(FOTO) U Zagrebu promovirana 202 doktora znanosti i umjetnosti

Foto: fah

Svečana promocija nova 202 doktora znanosti i umjetnosti zagrebačkog Sveučilišta održana je u nedjelju u Hrvatskome narodnom kazalištu.

Čestitajući kandidatima, rektor Damir Boras istaknuo je da stjecanje akademskoga stupnja doktora znanosti predstavlja ključnu točku i prekretnicu na životnom putu svakoga člana akademske zajednice.

“Stjecanje akademskog stupnja doktora znanosti je prvi bitni i temeljni korak na putu cjeloživotnog ostvarivanja vlastitih kreativnih sposobnosti i vlastite akademske i građanske slobode”, kazao je.

Nakon što su kandidati izgovorili tekst prisege i rektor ih proglasio doktorima znanosti i umjetnosti, promovirani kandidati prebacili su kičanku (coflek) na akademskim kapama na desnu stranu, čime su i simbolično ušli u novo i više akademsko zvanje. Uslijedilo je uručivanje diploma te upisivanje promoviranih u knjigu doktora, a svečanost je završila akademskom himnom Gaudeamus igitur.

Kandidati su bili odjeveni u svečane odore (toge) i akademske kape, te su od zgrade Sveučilišta u Zagrebu do zgrade Hrvatskoga narodnoga kazališta došli u dvjema povorkama koje su predvodila dva sveučilišna pedela, zbog čega je kratkotrajno obustavljen promet na sjevernoj strani Trga Republike Hrvatske.

U ime novopromoviranih doktora znanosti i umjetnosti prisutnima na svečanostima u HNK-u obratio se Ivan Domagoj Drmić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Istoga dana poslijepodne, novopromovirani doktori znanosti i umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu pridružit će se predstavnicima akademske zajednice i uzvanicima u Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta, gdje će u 17 sati svečano biti obilježen početak nove 349. akademske godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/dž