(FOTO, VIDEO) Predsjednički izbori: ‘Bolja izlaznost nego prije 5 godina’

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

U nedjelju ujutro u Hrvatskoj i inozemstvu otvorena su sva biračka mjesta za predsjedničke izbore, sedme od stjecanja neovisnosti, potvrđeno je u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za birače u Hrvatskoj otvoreno je 6409 mjesta, od čega su 72 posebna, na njima glasuju pripadnici Oružanih snaga, pomorci, zatvorenici, osobe u domovima socijalne skrbi. Nešto manje od 3,9 milijuna birača na izbornom će listiću moći zaokružiti Kolindu Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića, Miroslava Škoru, Nedjeljka Babića, Antu Ðapića, Darija Juričana, Mislava Kolakušića, Dejana Kovača, Daliju Orešković, Katarinu Peović ili Ivana Pernara.

Glasuje se od 7 do 19 sati, do kada vrijedi i izborna šutnja, za koje je zabranjena svaka izborna promidžba, objava ili procjena izbornih rezultata.

Prve izlazne ankete bit će objavljene u 19 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim u Hrvatskoj, predsjednik države bira se i u 47 država, na 124 mjesta.

“Dobili smo informacije da su sva otvorena i da se glasuje bez problema”, rekao je član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski, podsjetivši da su zbog vremenske razlike neka birališta u inozemstvu već zatvorena.

Potvrdio je da je jedno biračko mjesto u BiH jutros otvorena nekoliko minuta iza 7 sati zbog kašnjenja predsjednika lokalnog Biračkog odbora, ali je nakon toga glasovanje krenulo nesmetano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19,00 sati

U nedjelju u 19 sati zatvorena su biračka mjesta u Hrvatskoj i većem dijelu inozemstva na kojima je tri milijuna 855 tisuća birača odlučivalo koga od 11 predsjedničkih kandidata žele idućih pet godina vidjeti na Pantovčaku.

Sedme predsjedničke izbore od stjecanja neovisnosti pratio je dobar odziv, unatoč obilnoj kiši koja je padala cijeli dan, do 16, 30 sati na birališta je izašlo milijun 343 tisuće birača (38, 8 posto), što je 103 tisuće više nego 2014. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema informacijama iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP) izbori su protekli mirno, građani su dojavljivali tek manje nepravilnosti koje su se rješavale u hodu, ništa što bi utjecalo na regularnost izbora.

Nedjeljni će izbori ostati upamćeni po rekordnom broju promatrača, bilo ih je više od 24 tisuće, u prosjeku tri i pol na svako od 6. 533 biračka mjesta. Tako veliki broj promatrača povezan je s činjenicom da u biračkim odborima na predsjedničkim izborima ne sjede stranački, nego nestranački članovi.

Je li Hrvatska već u nedjelju izabrala predsjednika ili će to učiniti u drugom krugu, 5. siječnja iduće godine znat će se nakon prebrojavanja glasova.

Prve izborne rezultate DIP će objaviti u 20 sati, a temeljit će se na uzorku od 15-ak posto biračkih mjesta, do 22 sata trebalo bi ih biti obrađeno 70-ak posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik se bira većinskim izbornim sustavom, mora dobiti većinu glasova svih birača koji su glasovali. Ukoliko se to ne dogodi, u drugi krug ide dvoje kandidata s najvećim brojem glasova.

Prema izlaznim anketama u drugi krug izbora idu Zoran Milanović (SDP) i Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ).

17,15 sati

Do zatvaranja birališta ostala je još manje od dva sata. Trend dobrog odaziva na izbore za hrvatskog predsjednika nastavljen je i u nedjelju poslijepodne, do 16,30 glasovalo je 38,82 posto birača, odnosno njih milijun i 343 tisuće, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP). To je oko 103.000 birača više nego prije pet godina, kada je do 16,30 glasovalo 36,36 posto birača.

Najmanja je izlaznost u Zadarskoj županiji, gdje je do 16,30 izašlo 34,83 posto birača, a najviše ljudi glasovalo je u Karlovačkoj županiji, gdje je izlaznost 42,76 posto.

Što se tiče gradova, rekorder je Virovitica, tamo je na izbore izašlo više od 45 posto birača, a najlošiji je Zadar s 34 posto.

U inozemstvu je najviše birača bilo u Bosni i Hercegovini, gdje je svoj glas dalo 19.389 ljudi, te u Njemačkoj, gdje je glasalo 7357 birača. Ukupno je glasalo 30.405 birača u inozemstvu.

