Hod za život u Zagrebu: Očekujemo zakon koji štiti pravo na život nerođenog djeteta!

život
Zagreb, 18.5.2024.Hod za život, obitelj i Hrvatsku pod nazivom "Glas rođenih za život nerođenih" održat će se u Zagrebu. foto HINA/ Tomislav Pavlek/ tp

Hrvatska već devetu godinu zaredom miroljubivim hodom daje podršku nerođenima! Geslo ovogodišnjeg Hoda je: „Glas rođenih za život nerođenih” Danas se za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji, hodalo u gradu Zagrebu. Ove godine u Hodu za život sudjeluje čak 15 gradova! Po prvi puta održat će se u gradovima Sinju i Opuzenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda će vas zanimati

Hod za život u Zagrebu obilježili velik broj ljudi, snažna svjedočanstva, odlična atmosfera...

Danas se održava Hod za život u Zagrebu. Građani Zagreba danas daju potporu svakom rođenom i nerođenom djetetu.

Priopćenje Hoda za život u Zagrebu prenosimo u cijelosti:

Život svakog od nas počinje začećem

Hod za život miroljubiva je inicijativa građana koja traži uvažavanje znanstvenih činjenica da život svakog od nas počinje začećem. Tražimo zakonsku, ekonomsku, društvenu i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji.

Pobačaj prekida život nerođenog dječaka ili djevojčice, ranjava majku i oca djeteta i cijelo društvo. Istraživanja pokazuju da 75% žena koje su imale pobačaj kažu da su to učinile zbog ekonomskih razloga ili pritiska okoline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobačaj nikad nije rješenje. Niti za majku. Niti za dijete. Niti za oca. Ima puno parova koji željno čekaju zagrliti svako nerođeno dijete. Danas, kada živimo u demokraciji, imamo obvezu boriti se za poštivanje prava na život svakog čovjeka! Naša je dužnost biti glas onih koji glasa nemaju!

Želimo zakonom zaštititi život!

Očekujemo zakon koji štiti pravo na život nerođenog djeteta poštujući najnovije znanstvene spoznaje. Želimo zakon koji jača ženu! Nema slobode izbora kada nekoga netko ili nešto tjera na pobačaj.

Znamo da ne postoji pravo na prekid života nedužnog ljudskog bića u majčinoj utrobi. Postoji pravo na život. Hod za život beskompromisno stoji na poziciji da je svaki ljudski život vrijednost sam po sebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svojim srcem želimo zaštiti to novo malo srce s otkucajima, zdravo i bolesno, ali i ono starije, bez snage i mogućnosti da iskaže svoju volju u tom stanju.

Želimo zakonom osigurati i zaštiti taj otkucaj srca koji se javlja već 18. dan od začeća. Tražimo zakonski okvir koji se temelji na znanosti, a ne na ideologiji i kulturi smrti! I znanost i hrvatsko društvo daleko su odmakli od socijalističkog zakona o pobačaju starog 46 godina!

Dajmo sami sebi priliku odlučiti na temelju činjenica jesu li veći heroji one majke i očevi koji daju priliku životu, izbore se za život bez obzira na okolnosti ili oni koji ga odluče sami prekinuti. Nema nerođenog djeteta koje nekome nije važno! Svako dijete željeno je od nekoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Završio Hod za život u Vinkovcima: Pravo na život je prvo od svih ljudskih prava!

Snažno svjedočanstvo Tee Bekavac: ”Dragi očevi, zaštitite svoju djecu i svoje žene”

Tea Bekavac, ekonomistica i majka četvero djece, majka male Rite, koju je rodila unatoč Ritinoj teškoj dijagnozi, istaknula je da su danas okupljeni jer vole i majku i njezino nerođeno dijete. „Za malog Ivana, koji je prije nekoliko dana ostavljen u kanti za smeće u Zaprešiću, stoje u redu bračni parovi puni ljubavi koji bi ga željeli posvojiti. Hvala njegovoj majci što je imala dovoljno hrabrosti da ga nosi 9 mjeseci i rodi.

A kako bismo osigurali odgovarajuću skrb za bebe poput Ivana – zatražili smo od Sabora, Vlade i nadležnih ministara da se u hitnu proceduru stavi zakon koji će omogućiti anonimni porod majci koja ne može ili ne želi zadržati dijete te da se u bolnicama i drugim prikladnim institucijama osiguraju tzv. gnijezda za bebe. Kako bi se majka mogla poroditi bez da daje podatke o sebi ili ocu djeteta u sigurnim uvjetima, a dijete zbrinulo odmah nakon poroda. Zaštitimo na takav način i u Hrvatskoj – i majke i djecu.

