Evo tko je od kandidata glasovao: Gužve na graničnim prijelazima s BiH i Srbijom

Hrvatska bira lokalnu vlast, a pravo odlučivati – tko će u iduće četiri godine voditi njihove općine, gradove i županije te tko će biti u predstavničkoj vlasti – ima tri milijuna 660 tisuća birača.

Bira se 425 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i zagrebačka Gradska skupština, općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te 70-ak njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina. Pravo birati lokalnu vlast imaju punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode diljem Hrvatske. Na lokalnim izborima od 7 do 19 sati bit će otvoreno 6.572 biračkih mjesta. Glasovati se može samo u mjestu prebivališta, ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu.

Tijekom dana brojni birači će pristizati na biračka mjesta koja su otvorena od 7 sati kako bi dali svoj glas.

Do sada su na birališta izašli predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, kandidati za gradonačelnika Zagreba Davor Filipović, Miroslav Škoro, Jelena Pavičić Vukičević, Tomislav Tomašević, Joško Klisović, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Rijeke Josip Ostrogović, ministar Ivan Malenica.

Pojačan promet na granicama

Birači koji žive izvan Hrvatske, a imaju pravo glasovati na lokalnim izborima, moći će u nedjelju doputovati u Hrvatsku bez negativnog testa na koronavirus.

Dolazak u Hrvatsku iz trećih država zbog glasanja smatrat će se dolaskom iz neodgodivih osobnih razloga za osobe koje imaju pravo glasanja na lokalnim izborima u Republici Hrvatskoj, a riječ je o osobama koje nužno moraju imati prebivalište u Hrvatskoj.

> Penava za Narod.hr: ‘Po potrebi se ukidaju pandemije, dopušta uvoz glasača iz drugih država’

HAK je izvijestio kako je pojačan promet na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru zapada, kao i na pojedinim graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na ulasku te sa Republikom Slovenijom na izlasku.

Na ulazu u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine osobna vozila čekaju od pola sata do sat i pol na pojedinim graničnim prijelazima, a na prijelazu Bajakovo na ulaz se jutros čeka dva sata, dok se na prijelazu Harmica čeka pola sata, koliko osobna vozila čekaju i na izlaz na prijelazu Macelj.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina