Grmoja o slučaju protupravnog trošenja novca u MVEP-u: ‘Tko razotkriva kriminal biva kažnjen, tko kriminal počini biva nagrađen’

Zagreb, 17.06.2020. - . Most nezavisnih lista predstavio je program za predstojeće parlamentarne izbore. Na fotografiji Nikola Grmoja. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Mostov Nikola Grmoja se u petak ispred Službeničkog suda u Ministarstvu uprave obratio novinarima na temu slučaja Damira Sabljaka, zaposlenika MVP-a protiv kojeg se na Službeničkom sudu vodi postupak iako je razotkrio malverzacije u Ministarstvu vanjskih poslova.

Podsjetimo, Službenički sud je treći put ove godine odgodio raspravu u suđenju koje je 2018. protiv diplomata Damira Sabljaka pokrenula tadašnja ministrica Marija Pejčinović Burić, a nastavio aktulani ministar Gordan Grlić Radman. Ovaj put je Sud odgodio raspravu jer je Ministarstvo vanjskih poslova neposredno pred raspravu javilo kako su svi raspoloživi ljudski resursi zauzeti godišnjim odmorima i iznenadno sazvanim poslovnim sastancima, čija je važnost navodno veća od važnosti dolaska na sudsku raspravu.

>Nedodirljiva zrinjevačka struktura: Opet odgođeno suđenje diplomatu nakon otkrivanja protupravnog trošenja u MVEP-u

Nikola Grmoja podsjetio je kako je Damir Sabljak, otac dviju djevojčica, razotkrio protupravno trošenje novca u hrvatskim veleposlanstvima u Canberri i Washingtonu. To se je događalo još za vrijeme Milanovićeve vlade, a Sabljak je to prijavio u trenutku kad je za to saznao.

„Damir Sabljak podigao je i kaznenu prijavu na koju DORH godinu dana nije reagirao. Nakon što sam ja postavio pitanje premijeru Plenkoviću u Hrvatskom saboru, premijer Plenković mi je rekao da takve predstavke ne vode ničemu i na taj isti dan, kao po nalogu premijera Plenkovića, DORH odbacuje kaznenu prijavu Damira Sabljaka kojeg nisu ni pozvali na saslušanje niti su mu dali uvid u odbačaj kaznene prijave.

Isti taj uvid nisu dali ni antikorupcijskom vijeću Hrvatskog sabora koje je napravilo tematsku sjednicu, ispitalo sve uključene, među njima glavnog inspektora ministarstva koji je pred antikorupcijskim vijećem priznao da su prekršeni pravilnici. Ništa se nije dogodilo osim što je Damir Sabljak udaljen iz službe, a danas se na Službeničkom sudu odlučuje o njegovoj sudbini, hoće li biti vraćen na posao.

Ono što je žalosno, ja sam ovih dana dobio odgovor od povjerenika za informiranje, da u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova ne postoje ni moje predstavke, ni predstavke antikorupcijskog vijeća Hrvatskog sabora, ni putni nalozi iz Australije koji bi dokazali sve što Sabljak tvrdi. Ovdje se radi o jednom prikrivanju kriminala u kojem oni koji kriminal razotkrivaju bivaju kažnjeni, a oni koji su kriminal počinili nagrađeni su još boljim funkcijama, a ključni ljudi hrvatske Vlade štite taj kriminal. To je ono što me žalosti, ali Hrvatska se budi i nakon ovih izbora te stvari će se mijenjati”, rekao je Nikola Grmoja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr