EU proziva Hrvatsku zbog migranata na temelju optužbi aktivista koji su danas političari Možemo

Bosanac, Tomašević, migranti
Foto: fah; fotomontaža: Narod.hr

Rezolucijom Europskog parlamenta usvojenoj u četvrtak s 505 zastupničkih glasova, Europska Unija priznala je Hrvatskoj ispunjenje svih traženih uvjeta za pristupanje Schengenu. Međutim, osim što se poziva na ispravak nedostataka u pogledu osposobljavanja osoblja na granici, Hrvatskoj se također upućuje apel na ustrajnost “u temeljitoj procjeni poštovanja temeljnih prava”.

Budući da se u tom smislu rezolucija poziva na “opetovana izvješća nevladinih organizacija i medija o zlostavljanju, nasilju i prisilnim udaljenjima od strane graničnih službenika“, postavlja se pitanje tko iznosi takve optužbe na račun Hrvatske i koja se to temeljna prava u Hrvatskoj navodno krše. Radi se, dakako, o navodnom brutalnom odnosu policijskih službenika prema nezakonitim imigrantima koji i dalje, zaobilazeći granične prijelaze i bez pravne prijave, pokušavaju ući na hrvatski teritorij.

CMS, kojeg financira Soros, kleveće Hrvatsku Uniji, a sada producira današnje političare

Članovi spomenutih nevladinih organizacija koji zaštitu hrvatskog suvereniteta i častan rad hrvatskih policajaca već godinama pokušavaju prikazati kao sadističko iživljavanje nad nevinim žrtvama, sada su preuzeli i političke funkcije. Naime, Centar za mirovne studije (CMS) kojeg financira i Otvoreno društvo Georgesa Sorosa, opetovano je podnosio izvješća o navodnim nasilnim i nelegalnim protjerivanjima izbjeglica iz Hrvatske i sustavnom kršenju ljudskih prava na granicama EU-a. Uz njih su stale i udruge Are you Syrious?, Inicijativa Dobrodošli i ICS (Italian Consortium of Solidarity). Učestalo su iznosili tvrdnje da su kolektivna, nezakonita i nasilna policijska protjerivanja izbjeglica na granicama Hrvatske nastavljena bez obzira na uporna upozorenja brojnih međunarodnih i domaćih organizacija.

> Aktivisti pozvali policiju ‘da odbiju izvršiti naredbe o protjerivanju migranata iz Hrvatske’ i ‘ukažu na besmisao politika čuvanja granice’

> MUP više ne pušta Centar za Mirovne Studije u prihvatilišta migranata, kažu da šire laži: ‘Nedopustivo je ono što rade!’

Sada su članovi CMS-a, ali i drugih s njim povezanih ljevičarskih udruga, izišli iz okvira načelnog građanskog aktivizma te zauzimaju vlast hrvatskoj političkoj sceni. Tako je skoro cijela ekipa oko stranke Možemo, predvođene Tomislavom Tomaševićem, bila dio CMS i udruga koje su se borile za prava nezakonitih migranata, a hrvatsku policiju lažno prijavljivale Uniji.

Gordan Bosanac – aktivist za nekontrolirano primanje nezakonitih migranata ima ključnu ulogu u Možemo

Jedan od članova CMS-a, Gordan Bosanac, sada je i politički aktivan unutar platforme Možemo koja je preuzela vlast u glavnom hrvatskom gradu. Naime, Bosanac, o kojem smo već pisali, dio je Inicijativnog odbora stranke Možemo i cjeloživotni je aktivist raznih lijevih od GONG-a do LGBT udruga. Ima ključnu ulogu u Možemo, ali ga je vrh stranke stavljao u pozadinu tijekom izborne kampanje, kako bi prikrio svoje ideološke pozicije. Bosanac je zahvaljujući jednoglasnom odabiru HDZ-a 2018. ušao i u Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija sa zadatkom nadziranja sigurnosno-obavještajnog aparata Republike Hrvatske.

> Nevladine udruge predvođene CMS-om ponovno optužuju policiju za ‘protjerivanje migranata’

> Na osnovu informacija nevladinih udruga: VE optužuje hrvatsku policiju za ‘nasilje nad ilegalnim migrantima’ – MUP odbacuje navode

> Tko je Gordan Bosanac – koga je HDZ podržao za nadzor sigurnosno-obavještajnih službi? 

Preko platformi ljevičarskih udruga Bosanac je isticao Jugoslaviju kao prepoznatljiv čimbenik u međunarodnim odnosima, miješao se u vanjsku politiku RH, a o Oluji govorio kao o “kontroverznoj vojnoj akciji”. Tijekom migrantske krize 2015. godine Gordan Bosanac je izjavio: “Sve ono što je Orban napravio, mi to ne trebamo i ne smijemo napraviti.” Također je predložio da prihvatimo 40 do 50 tisuća izbjeglica i tako ojačamo svoju pregovaračku poziciju na Vijeću Europe.

Aktivisti koji su hrvatske policajce prijavljivali Uniji sada sjede u Možemo

Uz Bosanca, istaknuta članica Inicijativnog odbora je i sada saborska zastupnica Sandra Benčić, kao i Danijela Dolenec, Urša Raukar, Vilim Matula i još 20 članova koji su svi odreda stasali u nizu aktivističkih udruga. Tea Vidović iz Centra za mirovne studije i Inicijative Dobrodošli u jednom je izvješću o stanju na granicama tvrdila da se “sustavno, organizirano i kolektivno izbjeglice protjeruju iz EU”, i to baš preko hrvatskog teritorija. Antonija Potočki iz udruge Are You Syrious? tada je govorila da nastupaju u ime oko 10.000 žena, djece i muškaraca koji su “brutalnim premlaćivanjem pendrecima, šakama i nogama te skidanjem do gola protjerivani iz naše zemlje”. Matej Iscra iz ICS-a izvjestio je kako je njegova organizacija prikupila svjedočanstva nekoliko tražitelja azila o nizu nezakonitih protjerivanja talijanske policije u razdoblju od lipnja do listopada 2018.

“Niti u jednom slučaju nije utvrđena opraba sredstava prisile”

Sve prijave nevladinih udruga i drugih organizacija o navodnoj uporabi sredstava prisile policijskih službenika prema migrantima provjerene su u okviru mogućnosti, s obzirom da u pravilu nema dovoljno konkretnih podataka potrebnih za kriminalističko istraživanje.

MUP se i ranije ograđivao od ljevičarskih napada. Isticali su da niti u jednom slučaju nije utvrđeno da su policijski službenici prema migrantima uporabili sredstva prisile. Isto tako nisu potvrđeni navodi da policijski službenici na štetu državljana trećih zemalja čine kaznena djela krađe. Zbog toga što ih policijski službenici odvraćaju od ulaska u Hrvatsku ili prema njima provode druge propisane postupke kojima ih vraćaju u zemlju iz koje su nezakonito ušli u Hrvatsku, pri čemu se radi o sigurnim trećim zemljama ili državama članicama EU-a u kojima mogu ostvariti pravo na međunarodnu zaštitu, migranti optužuju hrvatske policijske službenike za nasilje. To rade u očekivanju da će im takve optužbe pomoći u novom pokušaju ulaska u Hrvatsku i nastavku puta prema državama krajnjeg odredišta, pojašnjavali su iz MUP-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.