Grubišić: Budu li se zadržavala radna mjesta u Agrokoru – platit će ih vjerovnici

Foto: Snimka zaslona

Agrokor planira smanjiti dug od 56 milijardi kuna prodajom imovine pa će tako na bubanj tvrtke koje nisu osnovni posao Agrokora, kao i Villa Castello, na čemu se planira ostvariti prihod od 40 milijuna eura. Jednako tako, izvaredna uprava poručila je da masovnih otpuštanja u Agrokoru neće biti. Predstavljeno je to u planu poslovanja Agrokora do 2020. o kojem je u Studiju 4 na HRT-u govorio financijski analitičar Andrej Grubišić.

“Plan menadžmenta Agrokora dosta je ambiciozan. Ne bi ga trebalo promatrati kao plan nagodbe, nego kao indikaciju što bi se moglo očekivati pod pretpostavkom da ‘core’ poslovi ne budu prodani. Vjerovnici bi trebali čekati 15 do 20 godine na povrat dugova. Prodaja ‘non core’ imovine neće biti jednostavna jer su stvari previše pravno kompleksne”, kazao je Grubišić. Smatra da se zaposenici mogu prebaciti u druga društva, ali će njihov trošak preuzeti vjerovnici odricanjem dijela svojh potraživanja. Očekuje da će Agrokor, kao i druge kompanije, biti izložen pritisku povećanja plaća jer postoji problem nedostatka radne snage.

Grubišić je naveo tri stvari potrebne za povećanje profitabilnosti u maloprodaji – sposobnost pregovaranja o nabavnim cijenama od dobavljača, što Konzum može postići avansnim plaćanjem, smanjenje troškova najma prodajnih lokacija i plaće zaposlenih. Podatak koji nedostaje, prema mišljenju Grubišića, jest koliko se novca planira ubaciti u sustav. “Restrukturiranje košta, skeptičan sam da će se uz ovakvu konkurenciju, bez dodatnog novca, maloprodaja moći unaprijediti”, rekao je. Na pitanje hoće li biti otpuštanja radnika, Grubišić je ponovio da će “trošak zadržanih radnih mjesta platiti vjerovnici i oni o tome moraju odlučiti”.

Komentirajući izjavu ministra financija Zdravka Marića kako očekuje da trošak finacijskog restrukturiranja i otplate duga Agrokora neće pasti na teret građana, Grubišić je rekao: “Mislim da je ministar u jednom trenutku rekao kako se ništa ne može garantirati. Budući da je tako, ne treba biti iznenađen ako na kraju dana pokoju tužbu Hrvatska izgubi i bude primorana snositi dio tog troška”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt