Grad Dubrovnik bolnici donirao 2,1 milijuna kuna za novi informatički sustav

Dubrovnik, 25.07.2019. - Gradonaèelnik Dubrovnika Mato Frankoviæ i ravnatelj Opæe Bolnice Dubrovnik Marijo Bekiæ potpisali su u petak ugovor o donaciji u iznosu od 2 155 000 kuna za obnovu bolnièkog informatièkog sustava. Na fotografiji Mato Frankoviæ, Marijo Bekiæ. foto HINA/ Baldo MARUNÈIÆ/ bm

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković i ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić potpisali su u petak ugovor o gradskoj donaciji od 2,1 milijuna kuna za projekt obnove bolničkog informatičkog sustava, čija je ukupna vrijednost 3,4 milijuna kuna.

Gradonačelnik Franković istaknuo je kako je bolnica potrebu za obnovom sustava iskazala kao prioritet, što je prihvaćeno odlukom Gradskog vijeća o rebalansu proračuna.

“Nastavljamo inicijativu koju smo pokrenuli prije dvije godine, onu o donaciji sredstava bolnici za povećanje kvalitete usluga. Bolnica nije jedina na području grada koju financijski potpomažemo, jer imamo i Dom zdravlja i Zavod za hitnu medicinu. Sveukupno izdvajamo značajna sredstva“, rekao je.

Ravnatelj Opće bolnice Bekić kazao je kako je početkom ovog tisućljeća bolnica bila prva u Hrvatskoj tzv. non-paper bolnica, međutim sustav se više nije nadograđivao, dok je broj korisnika rastao.

“Sustav se često rušio i stvarao nam u protekle dvije godine svakodnevne probleme u radu. Ovim ćemo povećati brzinu procesora i opće memorije. Bit ćemo mirni idućih deset godina“, rekao je Bekić. Napomenuo je kako je vrijednost čitavog projekta oko 3,4 milijuna kuna.

“Najveći dio je donacija Grada Dubrovnika, a ostatak smo pribavili 2018. kroz decentralizirana sredstva iz proračuna županije. Samo šest općih bolnica u državi na taj način dobiva manje sredstava od naše. Dakle, tu smo pri dnu, ali očekujem da će se to promijeniti dogodine, s obzirom na značaj i položaj bolnice“, izjavio je Bekić.

Podsjetio je kako su Grad i bolnica još ranije potpisali ugovor o izgradnji senzornog parka, nedavno i o obnovi terapijskog bazena, a do kraja godine trebala bi se ostvariti donacija za opremanje operacijskih sala u Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu.

Izvijestio je i kako je projekt dnevnih bolnica u Dubrovniku i Metkoviću dobio pozitivnu ocjenu o sukladnosti u Ministarstvu zdravstva, te je dokumentacija proslijeđena Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU). Očekuje da će već na jesen početi nabava opreme i građevinski radovi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina