(VIDEO) HRT o Istanbulskoj: ‘Murganić nije političarka već ministrica’

Foto: Snimka zaslona

Istanbulska konvencija (IK), zahvaljujući nametanju Andreja Plenkovića, predsjednika HDZ-a i Vlade RH, stupila je prvim danom listopada na snagu.

> Zašto premijer ignorira rezultate javne rasprave o zakonu za ratifikaciju IK – 80% komentara bilo je protiv?

Snažno protivljenje ratifikaciji Istanbulske konvencije Hrvati su iskazali na dva velika skupa u Zagrebu i Splitu jasno poručujući Plenkoviću što misle o tome.

> Plenkovićeva kampanja za Istanbulsku: Pročitajte što je sve rekao na sjednici Vlade

Hrvati su se u središtu Zagreba okupili 24. ožujka ove godine gdje je protiv IK svoje protivljenje izrazilo više od 50.000 prosvjednika. Desetak dana nakon zagrebačkog prosvjeda, protiv Istanbulske konvencije u Splitu se okupilo nekoliko desetaka tisuća ljudi.

Na HRT u ponedjeljak nije pozvan nitko od organizatora velikih prosjeda protiv Istanbulske konvencije u Zagrebu i Splitu, već su u emisiji Otvoreno jednoj gošći koja je ukazivala na štetnosti Istanbulske suprotstavili četiri sugovornice koje su branile Konvenciju. HDZ-ovu ministricu voditelj je pokušao prikazati kao instituciju, a ne političarku. Gledatelji su imali prilike vidjeti i gostovanje supruge Furia Radina, zastupnika talijanske nacionalne manjine koji je Plenkovićevom političkom trgovinom postao potredsjednik Sabora, a gospođi Štimac Radin Plenković je nedavno produljio mandat, iako je već 14 godina ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova.

> Supruga Furija Radina 14 godina vodi Vladin ured – Plenković joj je prije 2 mjeseca produljio mandat

> UiO: Interpretativna izjava nema pravnu težinu i podcjenjuje hrvatske građane u ime “Republike Hrvatske”

U emisiji nije naglašeno kakav je lom ratifikacija Istanbulske dovela u HDZ-u i da je zbog ratifikacije došlo do velikog pada popularnosti Plenkovićevog HDZ-a.

> (VIDEO) LAUDATO TV: Pogledajte poruke prosvjednika koje niste mogli vidjeti u drugim TV izvješćima

U Otvorenom su gostovale: Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku; Neva Tolle iz Autonomne ženske kuće Zagreb; Helena Štimac Radin, ravnateljica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova i supruga zastupnika talijanske manjine Furia Radina; Kristina Pavlović, koordinatorica građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj konvenciji” i Branka Žigante Živković, sutkinja Višeg prekršajnog suda.

“Ja, Ministarstvo, cijela Vlada i svi koji smo radili na ovom dokumentu vjerujemo da će doći do smanjivanja nasilja, a kada – ovisi o tome koliko ćemo biti predani tom poslu. Za iskorjenjivanje ovakvog negativnog fenomena trebamo biti predani svi – cijelo društvo”, kazala je ministrica Nada Murganić. Ustvrdila je da je dokument priznat od Vijeća ministara Europe zajedno s interpretativnom izjavom koja isključuje rodnu ideologiju.

> GREVIO: Hrvatsku bi u provedbi IK nadzirale istomišljenice Sanje Sarnavke i Rade Borić

Kristina Pavlović, upozorava da uvođenjem Konvencije neće doći do smanjivanja nasilja nad ženama – na početku svog izlaganja kazala je kako se nju do sada ugošćavalo na HRT-u u omjeru 1:3, a u studiju se nalazi kao “jedna nasuprot četiri”. Naglasila da je u emisiju trebao doći netko iz stranke Hrast, koja je iz vladajuće koalicije istupila zbog Istanbulske koalicije. “Predlagali smo da u emisiju dođe barem još jedna osoba s političke strane. Gospođa Murganić je ministrica, članica HDZ-a, članica vladajuće koalicije koja je uvela Istanbulsku konvenciju u Hrvatsku. Smatrali smo iz Incijative da bi trebao doći netko iz stranke Hrast, koja je upravo zbog Istanbulske istupila iz koalicije. Međutim rečeno mi je da gospođa ministrica nije političar, što je smiješno”, naglasila je Pavlović na što ju je HRT-ov voditelj prekinuo. “Gospođa ministrica ovdje predstavlja Ministarstvo, dakle instituciju, političare nike druge nismo zvali zato jer bi se to onda pretvorilo u političku arenu”, ustvrdio je voditelj požurujući Pavlović da “se vrati na bit”. Kristina Pavlović dodala je još da im nije bilo dopušteno pozvati još nikog drugog iz Inicijative.

“Nasilje se nije smanjilo u zemljama koje su je usvojile, čak se u nekima i povećalo, a Hrvatska u postojećim zakonima već ima neke odredbe Istanbulske konvencije. Kad bi se te odredbe dosljedno poštovale IK ne bi bila potrebna”, kazala je.

> Tko su članovi predsjedništva HDZ-a koji su glasovali za ratifikaciju Istanbulske konvencije?

> Papa Franjo o Istanbulskoj konvenciji, odvajanju roda od spola i interpretativnoj izjavi

“Volim navesti primjer Finske koja je na vrhu po ravnopravnosti spolova – ima sličan problem kao Hrvatska, a to je mali broj skloništa. Nakon ratifikacije IK taj se broj povećao”, kazala je Helena Štimac Radin. Dodala je da kod svih zemalja ima određenih prepreka. Na inzistiranje Kristine Pavlović da navede imena zemalja kod kojih je došlo do smanjenja nasilja odgovorila je: “Ne možemo to jednostavno statistički izračunati”. Neistinama je nazvala navode da je “u Turskoj i Portugalu došlo do eskalacije nasilja”. “Jedan od najvećih problema na nivou EU-a je komparativnost statističkih podataka. Jedan od ciljeva IK je razvijanje jedinstvene metodologije statističkih podataka. Tek onda možemo uspoređivati podatke”, tvrdila je Štimac Radin.

> Tko su članovi Plenkovićeve Vlade koji su odlučili o Istanbulskoj?

“IK nije čarobni štapić. Nužno je, korak po korak, razvijati priču dalje”, kazala je Neva Tolle. Kristinu Pavlović zamolila je da ne malipulira pitanjima. “Tražite podatke koji se tek ustrojavaju, a ja osobno i kolegica odvjetnica iz Autonomne kuće deset godina smo radile na ratifikaciji IK. Naprosto je netočno da će ona negativno utjecati na tradicionalnu obitelj”, dodala je. Kaže kako IK ima dva segmenta: nasilje nad ženama i nasilje u obitelji. “Članovi obitelji su šira grupacija i svatko može nasilje počiniti. Nasilje nad ženama je rodno uvjetovano, ali pritom se ne govori o rodnoj ideologiji”, ustvrdila je.

> Ivan Munjin: ‘U GREVIO-u sjedi deset žena koje imaju otprilike istu poziciju o rodnoj ideologiji kao Rada Borić’

“Ne mislim da će, ovog trenutka, zbog IK nasilnici promisliti hoće li udariti ženu”, kazala je Branka Žigante Živković. Stajališta je da se radi o dugoročnom procesu. Kaže da se radi o međunarodnom dokumentu koji za cilj ima da sve žrtve nasilja budu jednako zaštićene u svim zemljama koje su ratificirale IK. “U fokusu je žrtva, a nasilnik će se zamisliti hoće li biti nasilan u trenutku kad počnemo primjenjivati sve instrumente IK ugrađene u zakonodavstvo, ali i u našu svijest”, dodala je.

> Marija Selak: Kad razbijete obitelj, čovjek je prikladniji za poslovno iskorištavanje

Referirajući se na izjavu Neve Tolle da je “obitelj najopasnije mjesto za ženu” Kristina Pavlović je kazala kako je “to dokaz da primarni cilj IK nije smanjiti nasilje, nego malo po malo mijenjati kulturu i tradicionalne kršćanske vrijednosti”. “To nije dobro jer je obitelj stup društva”, upozorila je. “IK uvodi rod, uvodi spol odvojen od roda”, ističe.

Helena Štimac Radin podsjetila je da je pojam roda uveden u hrvatsko zakonodavstvo 2003. u Zakon o ravnopravnosti spolova te da je kriva interpretacija da je rod nešto drugo od spola. “Ustav RH spominje samo diskriminaciju po spolu, dok IK razdvaja spol i rod”, nastavila je Pavlović.

