Forum žena SDP-a napao ministra Stiera i njegovog savjetnika zbog “politike prema rodnoj ravnopravnosti”

Foto: fah

Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske u subotu je održao izvještajno-tematsku skupštinu, na kojoj je, uoči lokalnih izbora u svibnju, usvojena Deklaracija o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama te naizmjenični raspored kandidatkinja i kandidata na izbornim listama.

Vršiteljica dužnosti predsjednice Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske Karolina Leaković istaknula je da Forum žena SDP-a traži rodni paritet na kandidacijskim listama za izbore za tijela lokalne i područne samouprave te naizmjenično pozicioniranje kandidatkinja i kandidata na listama, po tzv. zip-sustavu.

“Smatramo da je SDP spreman i sposoban da na takav način istupi na lokalnim izborima”, poručila je Leaković.

Bernardić: Žene u Hrvatskoj potlačene, kršenje ljudskih prava zabrinjavajuće

Na skupštini žena SDP-a sudjelovao je i šef stranke Davor Bernardić koji je u izjavi novinarima prozvao vladajuće za neravnopravnost žena u društvu i sputavanje ljudskih prava, te istaknuo da im SDP neće dopustiti da se Hrvatsku pretvori u “malu turističku destinaciju na Bliskom istoku”.

“Žene su danas u Hrvatskoj potlačene, rade u prosjeku za 12 posto manju plaću od svojih muških kolega, ograničava im se pravo na izbor i na pobačaj”, upozorio je Bernardić na početku skupštine održane u hotelu Panorama u Zagrebu.

Poručio je i da će se SDP suprotstaviti konzervativnoj revoluciji “koja želi da žene budu potlačene, a Hrvatska postane turistička državica na Bliskom istoku”.

U skladu sa svojim zauzimanjem za prava žena, SDP će se na predstojećim lokalnim izborima apsolutno pridržavati “kvote žena” na izbornim listama, izjavio je Bernardić, ustvrdivši kako je žalosno da danas u Hrvatskoj na čelu gradskih uprava ima samo sedam posto gradonačelnica.

“Moj je cilj potpuna ravnopravnost u hrvatskom društvu, bez obzira na dob, spol, nacionalnost i vjersku pripadnost”, poručio je šef SDP-a.

To znači, istaknuo je, da Hrvatska mora osuditi nasilje i rastuću netolerantnost i sputavanje ljudskih prava, poput ubojstava žena i premlaćivanja navijača i osoba druge nacije.

“HDZ se ponaša kao da vodi restoran u koji dođu kojekakvi nasilnici, tuku razbijaju, jedu, piju, sve na račun hrvatskih građana, na kraju se pokupe i ne plate račun”, ustvrdio je upozorivši na izvješće Transparency Internationala koje Hrvatsku ponovno svrstava u grupu korumpiranih zemalja, te na izvješće Amnesty Internationala koje konstatira da se u Hrvatskoj krše ljudska prava.

Kako je moguće da dolazi do povećanja nasilja, netolerancije i broja ubojstava, upitao je šef SDP-a istaknuvši da su pokazatelji kršenja ljudskih prava zabrinjavajući.

Forum žena SDP-a osuđuje politiku ministra Stiera i savjetnika Ilčića prema rodnoj ravnopravnosti

Vezano uz ugrožavanje ljudskih prava u Hrvatskoj, Karolina Leaković naglasila je da Forum žena SDP-a oštro osuđuje “politiku koju promovira ministar vanjskih poslova Davor Stier i njegov novoimenovani savjetnik Ilčić koji na sve moguće načine Hrvatski nastoje svrstati u red zemalja poput Poljske i Mađarske koje imaju vrlo konzervativnu i retrogradnu politiku prema rodnoj ravnopravnosti”.

“Ovo društvo nažalost, pod Plenkovićevom vladom postaje ženomrzačko društvo u kojemu žene više nisu sigurne kao što su nekada bile”, ustvrdila je Leaković te pozvala Forum žena SDP-a da se tome oštro suprotstavi.

