Feministkinje napadaju: ‘Istanbulska konvencija štiti žene, rodna ideologija je u glavama ultrakonzervativaca’

Foto: fah

Feministice su u ponedjeljak ocijenile “kako se u Hrvatskoj intenzivira kampanja kojom se iz hrvatskog jezika želi izbaciti pojam “rod”, čiji je pak krajnji cilj ukinuti pojam roda u hrvatskom zakonodavstvu a time i onemogućiti borbu protiv uzroka nasilja nad ženama”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvorenim pismom “Nasilje nad riječima, nasilje je protiv žena” javnost i građane pozivaju “da se tome suprotstave”.

Biskup Košić: Istanbulska konvencija podvaljuje zabludu rodne ideologije

“Bauk pojma ‘rod’ širi se Hrvatskom i već je prestrašio veliki broj institucija, mediju su njim opčinjeni, radne skupine za kurikuralnu reformu pred njim strepe i od njega zaziru. Tko ga koristi, opasni je neprijatelj jer želi tzv. rodnom ideologijom zatrovati čistoću hrvatskih duša, kažu ultarkonzervativni dušebrižnici”, ističu udruge u pismu.

Sanja Sarnavka, “nezavisna aktivistkinja” i članica Vladine radne skupine za ratifikaciju Istanbulske konvencije, rekla je na konferenciji za novinare kako je “krajnji cilj negirati postojanje nasilja nad ženama i urušavanje stečenih prava na jednakost”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istanbulska konvencija – Podvala pod krinkom zaštite žena usmjerena protiv svake tradicije

“Ponukane smo svim događanjima i intenziviranjem uspjeha ultrakonzervativnih snaga kojih nije bilo unatrag pet godina, a koje političkom trgovinom i ucjenama, uspijevaju postići nešto što se nama čini gotovo nevjerojatno ali postaje sve istinitije, a to je da jedna riječ postaje ključni neprijatelj u Republici Hrvatskoj i da protiv nje ustaje Katolička crkva, gdje Biskupska konferencija poziva da se ne ratificira Istanbulska konvencija, a Grad Zagreb u Strategiju ne stavlja “rod” jer kaže da radi uskladbu s normama hrvatskog jezika”, kazala je Sarnavka.

Rekla je kako su “Konvenciju bez rasprave prihvatile i neke izrazito katoličke zemlje poput Italije i Poljske”, ocijenila je kako “mediji, javnost i političke stranke trebaju dići svoj glas i zaustaviti ovo “ludilo” jer Istanbulska konvencija jamči povećanje standarda u zaštiti nasilja u obitelji, dok je rodna ideologija nešto što “postoji samo u glavama ultrakonzervativaca”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanovićeva želja koju je Plenković slijedio: Što donosi ratifikacija Istanbulske konvencije?

“U Zakonu o sprečavanju diskriminacije u prvom članku stoji i ‘rodni identitet’ i ‘seksualna orijentacija’ te kada ove udruge govore protiv roda one indirektno negiraju i zakon koji je ratificiran i koji je ‘lex specialis’ i iznad je Razvojne strategije grada Zagreba. Ono što me kao zastupnicu Gradske skupštine iz lijevog bloka smeta je što se promjena dogodila doslovno preko noći. Moje pitanje je što ćemo sutra izbrisati – druge manjine, uključujući i seksualne manjine?”, upitala je.

Ivan Munjin: Građani su u javnoj raspravi vrlo jasno poručili – NE ratifikaciji Istanbulske konvencije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rada Borić smatra kako će Istanbulska konvencija ipak na kraju biti potpisana unatoč različitim stavovima unutar vladajućeg HDZ-a. “Mislim da će ovdje ipak prosuditi ‘da iznad popa ima Bruxelles'”, ustvrdila je.

Pročitajte pet stvari koje je papa Franjo rekao o rodnoj ideologiji!

Sarnavka pak procjenjuje kako je i to bila jedna od tema o kojoj je predsjednik Vlade razgovarao prošlog vikenda s Papom Franjom u Vatikanu. “Mislim da je premijer Plenković otišao pitati papu Franju smije li ratificirati konvenciju, jer je zbunjen”, zaključila je.

Kako su glasali hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu o ratifikaciji Istanbulske konvencije?

