Drago Krpina: ‘Penavin odlazak iz HDZ-a ima veću političku težinu nego li bi to željeli priznati u vrhu stranke’

Foto: Drago Krpina, privatni album, Fah; fotomontaža: Narod.hr

Bivši glavni tajnik HDZ-a Drago Krpina komentirao je za narod.hr izlazak vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave i svih gradskih vijećnika i dužnosnika HDZ-a iz stranke.

“Ivan Penava je kandidaturom za zamjenika predsjednika HDZ-a na unutarstranačkim izborima pokazao da ima političke ambicije koje nadilaze poziciju gradonačelnika Vukovara. Kako nije ostvario očekivani izborni rezultat, a imajući na umu unutarstranačku praksu prema onima koji se kandidiraju bez blagoslova vrha stranke, moguće je zaključiti da njegove političke ambicije unutar HDZ-a, barem u sadašnjem odnosu snaga nemaju perspektivu.

U tom kontekstu njegovo napuštanje stranke nije neočekivano. Ono što za vodstvo HDZ-a sigurno jest iznenađenje, je činjenica da se Penavi pridružilo cjelokupno gradsko stranačko vodstvo kao i cijeli njegov tim koji upravlja Vukovarom.

>(VIDEO) Penava i svi HDZ-ovi vukovarski vijećnici napustili stranku: ”U političkoj trgovini HDZ-a i SDSS-a izdan je Vukovar”

Ravnodušnost koju prema tom događaju pokazuju u stranačkom vodstvu čini se usiljenom i nevjerodostojnom. Riječ je o događaju koji ima političku težinu, veću nego li bi to željeli priznati u vrhu stranke. Naime, Vukovar sa svom svojom simbolikom, kao i politička zbivanja u njemu odašilju u hrvatski politički prostor posebne emotivne i političke signale.

Ti signali zasigurno za HDZ neće ostati bez posljedica”, istaknuo je Krpina.

”Što se tiče pridruživanja gospodina Penave grupaciji koju okuplja Miroslav Škoro, meni se čini da to još nije gotova stvar. U svakom slučaju, barem prema aktualnim anketama, uz pretpostavku da su vjerodostojne, postizborni odnos snaga je prilično predvidljiv. Glede toga, moguća su četiri scenarija u procesu pokušaja sastavljanja Vlade: HDZ u koaliciji s Škorinim Domovinskim pokretom, SDP u koaliciji sa Škorinim Domovinskim pokretom, HDZ u koaliciji s SDP-om i, ne dogodi li se ni jedna od navedenih kombinacija, ponavljanje izbora. Koalicija HDZ-a i Škorinog Pokreta, u ovom trenutku čini mi se najizglednijom”, zaključio je Krpina.

*Drago Krpina jedan je od utemeljitelja HDZ-a koji je zbog kritike vodstva stranke po pitanju ratifikacije Istanbulske konvencije bio smijenjen s mjesta predsjednika Zajednice utemeljitelja HDZ-a Zadarske županije. U listopadu ove godine zatražio je razrješenje s dužnosti zamjenika predsjednika Zajednice utemeljitelja HDZ-a “Dr. Franjo Tuđman”. Oštro kritizirao vrh HDZ-a na čelu s Plenkovićem nakon izbora za Europski parlament, poručivši da je “bahati pokušaj promjene svjetonazorskog identiteta HDZ-a dobio odgovor biračkog tijela”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr