Evo što je Grad Zagreb odgovorio koje će projekcije biti na fontanama za Sve svete

Foto: Zagrebačka nadbiskupija, fotomontaža: Narod.hr

“Grad Zagreb će 1. 11. na zagrebačkim fontanama imati projekciju povodom Alžirskog nacionalnog dana. A kako bi obilježio Dan Svih svetih i Dušni dan, Grad Zagreb je već ranije zakazao prigodnu projekciju na dan 31.10.2022.”, odgovorili su nam iz Grada Zagreba na naš upit je li točno da su otkazali projekcije hrvatskih svetaca i blaženika, koje se već tradicionalno, šestu godinu zaredom, na Zagrebačkim fontanama uvijek prikazuju 31. listopada i 1. studenoga, povodom Svih svetih i Dušnog dana, i koje im je i ove godine organizator udruga Kristov stol pravodobno najavila i pripremila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Zagreb ovim je svojim odgovorom potvrdio da projekcija svetaca i blaženika neće biti zbog gradske službene odluke.

Upit smo, naime, poslali ovaj tjedan jer smo od organizatora projekcija udruge Kristov stol dobili informaciju da je Grad Zagreb otkazao ove već tradicionalne projekcije hrvatskih i u Hrvata popularnih svetaca i blaženika, koje su se proteklih šest godina redovito prigodno prikazivale na Zagrebačkim fontanama 31. listopada i 1. studenoga.

Poslali smo upit Gradu Zagrebu s pitanjima je li ta informacija točna, te ako su projekcije otkazane, koji je razlog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovor Grada Zagreba

Odgovor Grada Zagreba prenosimo u cijelosti:

“Sukladno uvjetima javne nabave, broj projekcija na fontanama u Ulici Hrvatske bratske zajednice za koje Grad Zagreb ima ugovorenu tehničku podršku ograničen je na 50 termina godišnje, te je time ograničen i broj odobrenja koje Grad može izdati.

Imajući ovo ograničenje u vidu, a kako bi obilježio Dan Svih svetih i Dušni dan, Grad Zagreb je već ranije zakazao prigodnu projekciju na dan 31.10.2022.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodno je također najavljen i odobren zahtjev Veleposlanstva Alžira za projekciju 1.11.2022. povodom Alžirskoga nacionalnog dana, budući je ustupanje termina projekcija stranim veleposlanstvima dio prihvaćenog koncepta korištenja fontana.

Sukladno svemu navedenom, Povjerenstvo za davanje površina javne namjene u zakup i na drugo korištenje nije bilo u mogućnosti prihvatiti zahtjev udruge Kristov stol za projekcije na fontanama u navedenim terminima”, stoji u priopćenju gradske Službe za informiranje i medije.

Nakon ovog odgovora, Gradu Zagrebu smo poslali dodatna pitanja: Tko ima zakazanu projekciju za 31.10. 2022., Kada su zatražili termin za projekciju?, Kada im je odobren termin za projekciju, Što će biti prikazano na projekciji 31. 10. 2022. i Tko je autor projekcije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovore ćemo objaviti kad ih dobijemo.

Nezadovoljni i razočarani

Predsjednica udruge Kristov stol Drina Ćavar Brajković istaknula je kako su oni još u rujnu poslali molbu za projekcije. Odbijenicu nisu dobili u odgovarajućem roku, kako bi eventualno mogli promijeniti lokaciju za traženi termin, koji je iznimno bitan, s obzirom na sadržaj njihove poruke, a nije im niti poznato koje druge javne površine su predviđene za sličnu namjenu javnog projiciranja.

Dodala je kako argument ograničenja na 50 termina godišnje, također ne opravdava zamjenu njihove stručno odrađene dizajnerske pripreme i pravovremene prijave, nekom drugom, ad hoc, a također im nisu jasni niti kriteriji vrednovanja i prvenstva jednih projekcija nad drugima.