Potpisnice Otvorenog pisma – Centar za ženske studije, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje CESI, Centar za mirovne studije CMC, Roditelji u akciji RODA, Ženska soba – centar za seksualna prava, Rada Borić i Sanja Sarnavka poručile su i kako Hrvatska potpisnica brojnih međunarodnih dokumenata, pa i Konvencije o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena i Deklaracije UN-a o uklanjanju nasilja nad ženama, pa udruge najavljuju da će o svemu što se događa, a “posebno o protuzakonitom i zabrinjavajućem činu u zagrebačkoj Skupštini”, obavijestiti sve relevantne međunarodne institucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, hrvatski su se građani na javnoj raspravi o zakonu kojim bi se ratificirala Konvencija izjasnili PROTIV ratifikacije – usred ljeta bilo je više od 300 komentara na portalu e-savjetovanja, od kojih je 4/5 protiv.

“Napadaju sve koji se ne slažu s njima. Mi tražimo najbolji mehanizam kako spriječiti nasilje nad ženama i nasilje u obitelji, iznosimo argumente zašto nije dobro ratificirati Istanbulsku konvenciju – upravo zbog toga što ona sadrži odredbe koje bi imale loše posljedice na žene, na obrazovanje, na društvo u cjelini, odgoj djece… Smatramo da je to loše rješenje u cjelini, iako sadrži pozitivne odredbe”, komentirao je ranije na slične napade za narod.hr Ivan Munjin, član Upravnog odbora U ime obitelji.

> UiO na javnoj raspravi: Istanbulska konvencija utemeljena je u rodnoj ideologiji

“Ovo pokazuje ideološku usmjerenost Istanbulske konvencije, odnosno grupa koje žele da se ona ratificira bez rasprave i bez uvažavanja doprinosa koje su pokazani u raspravi. Imamo 370 komentara na javnu raspravu, 4/5 građana koji su sudjelovali u raspravi je protiv. U međuvremenu su se i eurozastupnici počeli izjašnjavati protiv, saborski zastupnici, vjerske zajednice, Katolička Crkva… Umjesto da ozbiljno raspravimo koji je najbolje rješenje – a UiO je predlagala da se konvencija ne ratificira, nego da se pozitivne odredbe unesu u zakonodavstvo, a ono većinu njih sadrži – ove udruge zloupotrebljavaju demokratski proces i saborski Odbor za ravnopravnost spolova za ideloška prepucavanja. To nije dobro, treba se naći najbolje rješenje koje je lišeno ideologije, te provoditi dobre mehanizme koji već postoje”, zaključio je Munjin.

O nekoliko činjenica o Istanbulskoj konvenciji i “rodnoj teoriji” za koje UiO smatra da je važno uzeti u obzir u raspravi o ratifikaciji Konvencije možete pročitati OVDJE.

Udruga U ime obitelji već je i ranije upozoravala kako Istanbulska konvencija po prvi puta u međunarodni ugovor uvodi i definira termin roda: “’rod’ označava društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce” (čl. 3. c.) te nalaže da će “stranke osigurati provedbu odredaba ove Konvencije, a osobito mjera za zaštitu prava žrtava, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi kao što su spol, rod, rasa, boja kože, jezik, vjera, političko ili drugo uvjerenje, nacionalno ili socijalno podrijetlo, pripadnost nacionalnim manjinama, imovinsko stanje, rođenje, seksualna orijentacija, rodni identitet, dob…” (čl. 4. 3., usp. čl. 43. i 53. Pojašnjavajućeg izvješća)

Nedavno se u Europskom parlamentu glasovalo o Istanbulskoj konvenciji. Od 11 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu protiv ratifikacije konvencije glasali su Marijana Petir (Nezavisna), Ruža Tomašić (HKS) i Ivica Tolić (HDZ).

Suzdržana je ostala jedino HDZ-ova Ivana Maletić.

Preostalih 7 zastupnika glasalo je za konvenciju. Među njima su SDP-ovci Tonino Picula i Biljana Borzan, Ivan Jakovčić (IDS), Jozo Radoš (GLAS), Davor Škrlec (Nezavisni, bivši OraH) te dvije zastupnice iz HDZ-ova ogranka – Dubravka Šuica i Željana Zovko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.