Za kraj, želim poručiti svakoj majci da smo ovdje radi nje. Ti majko, koja si trudna i preplašena, možda si dobila i tešku dijagnozu za svoje dijete ili nemaš podršku oca djeteta i okoline. Možda živiš u teškim ekonomskim uvjetima. Možda su te uvjerili da je prekid života jedino rješenje. Draga majko, govorim ti iz svog osobnog iskustva, budi nositeljica života, rodi svoje dijete jer mi smo one koje daju život, majke ne oduzimaju život svojoj djeci. Vjeruj mi majko, imat ćeš mir u srcu kako bi mogla dalje nastaviti sa svojim životom. Dragi očevi, zaštitite svoju djecu i svoje žene. Budite hrabri, ljubite svoje žene i budite im podrška u teškim trenutcima.“

Zorka Pivac: ”Svaki novi život u našoj obitelji sa sobom je donio veliko bogatstvo”

Ove je godine na Hodu za život s nama također podijelila svoje iskustvo majčinstva i radosti koje ono nosi, Zorka Pivac, majka osmero djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Svaki novi život u našoj obitelji sa sobom je donio i donosi svaki dan, veliko bogatstvo doživljaja i emocija, radosnih, lijepih, ali i tužnih trenutaka. Svaki novi život u našoj obitelji pomogao nam je da prihvaćamo i poštujemo različite karaktere, osobine, mane i slabosti jedni drugih. Kao i svi drugi roditelji, ponosni smo i sretni da nam je dano pomagati, odgajati i usmjeravati male, mlade ljude prema njihovoj budućnosti u ulogama koje će sutra imati u društvu.

Ne mogu ne spomenuti i naše dvoje djece koja su umrla, jedno u devetom, drugo u desetom tjednu trudnoće. Iako su bile tako male bebe, tuga zbog gubitka i spontanih pobačaja je velika. Te bebe nosim u srcu, imaju svoje ime i svu moju ljubav jer su to naša djeca, ona su živjela od začeća i bila tu, nosim ih u srcu kao i ove što sam rodila žive.

Drage mame, dragi roditelji, molim vas čuvajte i svoju i tuđu djecu. Čuvajte njihove male živote. Ljubite ih i volite usprkos svakoj oluji. Otvorite se za nove živote, jer svaki novi život je pravo čudo i to čudo zaslužuje biti viđeno, zaslužuje rasti i razvijati se te biti dio našega društva.“, poručila je Pivac.

Alberta Vrdoljak: ”Pružamo sigurno mjesto, obiteljsko ozračje ženama i djeci kojima najprije želimo dati ljubav i dom”

Alberta Vrdoljak, predsjednica Udruge „Betlehem“ Zagreb, zahvalila je onima koji su danas ustali i izašli na ulice kako bi pokazali da je život dragocjen i da se za njega vrijedi boriti. „Majkama koje odaberu život Udruga „Betlehem“ pomaže materijalno, duhovno, psihološki i na svaki drugi način. Želimo reći da je svaka majka koja se ohrabri i rodi svoje dijete, unatoč neprilikama u kojim se u tim trenutcima nalazi, dobrodošla u Udrugu. Mi smo oni koji nisu tu samo u trenutcima trudnoće i rođenja djece, već i kasnije u školovanju i životu majki i djece. Osobito smo osjetljivi na žrtve obiteljskog nasilja.

Pružamo sigurno mjesto, obiteljsko ozračje ženama i djeci kojima najprije želimo dati ljubav i dom. Danas je među vama hodala i žena koja je seksualno zlostavljana od strane svojeg oca, maloljetnica koja je bila žrtva trgovanja ljudima. Među vama su hodale majke koje su roditelji, partneri i obitelj tjerali na pobačaj. Među vama je hodala i djevojka koju su u 21. stoljeću doktori zajedno sa obitelji prisiljavali na pobačaj, tako što su joj oduzeli slobodu i zatvorili je u sobu unatoč njezinoj punoljetnosti. I zato znajte da ovaj izlazak na ulicu i svjedočanstvo zaštite života nikad nije uzaludan, već djelotvoran.“, istaknula je Vrdoljak.

>Jasmina Boras zahvaljuje na daru života: Nismo prihvatili da Ante neće preživjeti

Marcin Perlowski: ”Hod za život i obitelj spašava nerođene”

Marcin Perlowski, ravnatelj Centra za život i obitelj, pro-life organizacije koja organizira Hod za život u Poljskoj, istaknuo je kako je Poljska odmah nakon pada komunizma zakonom zaštitila nerođenu djecu, još 1993. godine. A to je dokaz da se za život može zalagati i bez onoga „ali“.

„Hod za život i obitelj stvarno čini razliku. Hod za život i obitelj spašava nerođene. Hod za život i obitelj donosi promjene. Povijesne promjene.

Zato pojačajte svoju borbu za nerođene!

Nerođene djevojke i žene umiru pobačajem. Svjedočite i govorite istinu o početku ljudskog života! Neka vaša zemlja postane sigurno mjesto za nerođenu djecu i njihove majke, kao što je Poljska danas.“, naglasio je Perlowski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.