Jako smo nezadovoljni i razočarani ovakvim netransparentnim pristupom, nepravovremenim informiranjem i narušavanjem dosadašnje solidne suradnje, te ćemo razmotriti koji pravni i drugi alati su nam na raspolaganju za ispravljanje ovakvih nezadovoljavajućih situacija, zaključili su iz udruge Kristov stol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2016. uoči blagdana Svih svetih i Dušnog dana na Zagrebačkim fontanama (kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice) Zagrepčani su imali prilike uživati u projekcijama hrvatskih svetaca i blaženika, grafičkog dizajnera Petra Krešimira Ćavara, na prijedlog i pripremu udruge Kristov stol iz Zagreba.

> Grad Zagreb otkazao projekcije hrvatskih svetaca i blaženika uz blagdan Svih svetih i Dušni dan na fontanama?
> Sastali se kardinal Bozanić i Tomašević: Razgovarali o imovinsko-pravnim odnosima
> Blagdan Svih svetih: U Zagrebu od subote posebna regulacija prometa
> Zagrebačke Fontane – Projekcije hrvatskih svetaca i blaženika uz Blagdan Svih Svetih i Dušni Dan
> Tomašević i Možemo ne žele crkvu na Rudešu, a ranije su zaustavili gradnju crkve na Trnjanskoj Savici
> Možemo želi spriječiti izgradnju nove crkve sv. Ane na Rudešu: Evo kako potpisom to možete promijeniti!
> Proslava Stepinčeva 2022. na Trnjanskoj Savici: 23 godine strpljivog čekanja na izgradnju župne crkve blaženom kardinalu
> Zagrebački gradonačelnik Tomašević zabranio zastave Hoda za život, pa objesio LGBT zastave

Proteklih su se šest godina na blagdan Svih svetih i uoči Dušnog dana od 19 do 23 sata na Zagrebačkim fontanama projicirale slike hrvatskih i Hrvatima dragih svetaca i blaženika, te slike svih hrvatskih blaženika i slugu Božjih čiji posmrtni ostatci počivaju u zagrebačkim crkvama i na Mirogoju, a čije grobove zbog potresom zatvorenih crkvi već dulje ne možemo fizički posjetiti (Stepinac, Merz, Kuharić, Šeper, Lang, Antić, Vošnjak, Benigar i Marica Stanković).

“Kristov stol”, misijska europska inicijativa, poziva na obilježavanje blagdana Svih svetih i Dušnog dana na dostojanstven i tradicionalan način. Poziva sve župe i molitvene zajednice da se vlastitim programima uključe u obilježavanje Noći otvorenih crkvi.

Zabrana zastava Hoda za život

Podsjetimo, aktualna ultralijeva zagrebačka vlast na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem i strankom Možemo, ove su godine zabranili i zastave Hoda za život, miroljubivog okupljanja građana.

Naime, u svibnju ove godine, Tomašević je zabranio zastave Hoda za život, a u središtu Zagreba je 17. svibnja podignuo LGBT zastave, koje se njemu očito sviđaju i odgovaraju njegovom svjetonazoru.

To je bio epilog zbivanja nakon što su koordinatori Hoda za život u Zagrebu najavili da će se, kao i prethodnih godina, u Zagrebu od 12. svibnja, zavijoriti zastave Hoda za život. Gradonačelnik Tomašević je tada, kako smo pisali, intervenirajući u nadležnim uredima zabranio podizanje zastava Hoda za život. Inače, izdavanje pozitivnog mišljenja za podizanje zastava Hoda za život nije bilo u nadležnosti gradonačelnika Tomaševića.

Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet izdao je 14. 4. 2022. istu dozvolu kao i prethodnih godina, po istoj proceduri, za postavljanje 10 zastava Hoda za život u periodu 12. 5. – 16. 5. na Trgu bana Josipa Jelačića i Trgu Republike Hrvatske te još 65 zastava u periodu 12. 5. – 21. 5. na ostalim lokacijama u širem centru grada Zagreba.

