Gjenero napustio studio N1 Televizije: Ne mogu sjediti s onima koji brane ratnog zločinca

fah

Tijekom razgovora o presudi Radovanu Karadžiću u emisiji Crvena linije, gost, politički analitičar Davor Gjenero, napustio je studio prije kraja emisije, donosi N1 Televizija.

“Sa serviserima, zagovornicima totalitarnih režima i ratnih zločina ne mogu razgovarati“, rekao je Gjenero prije nego što je napustio studio. Uz Gjenera u zagrebačkom studiju sudjelovali su u beogradskom studiju Željko Cvijanović, glavni urednik portala Novi standard, dok je u sarajevskom bio Zarije Sejzović, profesor međunarodnog prava na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu.

Prije Gjenerovog izlaska iz studija, Željko Cvijanović je kazao da je Haag institucionalni mehanizam koji je napravljen da bi se prikrila krivica za rat koji snosi međunarodna zajednica

„Pravda za Srebrenicu – da, ali kako očekujete da će Srbi prihvatiti pravdu za Srebrenicu kada za progon četvrt milijuna Srba nije odgovarao nitko, ako nitko nije osuđen za ubijenih 6.000 Srba u opsjednutom Sarajevu. Također, u selima oko Srebrenice poginulo je 6.000 Srba, a Naser Orić je još uvijek na slobodi”, rekao je Cvijanović.

Reagirajući na Cvijanovićeve tvrdnje, Gjenero je rekao da smatra da nije moguće razgovarati pristojno na ovom nivou: „Taj tip političkog revizionizma koji upotrebljava gospodin (Cvijanović) jeste nešto što ne može biti prihvaćeno u civiliziranom društvu. Nije moguće pravdati i relativizirati bilo koji zločin“, naveo je.

Cvijanović je na to odgovorio da su Gjenerove riječi primjer optužbi protiv onih koji pokušavaju argumentima osporiti službenu istinu: „Kad imamo jednu istinu koja se plasira kroz stotine medija i kada je to službena istina i kad je pokušavamo osporiti, s argumentima, onda nas, kao gospodin Gjenero optuže da to nije civilizirano i pokušavaju nas ispisati iz daljeg diskursa“.

Je li po vama Radovan Karadžić ratni zločinac upitao je voditelj Cvijanovića?

“O čemu se radi, moguće je biti i heroj i ratni zločinac. Moguće je i jedno i drugo. Što je za mene to je moj osobni stav. Konačan sud će dati one silnice u povijesti koje će pobijediti.”, odgovorio je Cvijanović na pitanje je li Karadžić ratni zločinac ili heroj. Cvijanović je rekao i da će Srbi teško prihvatiti pravdu za Srebrenicu “kada za progon četvrt milijuna Srba nije odgovarao nitko, ako nitko nije osuđen za ubijenih 6.000 Srba u opsjednutom Sarajevu”.

“Tu se ne radi o stavovima. Zna se što spada u civilni diskurs, što ne spada. Ne, oprostite ne mogu……”, rekao je Gjenero dodajući da s čovjekom koji na ovaj način brani ratnoga zločinca u nastavku emisije ne želi razgovarati, donosi N1 Televizija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1
Photo: fah