> Marcel Holjevac: Istanbulska konvencija iznad je Ustava, zakona, i demokratskih institucija – i koštat će milijardu kuna godišnje

Ministrica Nada Murganić pitala je Kristinu Pavlović “zašto se boji potpisivanja konvencije koja u naslovu i tekstu spominje zaštitu od nasilja u obitelji”. “Gdje to piše da ćemo razoriti obitelj” i koji su njeni odgovori za suzbijanje ovako negativnog fenomena.

> Napad na sve koji su protiv ratifikacije Istanbulske konvencije: ‘Konzervativni zastupnici i ultrakonzervativne udruge’

“Ako je s IK sve u redu, zašto je premijer Plenković morao donijeti interpretativnu izjavu. To znači da se IK može tumačiti na više načina. Ima zemalja u kojima su već duže vrijeme u primjeni nazivi ‘roditelj 1’ i ‘roditelj 2’. Italija je već to ukinula i vratila se na ‘mamu’ i ‘tatu’. Ministarstvo obrazovanja u RH već je poslalo ravnateljima naputak kako se ponašati s djecom koja su promijenila spol ili žive u drugom rodnom identitetu“, kazala je Pavlović. Nije znala odgovoriti na pitanje koliko je takve djece u Hrvatskoj.

> (VIDEO) Plenković o HDZ-ovcima koji su glasovali protiv IK: ‘Surađujemo, a hoće li zadržati političke pozicije – vidjet ćemo’

Helena Štimac Radin tvrdi da se radi o “paranoji kojom se zbunjuje javnost” za koju nema osnova te da IK nema nikakve veze s tim. Neva Tolle je kazala kako jako puno žena biva pretučeno u obitelji, ne na ulici. “Prema IK – ne postoji privatnost doma kad se radi o obitelji. To ne znači razaranje obitelji. Nasilje razara obitelj. Ljudsko pravo je pravo na život bez nasilja, a o ljudskim pravima se ne može razgovarati referendumom i skupljanjem potpisa”, tvrdila je Tolle.

Pavlović je upozorila kako se svako nasilje treba sankcionirati, ali to ne znači da se mora govoriti protiv obitelji.

> Ratifikacija IK u BiH i Srbiji nije osigurala zaštitu žrtava nasilja

Branka Žigante Živković kazala je kako od 2013. većina slučajeva nasilja u obitelji prešla iz prekršajne u kaznenu sferu. “Jedna od osnovnih stvari koje IK zahtjeva od pravosuđe jest da su kazne učinkovitije i brže. Tvrdim da naši zakoni dobro propisuju kaznenu politiku, ali se ona ne primjenjuje kako bi trebala. To je nešto što je IK potvrdila”, kazala je i dodala kako se radi na problemu rješavanja komparativnosti statističkih podataka.

> Dr. Sanja Bilač: Ratifikacijom Istanbulske premijer Plenković provodi nasilje nad hrvatskim narodom

Komentirajući podatak da je u Hrvatskoj od 2013. ubijena 91 žena Kristina Pavlović naglasila je kako je rješenje “edukacija, odgoj mladih za kršćanske općeljudske vrijednosti – za odgoj i brak”. “IK želi smanjiti nasilje, ali govori protiv tih vrijednosti”, upozorila je je.

Neva Tolle je odgovorila kako je “Hrvatska sekularna država”, a Kristinu Pavlović je optužila da “manipulira i laže”. Helena Štimac Radin napomenula je kako se očito ne zna što je sadržaj konvencije te da se ljude dovodi u zabludu.

U studiju se razvila žučna rasprava oko prikupljanja potpisa za referendum protiv Istanbulske konvencije.

> Istraživanje: Nakon ratifikacije IK HDZ ima najlošiji rejting od pobjede, HNS na 1 posto

Pogledajte prilog iz jedne druge HRT-ove emisije “Dobar dan, Hrvatska” u kojoj su prikazan citati iz teksta Istanbulske konvencije. Ne samo da se kroz Konvenciju nameće rodna ideologija hrvatskom zakonodavstvu i institucijama, već se Istanbulska konvencija postavlja iznad hrvatskog Ustava čime Hrvatska gubi svoju suverenost. Provedba Istanbulske konvencije financirat će se s oko milijardu proračunskih kuna godišnje, a rodna ideologija nasilno se uvodi i u odgojno-obrazovni sustav Hrvatske, počevši od dječjeg vrtića:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.