Dr. sc. Plavec, član Upravnog vijeća Srebrnjaka: ‘Od 215 zaposlenika svi su stali uz dr. Nogala, osim onih koji su na bolovanju ili odsutni’

Foto: Snimka zaslona

“Svi zaposlenici pa tako i ja, podržavamo ravnatelja. Sudjelovao sam na sjednici i ne mogu vjerovati da se u jednoj državi, koja je ujedno i članica Europske Unije, ovako nešto događa. Ravnatelju Nogalu podmeću se stvari koje nemaju veze sa realnosti”, otkrio je u telefonskom razgovoru za Narod.hr dr. sc. Davor Plavec član Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak koje je u srijedu donijelo odluku o smjeni dosadašnjeg ravnatelja bolnice, doc. dr. sc. Bore Nogala.

Upravno vijeće na čijem je čelu Ana Stavljenić Rukavina iz stranke Milana Bandića nije ravnatelju dozvolila ni obranu od optužbi, ni održavanje novinske konferencije u bolnici.

Uz Anu Stavljenić Rukavinu, koja je predsjednica vijeća, članovi su i prof. dr. sc. Boris Labar, dr. med., mr. sc. Jozo Milićević, prof. dr. sc. Davor Plavec, dr. med. te Zrinka Kolak, bacc. med. techn.

Docent Nogalo smijenjen je glasovima članova vijeća u omjeru 3:2 – predstavnici bolnice su bili protiv, a politički predstavnici za njegovu smjenu. Bivša ministrica zdravstva u Vladi Ivice Račana, a trenutno članica Bandićeve stranke Stavljenić-Rukavina smijenila je Nogala uz podršku još dva člana Upravnog vijeća bolnice koji predstavljaju Grad.

Za komentar smo zatražili prof. dr. sc. Davora Plaveca koji je kao član Upravnog vijeća bio prisutan sjednici te je bio Nogalov dosadašnji pomoćnik i predstavnik Stručnog vijeća bolnice u Upravnom vijeću Srebrnjaka.

“Svi zaposlenici pa tako i ja, podržavamo ravnatelja. Sudjelovao sam na sjednici i ne mogu vjerovati da se u jednoj državi, koja je ujedno i članica Europske Unije ovako nešto događa. Ravnatelju Nogalu se podmeću stvari koje nemaju veze sa realnosti”, otkrio je u razgovoru za naš portal dr. sc. Plavec.

Istaknuo je da bolnica ima 215 zaposlenika i svi su svojim potpisom stali uz smijenjenog ravnatelja.

“Svi su potpisali, osim onih koji su na bolovanju ili odsutni”, dodao je.

Obzirom da dječja bolnica Srebrnjak jedina nije potpisala ugovor s HZZO-om, upitali smo ga i zašto:

“Bolnica nema ugovor jer je tako odlučilo upravno vijeće na čelu s Anom Stavljenić Rukavinom.”

Dr. sc. Plavec odbio je komentirati napise na pojedinim portalima o kolektivnom otkazu u znak podrške smijenjenom ravnatelju Bori Nogalu. Za Narod.hr je kratko zaključio da je bolnica uspješno poslovala i godišnje izvršila oko 50 tisuća pregleda.

> Bandić svoju zaposlenicu imenovao za upraviteljicu – nitko iz Srebrnjaka nije htio mjesto dr. Nogala

> Tko je Ana Stavljenić Rukavina, Račanova ministrica zdravstva koja je dala ostavku zbog afere Baxter u kojoj su umrla 23 pacijenta?

> Dr. Željka Markić: ‘Docenta Nogala ne smjenjuju zbog interesa naše djece, vjerojatnije je da to čine zbog interesa svoje djece’

> Tko su članovi Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak i kako je izgledala sjednica na kojoj je smijenjen ravnatelj? 

> (VIDEO) Liječnici sa Srebrnjaka podržali smijenjenog dr. Nogala: ‘Zaključili smo da nije bilo protupravnih radnji, ništa nije provodio izvan svojih ovlasti’ 

> Smijenjeni ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak se rasplakao: ‘Teško je gledati što rade našoj bolnici i kako mene politički smjenjuju’ 

Prof. dr. sc. Davor Plavec specijalist je medicine rada i sporta i pomoćnik ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak u kojoj je uspješno realizirao brojne projekte i gdje radi već 15 godina. Radio je u Institutu za medicinska istraživanja gdje je naučio puno o medicini rada, alergologiji i pulmologiji. Napisao je preko 300 publikacija, radi na brojnim projektima, što medicinskim, što informatičkim, pisao je HRT, koji navodi i da je Plavec član brojnih društava i dobitnik prestižnih nagrada.