Posebna gošća skupštine bila je Zita Gurmai, predsjednica PES Women – organizacije žena Stranke europskih socijalista, te posebna savjetnica za pitanja rodne ravnopravnosti europskog povjerenika za međunarodnu suradnju i razvoj Nevena Mimice.


Bernardić uvjeren u dogovor oko kandidata za gradonačelnika Zagreba

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ponovno je u subotu izbjegao konkretno odgovoriti hoće li SDP imati svog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika ili će podržati HNS-ovu kandidatkinju Anku Mrak Taritaš, poručivši samo da vjeruje u skori dogovor s HNS-om u interesu promjena u Zagrebu.

“Razgovaramo s HNS-om, kao što s njima razgovaramo zadnjih 20 godina. Vjerujem u dogovor i vjerujem da će to biti ovih dana”, odgovorio je Bernardić na pitanje o kandidatu za zagrebačkog gradonačelnika u stanci skupštine Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske.

Ponovio je da su promjene u Zagrebu u interesu Zagrepčana koji plaćaju najskuplji prirez i režije u državi te za taj novac zaslužuju adekvatnu uslugu.

Tom prigodom je ponovio kako je SDP-u važan nastavak kurikularne reforme u Hrvatskoj, otvaranje novih radnih mjesta, decentralizacija, besplatno i kvalitetno zdravstvo u Hrvatskoj kako bi i radnik s minimalnom plaćom mogao priuštiti djeci školovanje, a obitelji dostojanstvenu starost.

“Ključna nam je briga za ljude i u mladosti i u starosti, to je zajednička platforma svih naših razgovora u svim jedinicama lokalne samouprave, ne samo u Zagrebu”, poručio je Bernardić upitan za razgovore s HNS-om uoči lokalnih izbora.

Upitan za pad rejtinga stranke, odgovorio je: “Što se tiče samog rejtinga, tko bi gori, sad je doli, a tko doli, gori ustaje”.

Vezano uz SDP-ova Zvonimira Mršića koji više nije u upravi Podravke, Bernardić je rekao da je Podravka postala “lopta za napucavanje Vladi koja po podrumima smjenjuje predsjednika uprave i na taj način direktno radi štetu i samoj kompaniji”.

“Ne možemo vjerovati sadašnjoj upravi (Podravke) koja se, umjesto u Koprivnici, nalazila po zagrebačkim podrumima. Nemamo povjerenja u ovaj način i model vladanja u kojem ljudi koji su bili dobri menadžeri i sposobni predsjednici uprave preko noći odlaze. Podravka, kao strateška kompanija za proizvodnju hrane, služi kao lopta za napucavanje u stranačkim interesima”, komentirao je Bernardić Mršićevu smjenu.

Uz najavljeno poskupljenje plina, struje i cestarine, ponovio je kako je SDP-u “potpuno neprihvatljivo da se rupe u proračunu krpaju preko leđa građana”.

“Zadnjih godinu dana puna su im usta reformi, a od reformi nismo vidjeli ni “r”. Vidjeli smo samo plagijatorstvo, poskupljenja, porast nasilja i ugrožavanja ljudskih prava, čemu smo ovih dana svjedoci u Hrvatskoj”, rekao je Bernardić.

Kad je riječ o otkupu Mol-ova udjela u Ini, istaknuo je da je SDP-ova stručna rasprava pokazala da je moguće naći druga rješenja za kupnju Ine koja ne podrazumijevaju privatizaciju HEP-a.

“HDZ želi sve hrvatske kompanije staviti u isti koš, promiješati i privatizirati, što je za SDP apsolutno neprihvatljivo”, rekao je Bernardić te naglasio kako ni među vladajućim HDZ-om i Mostom oko toga pitanja ne postoji suglasnost ni međusobni dogovor.

“Most to ne podržava i u ovom trenutku samo je Plenković za prodaju HEP-a”, rekao je šef SDP-a te ponovio stajalište SDP-a da je “HEP kompanija budućnosti čija je prodaja nedopustiva”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina