Hebrang: Nema pomirbe bez istine – moramo izaći van s istinom o komunističkim žrtvama i zločinima protiv civila u Domovinskom ratu

Dan neovisnosti neke zemlje trebao bi biti najsvečaniji datum u povijesti te zemlje i morao bi imati simbol slobode, samostalnosti i budućnosti jedne države, rekao je u razgovoru za narod.hr ratni ministar zdravstva Andrija Hebrang u povodu Dana neovisnosti.

Nažalost, dodao je Hebrang, kod nas kao i s mnogim drugim stvarima koje su od temeljnog nacionalnog interesa to nije tako, a 8. listopada zapravo označava da i dalje postoji skupina ljudi koja se nikako ne može pomiriti sa stvaranjem i nastajanjem slobodne države Hrvatske.

Za mlađe čitatelje portala treba ponoviti što taj datum, 8. listopada, znači i što se tada dogodilo, istaknuo je Andrija Hebrang.

„Uspostavom Republike Hrvatske na prvim demokratskim izborima, jedna od prvih stvari je bila da odredimo Dan državnosti i mi smo ga odredili za 30. svibnja – to je bio dan kojega su prihvatili svi domoljubni građani ove zemlje, dan kada smo stavljali svoje zastave na prozore naših stanova i kuća i koji se dostojanstveno obilježavao“, prisjetio se Hebrang te dodao kako se to mijenja „dolaskom na vlast koalicije na čelu s Ivicom Račanom i SDP-om koja odlučuje uništiti sve temelje hrvatske državnosti i samostalnosti pa tako i Dan državnosti“.

Hebrang napominje kako spomenuti prebacuju taj dan (30.svibnja) na 25. lipnja što vrijedi i danas.

„A što je 25. lipanj? 25. lipanj zapravo nije nikakav značajan datum u povijesnom smislu jer smo toga dana na sjednici Sabora doduše donijeli odluku o razdruživanju od Jugoslavije, ali smo je istoga dana morali zamrznuti pod pritiskom međunarodne zajednice. Odluka je donešena, ali nije realizirana i zato taj datum zapravo ne može obilježavati Dan državnosti kao što je to danas“, objasnio je Hebrang.

Nastavio je kako je „povijesna činjenica da je toga 25. lipnja, SDP na čelu s Račanom, prilikom izglasavanja odvajanja od Jugoslavije napustio sabornicu“.

„Što su oni tada napravili? Taj su dan označili kao Dan državnosti, a u biti odluke koje smo tog 25. lipnja donijeli, realizirale su se 8. listopada“, kazao je Hebrang.

„Na taj su način pomutili tri važna datuma u našoj povijesti – 30. svibanj, 25. lipanj i 8. listopada, ciljano i namjerno da bi se u glavama hrvatskih građanki i građana poremetili povijesni datumi. To je bio glavni cilj i danas, ako ćete nasumce zaustaviti građane na ulici i pitati što znači koji od tih datuma, koji je Dan državnosti i ogromna većina se u tome ne snalazi“, kazao je.

„Za nacionalne datume ne trebaju biti živi oni koji su stvarali državu, oni trebaju biti od općeg interesa države i ini se ne smiju mijenjati“; istaknuo je Hebrang.

„To što se Dan neovisnosti obilježava 8. listopada je samo znak velike pomutnje koju je ljevica namjerno unijela u noviju hrvatsku povijest i na taj način zapravo obezvrijedila Dan državnosti pa zato 25. lipnja niti osjećate da je najveći dan u povijesti hrvatske države, niti po simbolima i obilježavanjima jer su ga uspjeli razvodniti“, smatra Hebrang te ističe kako je „to još jedna od tragičnih posljedica djelovanja onih koji nisu željeli Hrvatsku, koji se nisu uključili u njenu obranu tijekom srpske agresije i koji danas, zahvaljujući potpori većine visokotiražnih medija zapravo i dalje šire neistine o Hrvatskoj i raznim političkim sferama“.

Raketiranje Banskih dvora

„U to vrijeme je srpska agresija toliko napredovala da je svakom i naivnom političaru bilo jasno da se radi o pokušaju totalnog uništenja hrvatske države. Raketiranje Banskih dvora 7. listopada, samo je bila još jedna akcija koja je i one koji su imali nekakvu nadu da se Hrvatska može osamostaliti bez rata, uništilo tu nadu“, napomenuo je Hebrang.

U trenutku raketiranja bio sam u Saboru, prisjetio se Hebrang. „Dakle, bio sam stotinjak metara od cilja. To je bila jedna strahovita eksplozija, odmah nam je svima bilo jasno da su pogođeni ili Banski dvori ili Sabor jer smo osjećali eksploziju i znali smo procijeniti udaljenost. Kad smo istrčali van, vidjeli smo ruševine, oblake dima i bilo je jasno da je raketa bila ispaljena iz neprijateljskog aviona“, dodao je.

„Oni su tog dana htjeli ubiti predsjednika Tuđmana jer im je bilo jasno da je on na čelu HDZ-a pokrenuo oslobođenje Hrvatske od jugoslavenskog ropstva i smatrali su da će uništenjem čelnika zaustaviti rat i pobijediti u istom“, istaknuo je Hebrang.

„Činjenica je da je pogodak bio precizan i da su imali u samoj blizini predsjednika Tuđmana svoje špijune koji su vrlo precizno dali koordinate jer su gađali prostoriju u kojoj je Tuđman bio nekoliko minuta prije. Dakle, ti špijuni su bili u samim Banskim dvorima jer su morali pilotu dati koordinate u kojoj je prostoriji predsjednik bio“, rekao je Hebrang. Napomenuo je kako je taj događaj samo „dokaz kako se teško stvarala Hrvatska i kako je tadašnji KOS JNA imao u svojim krugovima širok sloj suradnika pa i u samom vodstvu. To smo mi svi kao ratni ministri osjetili u svojim ministarstvima“.

RH – Razorena Hrvatska

RH danas više nažalost ne znači Republika Hrvatska, nego Razorena Hrvatska, kazao je Hebrang te dodao kako je „Hrvatska nakon malo više od dva desetljeća razorena duhovno, financijski i gospodarski te politički“.

„A to nije Hrvatska za koju smo se borili i za koju su sanjale i ginule generacije i u ovom posljednjem oslobodilačkom ratu“, smatra Hebrang.

Hebrang je ocijenio kako je razorena Hrvatska posljedica duboke podjele hrvatskog naroda.

„Jedan dio koji nije želio hrvatsku državu i koji je vezan za hrvatsku ljevicu, koji se nije angažirao u Domovinskom ratu, taj dio danas vodi Hrvatsku – od Pantovčaka preko Banskih dvora i Sabora. Imate čelnike, dakle Josipović, Milanović i predsjednik Sabora koji se nisu angažirali u Domovinskom ratu i koji nemaju pojma što se tada događalo, a danas odlučuju o sudbini ovoga naroda“, napomenuo je Hebrang.

„Nažalost, o sudbini ovoga naroda odlučuju zato jer ih je na vlast donijela desnica – Sanader s nekoliko prijatelja iz svojega kruga koji je toliko razočarao hrvatski narod da je on jednostavno birao druge jer nije imao izbora“, istaknuo je Hebrang te dodao kako se tome „pridružilo i hrvatsko pravosuđe“.

„Ono je mjesec dana prije izborne kampanje podignulo optužnicu protiv HDZ-a što se nije dogodilo u povijesti Europe da se mjesec dana prije službene kampanje diže optužnica protiv velike stranke. Sve je to posljedica tog dubokog raskola, a taj duboki raskol koji je doveo do rušenja stupova hrvatskog nacionalnog identiteta je kao posljedicu imao i sve ove katastrofalne poteze u gospodarstvu, u pravnim poslovima, u financijama… Ali zajednički nazivnik je ovo – kad imate vodstvo države koje ne štiti nacionalne interese, onda to rezultira razaranjem države“, zaključio je Hebrang.

Nema pomirbe bez istine

Hebrang smatra kako su nove generacije odgojene na lažima.

„Čitajući svoje udžbenike nemaju pojma o tome što se dogodilo u Domovinskom ratu, odrasli su izloženi lažima režimskih medija pa su tim lažima potpuno promijenili svoje životne i političke stavove. Rezultat je taj da smo u svjetskim anketama jedna od najnezadovoljnijih nacija“, ocijenio je Hebrang.

„Gdje je rješenje takvog rezultata? Nažalost, ja sam nakon svih pokušaja siguran da nema pomirenja između hrvatske desnice i ljevice bez pune istine. To je ono što nas uči međunarodno pravosuđe, religija… Istina je jedina koja može jamčiti bolju budućnost i kao što piše u rezoluciji Vijeća Europe o komunističkim zločinima – nema pomirbe bez istine“, kazao je Hebrang.

To je slogan, ističe Hebrang, koji danas vrijedi u Hrvatskoj više nego bilo gdje u svijetu.

„Dakle, moramo izaći van s istinom o komunističkim žrtvama – o 200.000 ubijenih civila nakon Drugoga svjetskoga rata. Osnovao sam ured koji je otkrio tri jame u Gračanima. U dvije su bili maloljetni đaci srednje škole, a u trećoj pacijenti bolnice u Brestovcu i Vlada je istog trenutka zabranila Ured, a daljnje istraživanje je povjerila bivšem udbašu Ivanu Grujiću i on sada otkopava otprilike jedan lokalitet godišnje, s obzirom da ima 900 lokaliteta, treba nam 900 godina da ta istina izađe iz zemlje“, objasnio je Hebrang.

I druga strašna istina koja je zatomljena je zločin protiv civila u Domovinskom ratu. Pisao sam o tome u svojoj knjizi koja je bila i dokazni materijal u Haagu za tužbu za genocid, ali rezultati koji su unutra dokumentirani su potpuno zatvoreni u režimskim medijima. Bez istine će Hrvatska i dalje ostati razorena Hrvatska“, zaključio je Hebrang u razgovoru za narod.hr u povodu Dana neovisnosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.