> Gradonačelnik Tomašević zabranio dizanje zastava Hoda za život iako je za to Grad Zagreb 14. 4. izdao rješenje

> Tomašević tvrdi da su ga tražili pokroviteljstvo: Hod za život sazvao konferenciju za novinare o neistinitom informiranju javnosti

> Hod za život: Očekujemo isti tretman kao i ostale manifestacije u Zagrebu, ovo je diktatorski pristup

Retroaktivna promjena procedure

Iz Grada su informirali Hod za život da je gradonačelnik retroaktivno promijenio proceduru za izdavanje dozvola za postavljanje zastava i naložio da je ubuduće za stavljanje zastava potrebno njegovo osobno odobrenje.

Hod za život je, preko udruge Vigilare, pravovremeno i prema propisanoj proceduri, zatražio postavljanje zastava za što mu je izdano pozitivno mišljenje, mjesec dana prije nego što su zastave trebale biti postavljene.

Grad Zagreb inače na svojim jarbolima besplatno postavlja zastave više stotina udruga, manifestacija i događanja po jasnoj, od grada određenoj proceduri.

Samovolja Tomaševića

Ova samovolja gradonačelnika Tomaševića ilustrira nepoštovanje procedura i nadležnosti, rušenje demokratskih standarda grada Zagreba i diskriminiranje svih onih građana Zagreba s čijim se stavovima i aktivnostima g. Tomašević ne slaže.

Ovo nasilno nametanje svjetonazora povezano sa zastavama, vidljivo je, nažalost i u stalnim napadima na pravo liječnika na priziv savjesti u bolnici Sv. Duh i zloupotreba bolesti 6-mjesečne bebe Grge za promicanje usmrćivanja nerođene djece, feticida i zahtjeva da se feticid i pobačaj financiraju novcem koji svi građani Zagreba i Hrvatske uplaćuju u proračun.

Gradonačelnikove neistine

Gradonačelnik je čak tvrdio da su ga organizatori Hoda za život tražili pokroviteljstvo, što su oni demantirali.

“Ne slažem se s ciljevima Hoda za život i kao gradonačelnik ne mogu biti pokrovitelj takvim događajima, što sam jasno govorio i za vrijeme kampanje.

Kao gradonačelnik, odlučujem kojim ću događajima biti pokrovitelj i pokroviteljstvo odobravam za one događaje koji su u skladu s politikom gradske vlasti. Također, kao gradonačelnik dajem finalnu suglasnost na mišljenja gradskih zaposlenika vezano za projekcije na fontanama te za postavljanje zastava na gradske jarbole”, objavio je gradonačelnik Tomašević na svom Facebooku.

Hod za život nakon toga je sazvao konferenciju za novinare o temi zastava i gradonačelnikovom neistinitom informiranju javnosti.

Dr. Markić: Neistina je da je Hod za život tražio Tomaševića pokroviteljstvo

Željka Markić, liječnica i nacionalni koordinator Hoda za život reagirala je na objavu gradonačelnika Tomaševića, kako je od njega zatraženo pokroviteljstvo te ga je on uskratio, jer se, kako je rekao, Hod za život ne poklapa s njegovim vrijednostima.

„Gradonačelnik je iznio neistinu da ga je Hod za život zatražio pokroviteljstvo. To je neistina kojom Tomašević želi opravdati svoje diktatorsko ponašanje. Postoje dvije vrste pokroviteljstva i Hod za život nije tražio niti jedno. Hod za život nikad ne bi tražio pokroviteljstvo političara koji napada priziv savjesti liječnika i medicinskog osoblja zajamčen Općom deklaracijom o ljudskim pravima. Hod za život nikad ne bi zatražio pokroviteljstvo od političara koji se javno zalaže za usmrćivanje bolesnog nerođenog djeteta čak i kad dijete može preživjeti izvan majčine utrobe“, izjavila je dr. Markić.

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.