U Dječjoj bolnici Srebrnjak u petak je obavljena primopredaja ravnateljske dužnosti tijekom koje je na mjesto smijenjenog Bore Nogala kao vršiteljica dužnosti došla Ivana Đerek Dubravčić, zaposlenica Gradskog ureda za zdravstvo. Ona je došla u pratnji Ane Stavljenić Rukavine, a prva joj je odluka bila izbacivanje novinara javlja N1.

Nakon što je zaposlenica bolnice Lana Tambić Bukovac iz moralnih razloga odbila preuzeti Nogalovo mjesto, Upravno vijeće bolnice imenovalo je članicu Gradskog poglavarstva da vodi bolnicu Srebrnjak, kojoj je Grad Zagreb osnivač.

Kako je smijenjen ravnatelj?

Prema informacijama koje su poznate, prof. dr . Stavljenić Rukavina je sa sjednice izbacila čak i odvjetnika bolnice. Ravnatelj je smijenjen jer je, prema nalazu Gradskog ureda za kontrolu, “u posljednjih sedam godina zaposlio desetak liječnika, a da za to nije dobio odobrenje Upravnog vijeće bolnice”.

S druge strane u priopćenju Bolnice navodi se kako je mogući povod za smjenu činjenica da je Dječja bolnica Srebrnjak u srpnju u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, predsjednika Skupštine grada Zagreba prof. dr. sc. Drage Prgometa i ostalih resornih ministara potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u RH financiran iz strukturnih fondova EU vrijednosti 60 mil. eura (441,5 mil. kuna), sa željom preuzimanja i kontrole nad istim.

“Europska komisija na čelu s europskim povjerenikom za zdravlje i sigurnost hrane g. Vytenisom Andriukaitisom je ocijenila svoj europski projekt Dječji centar za translacijsku medicinu Srebrnjak kao jedini centar svjetske razine u translacijskoj medicini iz područja pedijatrije u Europi u razdoblju financijskog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”, naglašava se u priopćenju.

Smijenjenom ravnatelju jučer je potporu dao veliki broj zaposlenika bolnice, a sam ravnatelj ističe kako ništa nije skrivio već je maknut zbog vrijednih projekata.

“To su odradili interesni lobiji zbog 60 milijuna eura koje smo priskrbili bolnici. Govori se da na tom ugovoru nisam ni radio i da je moj potpis falsificiran. Puno je tu političke diktature i samovolje. Zbog uspjeha sam smijenjen, ništa drugo ne mogu reći. Kada u izvješću vidite da nikada nismo bolje poslovali, pa od HZZO-a smo sada dobili sedam milijuna kuna samo u dugovima. Nisam htio raditi duge liste čekanja, uvijek sam radio kontra sustava i pošto nisam htio potpisati ugovore s HZZO-om, a imali smo puno posla, sada mi se to stavlja na krimen. Ova bolnica je primjer u zemlji, 60 milijuna eura koje ćemo dobiti državu neće koštati ni kune”, rekao je Nogalo.

Dr. sc. Peternel o smjeni ravnatelja: ‘Klasična partijska smjena koju provodi Bandićev profesionalni egzekutor po bolničkim vijećima’

Uz smijenjenog dugogodišnjeg ravnatelja Nogala stala je većina zaposlenika bolnice, dok je na suprotnoj strani Grad Zagreb kao poslodavac.

“Postoji jedna bolnica koja nema afera, u njoj sve funkcionira, a djeca i roditelji su zadovoljni. Odlično ju vodi ravnatelj Nogalo. Uspješni su pa ravnatelj kontrolira i dosta novca iz EU fondova. To se naravno ne sviđa vlasnicima bolnice (grad Zagreb) pa preko predsjednice upravnog odbora, nekadašnje Baxter ministrice zdravstva, profesorice Stavljenić organiziraju klasičnu partijsku smjenu.”, komentirao je dr. sc. Igor Peternel  smjenu docenta Nogala.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr