Manjinski zastupnik Furio Radin podržava dopisno glasovanje – više glasova, više demokracije

Saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin kazao je za narod.hr kako podržava dopisno glasovanje jer smatra kako “više glasova znači i više demokracije”.

Pojasnio je kako uz pomoć dopisnog glasovanja oko 4 milijuna Talijana, koji imaju državljanstvo, glasuje iz cijelog svijeta, uključujući i Hrvatsku. Naglasio je kako nije riječ o dijaspori jer ona broji 25 milijuna Talijana.

“Oko 4 milijuna Talijana nalaze se u određenom registru kao Talijani koji su s prebivalištem i stalnim boravištem izvan Italije. Naravno da oni istodobno ne mogu biti na dva mjesta, ali na osnovu registra prije svakih državnih i europskih izbora te referenduma doma dobivaju po jednu zatvorenu kovertu s postupkom koji je dosta kompleksan, ali daje sigurnost za privatnost glasa. Nakon toga pismo se vraća s glasom i to funkcionira”, kazao je Radin koji i sam koristi pravo dopisnog glasovanja.

Mišljenja je kako bi dopisno glasovanje bilo dobro za Hrvatsku i njene državljane te je, kako kaže, više puta u Hrvatskom saboru govorio kako koristi to pravo i da ne može reći da postoje neki ozbiljni razlozi zašto i drugi ne bi koristili pravo dopisnog glasovanja.

“U Hrvatskoj su ti razlozi naravno političke naravi. Neki navode da ne mogu imati dopisno glasovanje zbog statusa BiH. Ja pak tvrdim da netko jest ili nije državljanin – i da kao državljanin ima pravo glasa”, pojasnio je  predstavnik talijanske manjine u Hrvatskoj.

Kazao je kako se kao razlog navodi i plaćanje poreza, logikom da se glasuje tamo gdje se plaća porez. “Vjerojatno veći broj građana u Hrvatskoj ne bi glasao kad bi se išlo gledati tko plaća porez kako Bog zapovjeda”, istaknuo je Radin.

Smatra kako je pitanje dopisnog glasovanja “problem koji moraju riješiti stranke”. Ali ističe kako je on osobno uvijek za dopisno glasovanje “jer ne mogu imati jedno mjerilo za sebe koji to koristim, a druga mjerila za druge”.

Radin je detaljnije objasnio kako kao talijanski državljani, bez obzira što žive izvan Italije, uz stalno boravište moraju odabrati mjesto koje se zove “domicilno”, odnosno mjesto gdje kao građanin imate određene interese i na tom mjestu glas dajate na regionalnim i lokalnim izborima na kojima se morate osobno pojaviti.

“Ali ako netko ima pravo na državljanstvo ima pravo i na glas, a to pravo je po mom mišljenju najbolje ostavrivo ako se glasuje dopisno”, izjavio je Radin, uz naglasak kako za to moraju biti osigurani jako dobri tehnički uvjeti, koji će, kako kaže, u budućnosti biti osigurani jer će se glasovati putem interneta.

“Uz dopisno glasovanje bit će više glasova, a više glasova znači i više demokracije. Ne možete reći ljudima koji su morali otići po svijetu, ili trbuhom za kruhom ili iz političkih razloga, da sada ta činjenica da su morali otići u svijet im treba onemogućiti da oni ovdje imaju nekakav udio i status, pa makar jedanput svake četiri godine”, mišljenja je Radin koji tako u Hrvatskoj glasuje na izborima izlaskom na biračko mjesto, a na izborima u Italiji, dopisnim putem.

Ističe kako hrvatske stranke to ranijih godina nisu željele i da su bile protiv toga, te da je tek u novije vrijeme HDZ za takvu promjenu u izbornom zakonu.

“Strankama nije bitno glasuju li svi ili ne, trebaju glasovati samo oni koji glasuju za jednu određenu stranku”, kazao je Radin koji će ako i jedna stranka to predloži, glasovati za mogućnost dopisnog glasovanja.

Građanska inicijativa U ime obitelji omogućit će od 21.9. do 5.10.2014. izjašnjavanje hrvatskim biračima o raspisivanju referenduma kojim bi se, između ostalog, Vladu RH obvezalo da već za sljedeće parlamentarne izbore omogući da svi hrvatski državljani – i oni sa prebivalištem u Hrvatskoj i oni izvan nje, glasuju dopisnim i/ili elektronskim putem. Takav bi način glasovanja ukinuo diskriminaciju svih onih državaljana sa prebivalištem izvan Hrvatske koji se prvo moraju prijaviti da žele glsovati uz dostavu preslika svojih dokumenata, a onda moraju često putovati daleko kako bi mogli iskoristiti svoje Ustavom zajamčeno pravo.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.