Evo što kaže ‘antifašist’ Obersnel o prisutnosti imena fašista D’Annunzia u programu EPK 2020.

Foto: Fah, commons.wikimedia.org; Fotomontaža: Narod.hr

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel u četvrtak je upitan na aktualnom satu Gradskog vijeća o projektu obilježavanja povijesnih naziva ulica u centru Rijeke, tj. hoće li na ulazu u Rijeku trajno pisati Fiume ili samo u sklopu projekta EPK 2020.

> Ivica Šola: Da, (anti)fašizam je zadnje utočište hulja. Za dom spremni!

Kazao je da će se u početku ožujka na 12 do 15 lokacija u užem centru Rijeke postaviti ploče s povijesnim nazivima ulica, onako kako su se mijenjali kroz povijest, ne samo na talijanskom jeziku, nego i na mađarskom, te da će biti trajno postavljene.

Na ulazima u grad neće biti, niti je planirano dodavanje talijanskog naziva Fiume uz službeni naziv Rijeke, ali će se na promotivnim pločama za EPK 2020 na ulazima u grad i šire uz naziv Rijeka nalaziti naziv Fiume i one će biti privremene, za vrijeme trajanja projekta. Na pitanje je li pristao na postavljanje ploča s nazivima ulica na talijanskom zbog političkog pritiska i potpore nekolicine vijećnika, odgovorio je da nije ustuknuo ni pred kalašnjikovima i bombama, a kamoli pred pritiskom vijećnika. Naglasio je da se ne radi o dvojezičnosti, niti o talijanskim nazivima, niti o odnarođivanju ili vrijeđanju te da se poštuju svi propisi.

> Falsificiranje povijesti – tko pokolj nad Hrvatima u Lipi pripisuje ustašama?

Na pitanje kako kao antifašist promišlja o prisutnosti imena fašista Gabrielea D’Annunzia u programu EPK 2020., Obersnel je rekao da se u sklopu projektnog pravca “Doba moći” želi prikazati niz događaja iz bliže povijesti, da se ne može ignorirati činjenica da je netko postojao i da je njegova vladavina rezultirala štetama i žrtvama te da se ne radi o programu kojim bi se D’annunzio veličao, niti bi on na to pristao.

Brodogradilište 3. maj

rekao je četvrtak na aktualnom satu Gradskog vijeća kako se nada da će biti deblokiran račun Brodogradilišta “3. maj” i radničke plaće isplaćene, te da će se izbjeći stečaj, a ako ipak do njega dođe, da će to biti stečaj s preustrojem.

Obersnel je rekao da je teško reći hoće li račun biti deblokiran i plaće isplaćene te da je Grad Rijeka, kao i još neki vjerovnici, nakon naznaka mogućnosti dogovora vjerovnika, skinuo svoju blokadu s računa 3. maja. Dodao je da ga čudi i brine što to nije učinila država za oko 30 milijuna svojih potraživanja za poreze, doprinose i drugo, te da to za njega nije ohrabrujuća činjenica.

Jesu li premijer i ministar Horvat najavili stečaj Uljanika?

Ako se blokade ne skinu i plaće ne isplate do 12. ožujka, za kada je zakazano novo ročište na Trgovačkom sudu, vjerojatno će biti proglašen stečaj, no, nadam se da će se to izbjeći, a ako ne, nadam se da to neće biti stečaj s likvidacijom, nego stečaj s preustrojem, kazao je Obersnel odgovarajući na pitanja na aktualnom satu.

Radnici 3. maja apeliraju: ‘Nemojte dozvoliti gašenje brodogradilišta, deblokirajte račun’

Lopača

U vezi s financiranjem Psihijatrijske bolnice Lopača, Obersnel je podsjetio da je Grad 90-ih postao osnivač te bolnice kada to nitko nije htio. U zadnjih deset godina u tu bolnicu je uloženo više od 95 milijuna kuna, a svake godine za funkcioniranje se izdvaja 7 do 8 milijuna kuna. Smatra da je ta bolnica bila zakinuta jer nije dobivala decentralizirana sredstva, a novim zakonskim odredbama je to omogućeno.Tražili smo da nam se osiguraju decentralizirana sredstva, a hoće li to biti iz sredstava koje dobiva Županija ili izravno od države, nama je svejedno, rekao je.

Odbačen prigovor Hrvoja Burića na stegovnu mjeru

Riječko Gradsko vijeće u nastavku je većinom glasova odbacilo prigovor vijećnika Hrvoja Burića (Nezavisna lista Bura) protiv stegovnih mjera udaljavanja sa sjednice i udaljavanja sa sjednice u dvostrukom trajanju, koju mu je izrekao predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat (HNS) na prethodnoj sjednici.

Kako je navedeno u mišljenju Odbora za Statut, poslovnik i propise, izricanju stegovne mjere udaljavanja sa sjednice prethodilo je izricanje dvaju blažih stegovnih mjera, opomene te opomene s oduzimanjem riječi, a Burić je, unatoč izrečenim mjerama, nastavio narušavati red na sjednici te mu je izrečena stegovna mjera udaljavanja. Većina članova Odbora smatra da Burićev prigovor nije opravdan budući da nakon izricanja stegovne mjere udaljavanja sa sjednice nije ispunio svoju dužnost neodgodivog napuštanja sjednice, nego je nastavio sudjelovati u raspravi i narušavati red na sjednici.

Hrvoje Burić rekao je da je pripremio prijedlog za razrješenje predsjednika Gradskog vijeća te da će se vidjeti da su mjere neutemeljene i neopravdane, dodavši da postoji snimka sjednice. Naglasio je da HNS ima jedan posto potpore birača i neprihvatljivo mu je, kako je rekao, da mu takvi politički patuljci određuju sudbinu. SDP-u je poručio da se različito ponašaju kod izbacivanja iz Sabora, suprotno nego kad se radi o riječkom Gradskom vijeću. “Možete što hoćete, ali nećete dokle hoćete”, poručio je Burić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.