U Zadarskoj, Međimurskoj i Istarskoj županiji izlaznost birača gotovo je jednaka kao i 2014. godine. Tako je u Zadarskoj prije pet godina na izbore izašlo 34,80%, a danas 34,83%, u Međimurskoj je 2014. do 16:30 odaziv bio 40,27%, a danas je 40,28%. U Istarskoj županiji prije pet godina bilo je 36,81%, a 2019. je 36,77%.

Sedmi predsjednički izbori od stjecanja neovisnosti u nedjelju se održavaju u Hrvatskoj i još 47 država, na 6.533 biračka mjesta.

Birališta se u Hrvatskoj i većem dijelu inozemstva zatvaraju u 19 sati, prve izborne rezultate DIP će objaviti sat kasnije, u 20 sati.

17,08 sati

Trend dobrog odaziva na izbore za hrvatskog predsjednika nastavljen je i u nedjelju poslijepodne, do 16,30 sati glasovalo je 38,82 posto birača odnosno njih milijun 343 tisuće, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

To je oko 103 tisuće birača više nego prije pet godina, kada je do 16,30 sati glasovalo 36,36 posto birača.

> DIP: ‘Do 16,30 sati glasovalo 103.000 birača više nego 2014.’

16,37 sati

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju da nije sklon vjerovati u službene prognoze ishoda predsjedničkih izbora Hrvatskoj i poručio je da će Srbija graditi dobre odnose s Hrvatskom.

16,14 sati

Svoj glas za kandidata za predsjednika Hrvatske dali su i zatvorenici u zagrebačkom zatvoru Remetinec.

15,50 sati

Nedjeljni hrvatski predsjednički izbori protječu mirno, građani prijavljuju manje nepravilnosti koje se rješavaju u hodu, no ništa što bi utjecalo na regularnost izbora, navode poslijepodne u Državnom izbornom povjerenstvu.
Na hrvatske predsjedničke izbore, na kojima se natječe 11-oro kandidata i kandidatkinja, do podneva je izašlo 550 tisuća birača, sto tisuća više nego prije pet godina. U tome ih nije spriječila ni obilna kiša koja pada cijeli dan.

Podsjetimo, 2014. godine do 16,30 sati na birališta je izašlo 36,36 posto birača.

> DIP: ‘Do podneva je izašlo 550.000 birača’

15,00 sati

Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske na službi u mirovnim operacijama i misijama u inozemstvu, u nedjelju glasuju na hrvatskim predsjedničkim izborima na biračkim mjestima sukladno Zakonu o izboru Predsjednika RH, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH. Na ovaj način mogućnost glasovanja u nedjelju ima više od 200 pripadnika Oružanih snaga RH koji se trenutno nalaze u navedenim mirovnim misijama.

> (FOTO) Glasovanje pripadnika OS RH u mirovnim operacijama i misijama na predsjedničkim izborima: Omogućeno glasovanje za više od 200 pripadnika OS RH

13,45 sati

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković na izborima za predsjednika Republike Hrvatske glasovao je na biračkom mjestu u OŠ Ivana Gorana Kovačića.

13,30 sati

Unatoč lošem i kišnom vremenu, sto tisuća birača više nego prije pet godina izašlo je u nedjelju prijepodne na hrvatske predsjedničke izbore, podatci su Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

> Potpredsjednica DIP-a: ‘Do 11,30 glasovalo je 100.000 birača više nego na prošlim izborima u isto vrijeme’

12,32 sati

Glasovalo je svih 11 kandidata za predsjednika RH.

12,05 sati

“Do 11,30 izašlo je 15,75 posto birača”, javlja DIP.

Gotovo 16 posto birača glasovalo je tijekom prijepodneva na hrvatskim predsjedničkim izborima, a izlaznost na birališta je veća za 2,5 posto nego prije pet godina, objavilo je u nedjelju u podne Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Izlaznost od 15,75 posto bolja je nego na prošlim predsjedničkim izborima, prije pet godina, kada je do istog vremena, dakle do 11,30 sati glasovalo 13,19 posto birača.

Izlaznost je za 2,5 posto veća, što znači da je danas do 10,30 sati glasovalo sto tisuća birača više nego 2014. godine, izvijestila je potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.

Gledano po županijama, najbolju izlaznost za sada ima Varaždinska – 18,76 posto, a najslabiju Zadarska – 12,32 posto i Šibensko-kninska županija – 12, 33 posto.

U Gradu Zagrebu je prijepodne glasovalo 17,22 posto birača.

Na 6.409 biračkih mjesta u Hrvatskoj glasovanje je počelo u 7 sati, a završava u 19 sati. Hrvatski predsjednik ili predsjednica bira se u inozemstvu, u 47 država, a zbog vremenske razlike već su zatvorena birališta u Australiji, Japanu i Kini, koja su bila otvorena u subotu navečer po hrvatskom vremenu.

