(VIDEO) Elektroničko i dopisno glasovanje: Bačić (HDZ) muljao odgovor gledateljima, Ostojić se pravi lud, Bandićev Varga protiv

bačić ostojić peternel varga
Foto: Snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

Sudeći po izjavama u emisiji Otvoreno na temu predstojećih parlamentarnih izbora, čeka nas, poput kohabitacije – jedna “tvrda predizborna kampanja”. Ona je, čini se već počela. U emisiji na HRT-u gostovali su Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, Igor Peternel iz Domovinskog pokreta Miroslava Škore, Rajko Ostojić, potpredsjednik SDP-a i Siniša Varga, saborski zastupnik Stranke rada i solidarnosti.

> Pandemija pokazala kako Hrvatska ima uvjete za elektroničko glasovanje: Evo kako se radi u ostalim članicama EU

> Silvana Oruč Ivoš: Žurni izbori u srpnju?! A zašto ne bi žurno uveli elektroničko glasovanje?

– Važno je provesti izbore prije ljeta kako bi se formirala Vlada sa svježim legitimitetom koja će donositi odluke u ovoj situaciji obzirom na pad gospodarstva i epidemiju. Na jesen je moguća nova epidemija koronavirusa i ako se izbori ne održe na vrijeme možemo doći u situaciju da Vlada bude tehnička, kazao je Branko Bačić. Dodao je kako HDZ želi održati izbore kad je to najprimjerenije i da je SDP u zabludi kada govori da HDZ iskorištava tu situaciju.

Možemo li očekivati nove podjele na “mi ili oni”?

Igor Peternel kazao je kako Miroslav Škoro nije bio na obilježavanju u Okučanima, jer nije dobio propusnicu. Tamo su premijer i predsjednik, smatra Peternel, bili u kampanji. Smatra da ova Vlada nema legitimitet, obzirom na članove koalicije iz suprotnog političkog spektra. Dodao je kako su u Domovinskom pokretu spremni na sve solucije pa i na “epidemiološko” sprječavanje kretanja u kampanji. Kazao je kako nitko nije protiv izbora, ali da se zna kad i kako. Ne želimo da građani budu ‘playstation vladajućih’ i očekujemo da budu otvorena sva pitanja, kazao je.

 

Rajko Ostojić zahvalio se na pozivu, jer smatra da u emisiju dolaze samo prestavnici vladajućih. Branku Bačiću je poručio: “Savjest radi”. Smatra da ova vlast nije legitimna, već da je rezultat trgovačke koalicije. Kazao je kako u ovoj situaciji na izbore ide samo Poljska i Srbija te da SDP jedini ima koaliciju s potpisima i program. Spremni su za izbore, kaže.

Branko Bačić je Ostojića optužio da ne dolazi u Sabor i ne prati što radi njegov Klub pa ponavlja riječi Arsena Bauka. Bačić  je SDP nazvao “cendravom strankom” – najprije su ih, kaže optužili da odugovlače s izborima pa onda da ih forsiraju.

Predizborne koalicije

Vezano za prepucavanja u Zagrebačkoj skupštini Branko Bačić je kazao kako sa strankom Milana Bandića u Saboru izuzetno dobro surađuju a da gradskim organizacijama prepuštaju da riješe trzavice. Na pitanje o mogućim koalicijama kazao je kako pregovaraju s partnerima s kojima su koalirali i 2016., a za suradnju će tražiti i druge partnere iz istog političkog spektra. Za Miroslava Škoru kazao je kako će morati pokazati svoj program. “On se u predsjedničkim izborima pozivao na narod, iako od naroda nije izabran”, kazao je Bačić.

Igor Petrnel je kazao kako Domovinski pokret između ostalih pregovara i sa Suverenistima, a dogovor je već postignut s gospodinom Hasanbegovićem. Nadaju se većem političkom okupljanju. Naglasio je kako sve hrvatske stranke imaju veliki politički deficit i mogle bi biti puno kvalitetnije. S tim u vezi spomenuo je i da je puno istaknutih članova SDP-a “marginalizirano” kad su došli u sukob s Milanovićem.

Elektroničko glasovanje

HRT-ov voditelj pročitao je pitanja gledatelja. Jedno od pitanja bilo je ako je vlada kao epidemiološku mjeru uvela e-školu i e-propusnice, zašto onda ne može biti i e-glasovanje?

Na pitanje o uvođenju elektroničkog glasovanja Branko Bačić počeo se izvlačiti i ustvrdio kako takve izbore provodi jedino Estonija, a od njih su odustale Francuska i Norveška. “Postoji opasnost od hakiranja i nemoguća je potpuna kontrola brojanja glasova. Mi ih trenutno u Hrvatskoj ne možemo provesti, ni iz sustavne strane ni iz praktične strane”, tvrdio je.

Također je ustvrdio da ne možemo provesti ni dopisno ni elektroničko glasovanje, pozivajući se na ustavnopravne stručnjake, navodeći da je za 11. izbornu jedinicu propisano Ustavom da se izbori provode u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima. “Za neki budući izborni proces o dopisnom glasovanju bi se moglo razgovarati, za dijasporu, za 11. izbornu jedinicu. U ovom trenutku to nije moguće, niti bi takvi izbori mogli zadovoljiti demokratski status Hrvatske i ono što smo postigli na ovim izborima. Ti su izbori pošteni, nema varanja, kontroliraju ih političke stranke, kontroliraju ih građani i to je dobar izborni sustav”, smatra je Bačić.

Ostojić je kazao kako “hakiranje nije izlika, već se radi o nedostatku volje”.

Igor Peternel, međutim, upozorava kako se to ne provodi jer trenutni sustav glasovanja odgovara velikim strankama, jer na izbore najviše izlaze njihovi članovi i simpatizeri.

Siniša Varga kazao je kako je ‘fan’ moderne tehnologije, ali je protiv toga da se glasovanje svede na “naručivanje hamburgera preko interneta”. To treba obaviti s obitelji, svečano, da bude “festival demokracije”, dodao je.

“Slabljenjem koronavirusa otvorit će se stare teme”

Na kraju emisije Bačić je poručio da SDP u političkom prostoru nameće pitanje “ustaša i partizana”. Dodao je kako je ova Vlada u borbi epidemijom koronavirusa pokazala da zna i može te naglasio je da gotovo svakom drugom radniku u realnom sektoru isplaćena plaća. “Pustite parangale. Klijentelizam korupcija je problem HDZ-a. Citirat ćemo vašega Davora Ivu Stiera. Te ćemo teme otvoriti”, odgovorio mu je Ostojić.

Peternel je na to kazao kako je “virus već ušao u naše političke vode”. Slabljenjem virusa vratit će ostale teme, a mi ćemo se kao stranka vraćati temama koje su obilježile četiri godine vladavine pa i ‘Za dom spremni'”. “Stav je takav da taj pozdrav ima konotacije kakve ima. On je dio službenog grba HOS-a i u skladu s preporukama povjerenstva koje je Vlada oformila – on se treba tretirati tako da se može upotrebljavati na komemoracijama”, rekao je Peternel.

– Koronavirus i potres donijeli su svijest da su promjene u hrvatskom društvu nužne. Nadam se da će se sve stranke nadmetati s idejama i programima i tu će Stranka rada i solidarnosti sa svojim programima dati veliki obol za obnovu hrvatskog društva, poručio je Siniša Varga.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt