HNS-ova Mrak Taritaš: Krađa poplavljenih – gdje je završio novac namijenjen Gunji?

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

“Sudski je vještak utvrdio da su stvarni troškovi gradnje kuća nakon poplave u Gunji iznosili 6800 kuna po metru četvornom s uključenim porezom na dodanu vrijednost, odnosno s cjelokupnom projektnom dokumentacijom 6940 kuna po metru četvornom”, upozorio je načelnik Općine Gunja Hrvoje Lucić u subotu na konferenciji za novinare.

“Gradnju tih istih objekata Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja platilo je čak 12.750 kuna po četvornom metru što je odobrila tadašnja ministrica Anka Mrak Taritaš”, istaknuo je dodavši da od DORH-a i drugih nadležnih institucija u Hrvatskoj očekuje da se ispitaju troškovi obnove stambenih objekata u Gunji kazavši kako je obnova obiteljskih kuća nakon poplave koja je 2014. zadesila Gunju pretplaćena.

“Na svakom obnovljenom kvadratu pojavljuje se razlika od 5810 kuna za što je odgovorna isključivo bivša ministrica Mrak Taritaš jer ona je ta koja je sve držala pod kontrolom i o svemu je odlučivala”, ustvrdio je Lucić.

Mještani su uvjereni da obnova nije stajala koliko je prikazano, a to je potvrdilo i sudsko vještačenje koje je naručila općina Gunja. Načelnik općine Hrvoje Lucić predstavio je nalaz sudskog vještaka o procjeni obnovljenih kuća na području.

Hrvoje Lucić u vrijeme poplave u Posavini bio je SDP-ov načelnik Gunje, a sada je u stranci Milana Bandića. Angažirao je i platio sudskog vještaka da procijeni vrijednost obnove i izgradnje kuća na području Gunje.

Podatci vještačenja pokazuju da troškovi iznose 6940 kuna, a ne gotovo 13 tisuća kuna, odnosno 1700 eura po četvornome metru.

“Iz ovoga proizilazi očiti nerazmjer između nalaza procijenjene vrijednosti kvadrata obnovljenih obiteljskih kuća na području općine Gunja od strane stalnog sudskog vještaka i tadašnjeg Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja na čelu s bivšom ministricom gospođom Ankom Mrak-Taritaš”, poručio je Lucić.

Po njegovim riječima u obnovi je također uočeno niz propusta i nekvalitetno obavljenih radova.

“Upozorio sam i na to bivšu ministricu, ali mi je samo rekla da o radnicima na crno mogu izvijestiti ministra Mrsića, ali da će tada obnova trajati godinu dana duže. Kada god sam tražio uvid u troškovnik, govoreno mi je da će mi dostaviti ali oni nikada nisu došli do Općine niti do mene”, rekao je Lucić.

Naveo je i kako je kopanje septičkih jama u Gunji ministarstvo plaćalo po 60.000 kuna.

Lucić tvrdi da nije imao nikakvih informacija o preplaćivanju obnove i izgradnje te da je bio isključen iz cijele priče.

Pogriješio sam što to nisam tražio pismeno nego sam sve tražio usmeno jer sam tada bio član SDP-a i normalno nisam razmišljao”, kaže Lucić. Vještačenje je moglo biti provedeno i mnogo prije, stoga se postavlja pitanje radi li se o predizbornoj kampanji ili o stvarnoj zabrinutosti za novac poreznih obveznika te dobrobiti mještana županjske Posavine, navodi HRT.

Bivšu ministricu graditeljstva i prostornog uređenja te kandidatkinju za zagrebačku gradonačelnicu Mrak Taritaš prozvao je bivši saborski zastupnik Pero Kovačević u emisiji Bujica tvrdeći da je kvadrat obnove odabranim izvođačima tijekom obnove županjske Posavine plaćan i po 1700 eura po kvadratu, što je cijena stambenog kvadrata u samom u središtu Zagreba.

> Pročitajte kako Mrak Taritaš opravdava obnovu u Gunji za 1700 € po kvadratu!

“Kuće su bile u četiri kategorije oštećenja i ta je cijena izvučena iz samo jednog ugovora, a cijena obnove ovisila je o kategoriji oštećenja. Ta je cijena bila za kuće četvrte kategorije i uključivala je rušenje, sanaciju terena i gradnju energetski učinkovite kuće najvećeg mogućeg razreda, a takvih kuća je bilo oko 250”, izjavila je tada Anka Mrak Taritaš. Ustvrdila je da su sve 22 građevinske tvrtke koje su radile na obnovi radile pod istim uvjetima i na isti način.

Nedavno je kao gost emisije Bujica Radimir Čačić, kandidat za župana Varaždinske županije, također upozorio na nelogičnosti s obnovom u Gunji.

Čačić je iz pozicije bivšeg resornog ministra, ali i struke, s obzirom da je arhitekt, komentirao aferu Anke Mrak-Taritaš i cijenu obnove kuća u Gunji i Rajevu Selu od čak 1.700 eura po kvadratu, za vrijeme dok je ona bila resorna ministrica.

> (VIDEO) Čačić o aferi Mrak-Taritaš s obnovom od 1.700 eura po kvadratu

“U Račanovu Vladu ušao sam kao ministar obnove. Bavio sam se obnovom kuća prognanika, to je praktički ista stvar kao u Gunji. Nema govora, 700 eura je i više nego realna cijena! S time gradite kuću, srušite je do temelja i gradite nove, kakve nikada tamo nisu bile! Dobro je pitanje gdje je nestalo ostalih 1.000 eura po kvadratu?! Netko će se time pozabaviti. Ne mislim da je to direktno odgovornost ministra, ali ako je njen potpis stvarno na dokumentima, onda nemam komentara, ali netko će imati!”, rekao je.

Inače, bivša ministrica graditeljstva i prostornog uređenja te kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Anka Mrak Taritaš odbacuje sve optužbe i smatra da je to dio predizborne kampanje. “Znate, predizborno je doba, netko za tri ili pet glasova u izborima će učiniti svašta. Gospodin Lucić je bio taj koji je bio iznimno zadovoljan, koji je u medijima govorio da je Gunja neusporedivo ljepša nego što je bila”, poručila je Anka Mrak-Taritaš za HRT.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Na 1. travnja prozvana Mrak Taritaš pokušala se i našaliti na navedene ozbiljne optužbe načelnika Općine Gunja, te objavila na Twitteru fotografiju na kojoj se nalazi u zagrljaju s Lucićem, uz poruku: “Ovako je to izgledalo prije nego što je Hrvoje Lucić, načelnik Općine Gunja, postao član stranke Bandić Milan 365. #ToJeBilaLjubav”.

Izvor: narod.hr/hrt