Birališta su u Australiji zatvorena i oko tisuću birača iskoristilo je svoje biračko pravo.

Pravo glasovanja ima tri milijuna 855 tisuća birača.

Sljedeće podatke o izlaznosti, DIP će objaviti u 17 sati. Večeras u 20 sati objavit će, pak, prve izborne rezultate koji će se temeljiti na uzorku od 15 posto biračkih mjesta, mahom manjih.

11,28 sati

Predsjednički kandidat Nedjeljko Babić kao i predsjednička kandidatkinja Dalija Orešković glasovali su na svome biračkom mjestu.

11,06 sati

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović glasovala je na biračkom mjestu u OŠ Matka Laginje. Stigla je u pratnji supruga Jakova Kitarovića. “Pozivam sve birače Hrvatske da izađu na izbore i daju svoj glas. Danas je praznik demokracije i dajte glas”, kazala je kratko predsjednica.

11,00 sati

Glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski potvrdio je da je DIP dobio dojavu da jedan od 11 predsjedničkih kandidata na Facebooku krši izbornu šutnju, pa još jednom pozvao sve kandidate, njihove predlagatelje te medije da poštuju tu šutnju. Na predsjedničkim izborima nema kazni za njeno kršenje, stoga nam samo preostaje sve pozvati na njeno poštivanje, rekao je Hojski. Biračka mjesta u Hrvatskoj otvorena su do 19 sati, do kada je snazi i izborna šutnja za koje je zabranjena svaka promidžba, objavljivanje ili procjena izbornih rezultata.

DIP će u podne objaviti koliko je birača u Hrvatskoj prijepodne izašlo na izbore.

10,54 sati

Glasovali su i predsjednički kandidati Mislav Kolakušić i Dejan Kovač.

10,35 sati

Kandidatkinja za predsjednicu Katarina Peović glasovala je na izborima za predsjednika u Domu za starije osobe Trnje.

10,31 sati

Glasovao je i predsjednički kanidat Anto Đapić u OŠ Vladimira Bečića u Osijeku.

10,07 sati

Predsjednički kandidat Zoran Milanović glasovao je na biralištu u OŠ Petra Zrinskog u pratnji supruge. “Osjećam se rasterećeno. Napravili smo sve, dao sam sve od sebe. Neću pozivati ljude da glasuju”, kazao je Milanović i dodao da ide kući. Njegova supruga Sanja kazala je da će ovo biti uobičajena nedjelja kada će kuhati ručak.

10,00 sati

Dr. Natalija Kanački iz udruge U ime obitelji, koja je organizirala promatranje predsjedničkih izbora na biralištima u Gradu Zagrebu, ističe za Narod.hr da je izlaznost birača odlična.

9,23 sati

Premijer Andrej Plenković glasovao je u Područnom uredu Črnomerec na Trgu Francuske Republike.

9,00 sati

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro nešto prije 9 sati stigao je na biračko mjesto u OŠ Gračani gdje je glasovao. Kazao je novinarima da ide na misu, a potom na ručak te je pozvao građane da izađu na izbore.

7,44 sati

Milan Bandić u društvu supruge Vesne glasovao je na izborima za predsjednika u prostorijama MO Peščenica u Ulici Petra Petrovića Njegoša 10. “Tko rano rani, dvije sreće grabi”, kazao je Bandić. Doveo je na biralište i svoga psa Rudija. “On je uvijek sa mnom. To je moja beba, već ima 12 godina ali se ne da”, kazao je Bandić.

7,10 sati

Prvi je na glasačko mjesto stigao Dario Juričan

U nedjelju u 9 sati svoja su vrata zatvorila biračka mjesta na istoku Australije – u Canberri, Sydneyu i Melborunu, otvorena u subotu u 21 sat po hrvatskom vremenu. U 11 sati završit će glasovanje u hrvatskom veleposlanstvu u Japanu, u podne u konzulatu u australskom Perthu te u veleposlanstvu u Kini, a u 13 sati u veleposlanstvu u Jakarti, u Indoneziji.

U nedjelju u 16 sati otvoriti će se posljednje biračko mjesto za izbor hrvatskog predsjednika, ono u Los Angelesu na kojemu će se glasovati do 4 sata u ponedjeljak po hrvatskom vremenu.

Kakva je bila prijepodnevna izlaznost u Hrvatskoj i je li na nju utjecalo izrazito kišno vrijeme, vidjet će se u podne, kada će DIP objaviti podatke o broju izašlih birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.