Evo kakve kazne očekuju one koji neće odvajati otpad!

Foto: hrt.hr

Kakve će biti kazne za gradove koji u roku od dva mjeseca ne uvedu kante za odvojeno prikupljanje otpada? Hoće li drakonske kazne plaćati i građani? Kako je moguće da šef Centra za gospodarenje otpadom sam sebi isplati milijunski bonus? Pitanja su koja su analizirali gosti jučerašnje emisije Otvoreno na HRT-u: Tomislav Ćorić – ministar zaštite okoliša i energetike (HDZ), Slaven Dobrović – bivši ministar zaštite okoliša i prirode (Most), Željko Kolar – krapinsko-zagorski župan (SDP), Mirka Jozić – pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo, Branka Genzić-Horvat – predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik.

Dr. sc. Slaven Dobrović: Započeta poboljšanja gospodarenja otpadom u Hrvatskoj ponovno su zastala

Željko Kolar tvrdi kako si je Mladen Jozinović bez znanja Skupštine Piškornice d.o.o isplatio milijunski bonus. Iz tog razloga, Kolar podsjeća, Jozinović je na današnjoj izvanrednoj sjednici smijenjen s direktorske pozicije u Piškornici d.o.o. i tvrtki kćeri Piškornica- sanacijsko odlagalište. Kolar ističe da će Jozinović sada vratiti bonus. Ono što neće ići mirnim putem- ići će sudskim putem, zaključuje Kolar.

Zagreb sada odvaja trideset tri posto otpada, a uz uvođenje još spremnika, mi ćemo u potrebnim rokovima bez problema doći na pedeset posto, smatra Mirka Jozić. Za Zagrepčane koji otpad ne budu odvajali, predviđene su kazne u iznosu od tri tisuće kuna. Ipak, Jozić ističe kako se nada da se ne očekuje da policajci čuvaju spremnike za otpad. Inspekcije će vršiti komunalni redari, a kazna neće biti dok se ne utvrdi tko otpad nije razdvojio, obećala je Jozić.

Od početka veljače sljedeće godine, sve jedinice lokalne samouprave moraju uvesti kante za odvojeno prikupljanje otpada. Osim toga primjenom nove uredbe, otpad se veže uz volumen, a osim odvajanja bitna je i edukacija građana, rekao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Mi smo trenutno u fazi natječaja koji kontinuirano traje- izgradanja reciklažnih dvorišta i sortirnica- čitav niz komponenti sustava treba se odraditi u narednom razdoblju, naglašava Ćorić.

Cilj za budućnost je da sve smeće bude reciklirano, smatra bivši ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović. Na voditeljevo pitanje hoće li Hrvatska plaćati penale Europskoj uniji jer se nije slagao s projektima centara za gospodarenje otpadom, Dobrović je kazao kako gospodarenje otpadom nisu centri za obradu smeća već sustav koji omogućuje odvojeno prikupljanje otpada.

Način gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu, za predsjednicu Udruge za zaštitu okoliša Resnik Branku Genzić-Horvat, nije dobar. Ističe kako se iz udruge ne slažu s gradnjom mega centra za otpada koji bi dolazio s cijelog područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Takav centar je pri dnu sustava kakav je potreban za gospodarenje otpadom, smatra Genzić Horvat.

Emisiju u cijelosti pogledajte ovdje:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt.hr