako se slučajno i napišu, to je uvijek i samo radi potrebe jasnoće (čitanja). Nakon memoriranja sadržaja, nakon zakletve / inicijacije, papir se spaljuje – uništava (poput kontrolnih lista za referendum). Ni pod koju cijenu izjave takve vrste ne smiju postati javne. To je jasno i najglupljem mafijašu, ali hadezeovskim naručiteljima i sastavljačima ovog bisera – očito nije.

Suradnja se nastavlja po starom

Kao što nisu znali za torbe pune novaca koje su punili i prenosili po Hrvatskoj, kao što nisu znali za mnogo toga, tako iz vrha HDZ-a kažu da nemaju pojma ni o ovoj nebuloznoj izjavi. Kažu da su to naručili neki članovi iz drugog, trećeg stranačkog ešalona i da se vodstvo stranke time ne bavi. Možda je posao dodijeljen HDZ-ovoj mladeži koja još uči pa su se cure i dečki malo zabunili, nisu znali artikulirati i jasno prenijeti misao (zadatak); ovi iz ABI-a su pomislili da su ih shvatili i eto greške. Ali nije problem, svi su se međusobno ispričali, stvar će se popraviti pa policija, sudovi i DORH mogu odahnuti – i dalje će s HDZ-om surađivati kao do sada. Blago nama!

* Autor je doktor znanosti s bogatim iskustvom rada u javnoj upravi i organizacijama u državnom vlasništvu. Uz znanstvene i stručne članke, objavio je i dvije znanstvene knjige: Moć neetičkog poslovanja – organizacijska kultura u Hrvatskoj (2008.) i Hrvatski turizam – upravljanje identitetom (2013.).

U svojim radovima istražuje svijet svakodnevnog života unutar područja kojeg oblikuje njegovo ukupno iskustvo, ali i društveni kontekst. U biranju tema nastoji pridonijeti kritičkoj analizi i dekonstrukciji hrvatske stvarnosti, odnosno razotkrivanju stvarnih identiteta i implicitnih vrijednosti hrvatskih organizacija.

Paralelno sa znanstvenim radom, autor se duže vrijeme bavi i fotografijom i raznim oblicima vizualne umjetnosti. Na sličan način kao što na znanstvenom polju preispituje društvenu svijest, u svojim fotografijama dočarava osobne percepcije, iskazuje asocijacije i doživljaje vlastitog okruženja, ali i stavove o društvu, gradu, pojavi. Do sada je priredio više samostalnih i skupnih izložbi.

** Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr