Dr. sc. Mato Palić: Cilj prijedloga Zakona o referendumu je da se u Hrvatskoj više nikada ne održi referendum!

“Novi prijedlog zakona treba nazvati pravim imenom, a to je – ‘Zakon protiv referenduma u Republici Hrvatskoj’, jer je njegov cilj da se u Hrvatskoj više nikada ne održi referendum prvenstveno što prepisuje da se potpisi skupljaju u uredima državne uprave za razliku od ostalih prikupljanja potpisa, primjerice predsjednika države”, kazao je doc.dr.sc. Mato Palić s osječkog Pravnog fakulteta u jučerašnjoj HRT-ovoj emisiji Studio 4 , raspravljajući o novom prijedlogu zakona o referendumu.

“Zakon je kvalitativno na razini osnovne škole, pun loših rješenja i predstavlja korak unatrag u demokratskim standardima. Njime se otežava ostvarivanje narodnog suvereniteta kao ustavom zajamčenog načela” smatra Palić.

Markić: Vlast nastoji spriječiti birače da kažu što misle

Najsporniji dio zakona kojim se izmješta prikupljanje glasova komentirala je dr. Željka Markić iz Inicijative “U Ime obitelji”, kazavši da prikupljanje potpisa smeta aktualnoj vlasti i onoj vlasti koja se boji naroda i ne želi čuti što im narod ima za reći.

Aktualna vlast nastoji spriječiti birače da kažu što misle.

“Niti jedan stručnjak u Hrvatskoj se nije usuglasio sa prijedlogom vladajućih kojim bi se potpisi skupljali u uredima državne uprave čime se želi ograničiti pristup građanima. Vladajući nisu prihvatili niti jedan stručni, znanstveni i demokratski prigovor na ovakvo rješenje”, kazala je Markić.

Smatra da u Hrvatskoj postoji niz osigurača kojima se građanima otežava da vlasti kažu što žele.

“Paradoks je da na izborima za parlament i na nacionalnoj referendumskoj razini vrijede jedna pravila dok na lokalnoj razini gdje ima smisla da se čuje što traži lokalna zajednica vrijede druga pravila kojma se iznimno otežava izjašnjavanje sa normiranjem izlaznosti većom od 50 posto”, ističe Markić.

‘Odredbama o financiranju referendumskih aktivnosti želi se onemogućiti rad udruga’

Sporne su i odredbe o financiranju promidžbenih aktivnosti za referendume na što je Markić kazala kako je dobro da se to regulira ali upozorova i na pokušaj da se onemogući udruge da financiraju svoje aktivnosti.

“Gospodin Bauk prijedlogom zakona, pokušava onemogućiti sve udruge i vjerske zajednice da financiraju aktivnosti za prikupljnaje potpisa. Naglašava se da strane udruge i vlade ne smiju financirati referendume u Hrvatskoj što je logično, ali nije objasnio da se ne smiju financirati niti protureferendumske kampanje. Primjer takvog financiranja je bila antikampanja protiv referenduma o braku koju su financirale Švedska, Norveška i Nizozemska”, izjavila je Markić.

Profesor Palić smatra kako predložena rješenja vode otežavanju referenduma te da je sve napravljeno kao se poptpisi ne bi skupili.

“Ako ostane odredba o prikupljanju potpisa u uredima državne uprave mi zapravo više nećemo imati referendume, unatoč tome što je rok za prikupljnje produljen. Iskustva inicijativa koje su skupljale potpise pokazuju i da je 10 posto ukupnog broja birača vrlo teško dosegnuti”, smatra Palić.

‘U Hrvatskoj se želi spriječiti javna rasprava’

Markić napominje kako je jedan od najvažnijih elemenata kod referenduma i javna rasprava, gdje bi se trebali ugledati na Švicarsku koja svakom građaninu dostavlja informacije za i protiv određenog pitanja.

“Kada se u Hrvatskoj pokreću referendumske inicijative nastoji se spriječiti javna rasprava, iznošenje razloga za i protiv. Nastoji se spriječiti da građani u miru odluče i pokažu svojim političarima što žele i što bi trebali podupirati”, istaknula je Markić.

‘Zastupnici moraju pokazati odgovornost prilikom donošenja zakona’

Palić se nada da će saborski zastupnici pokazati odgovornost kod donošenja zakona i da neće služiti stranačkim interesima nego da će biti svjesni da je načelo narodnog suvereniteta proizlazi iz ustava, i da ih građani biraju i da njima trebaju služiti.

“Novim prijedlogom zakona o referendumu više uopće nećemo imati referendumske inicijative. Cilj aktualne vlasti je spriječiti građane da se izjasne na što nemaju pravo. Treba vidjeti kako će se izjasniti saborski zastupnici na nešto što ide protiv nas kao birača”, zaključila je Markić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: screenshot